Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2016
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Martie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Integritatea, greu i-a lovit

• un primar si cinci consilieri locali au fost declarati incompatibili sau în conflict de interese de cãtre Agentia Nationalã de Integritate • printre cei care au necazuri se aflã si Florin Sarion, primarul de la Girov • în cazul unui fost consilier au fost sesizati procurorii • Ionel Ciubotaru, primarul de la Roznov, a fost scos de cãtre prefect din administratia localã • decizia survine unei condamnãri penale •

Agentia Nationalã de Integritate a dat iama în alesii locali din Neamt, ieri sase persoane din care un primar interimar si cinci actuali sau fosti consilieri au fost declarati în stare de incompatibilitate sau conflict de interese. Cap de listã este primarul interimar si fost viceprimar al comunei Girov, Florinel Sarion. Acesta s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate deoarece în perioada 28 februarie - 27 martie 2013 a detinut simultan functiile de viceprimar si administrator al firmelor Agricola Biosere, Euroimpresa, Sofia Euroedil si Open Imbiliare, iar în perioada 4 septembrie - 22 noiembrie 2013 a fost si administrator al Euroedil Grup Imobiliar, încãlcînd normele în vigoare. ÃŽn ce-l priveste pe consilierul Nicolae Ciprian Avasiloaiei, acesta a fost declarat în conflict de interese administrativ si penal. ÃŽn perioada exercitãrii mandatului a participat la adoptarea unei hotãrîri a CL prin care au fost modificate o serie de contracte de concesiune, în sensul însusirii de cãtre acesta a unui drept de concesiune. Avasiloaiei si-a însusit dreptul de concesiune, anterior încheierii contractului de concesiune. ÃŽn plus, a participat la adoptarea altor douã hotãrîri prin care au fost aprobate taxele de concesiune pentru anii 2014 si 2015. Ulterior aprobãrii acestora, a încheiat cu consiliul local trei acte aditionale la contractul de concesiune. „ÃŽntrucît contractul de concesiune a fost încheiat de persoana evaluatã, la o datã anterioarã aprobãrii Hotãrîrii Consiliului Local al Comunei Girov (prin care au fost modificate o serie de contracte de concesiune) iar redeventa pentru anul 2014 a fost diminuatã, fãrã aprobarea Consiliului Local (în baza cererii formulatã de persoana evaluatã, prin încheierea unui act aditional), Agentia Nationalã de Integritate a sesizat Parchetul de pe lîngã Judecãtoria Piatra Neamt în vederea verificãrii indiciilor privind sãvîrsirea de cãtre Avasiloaiei Nicolae Ciprian a infractiunii de conflict de interese, prevãzutã de art. 301 din Codul Penal al României“, conform ANI.

O consilierã a votat ca un cumnat sã ajungã viceprimar

Tot de conflict de interese sînt acuzati doi alesi de la Pîngãrati, Constantin Nechifor si Augustin Vasiliu. Ambii, în calitate de consilieri, au participat la adoptarea unei hotãrîri de CL prin care s-a aprobat concesionarea suprafetei de 688,88 hectare ce face parte din domeniul public al comunei, prin atribuire directã, Asociatiei Crescãtorilor de Animale Pîngãrati, în care Nechifor si Vasilu erau membri fondatori. Pe 8 aprilie 2013 a fost semnat un contract de concesiune între primãrie si asociatie, pentru cele peste 688 de hectare, pe o perioadã de 15 ani, contract valabil de la data încheierii. Si fostul consilier romascan Maricel Benchea ar fi în conflict de interese administrativ pentru cã a participat la adoptarea unei hotãrîri de CL prin care din bugetul local s-a alocat o sumã de bani cãtre asocia sportivã unde alesul avea calitatea de presedinte. „ÃŽn perioada exercitãrii mandatului de consilier local, a participat la deliberarea si adoptarea a trei Hotãrîri ale Consiliului Local al Municipiului Roman prin care s-a alocat din bugetul local suma de 1.750 mii lei pentru Sport Club Municipal - Petrotub Roman, club sportiv în cadrul cãruia Benchea Maricel detine functia de presedinte, conform unui comunicat emis ieri, 29 martie de Agentia Nationalã de Integritate. Ex-consilierul Benchea este acum director executiv al Clubului Sportiv Municipal, o nouã entitate sportivã apãrutã sub aripa Consiliului Local si a Primãriei Roman. Mirat de rapiditatea cu care a circulat vestea cu incompatibilitatea, acesta a precizat cã, pînã nu apare raportul ANl, nu are de ce sã-si facã griji si va continua sã lucreze la noul proiect sportiv numit CSM Roman. „Eu cred cã toti sîntem verificati de ANl, cînd este vorba de o nouã functie de conducere. Voi astepta raportul de la autoritatea nationalã si abia atunci, dacã voi fi considerat incompatibil, voi vedea ce voi face. Pînã atunci, am de rezolvat destule probleme care tin de proiectul CSM Roman. Am primit decizia cu delegatie pentru postul de director executiv al CSM Roman“, a declarat Maricel Benchea. Cel de-al sasele ales local cu probleme de integritate este de la Borlesti. Functionarii ANI au stabilit cã Daniela Benchea, consilier local, a participat la aprobarea unei hotãrîri de CL pentru schimbarea din functie a viceprimarului „hotãrîre în baza cãreia cumnatul persoanei evaluate a fost ales în functia de viceprimar al comunei Borlesti“, conform ANI. De mentionat este faptul cã prin comunicatul Agentiei Nationale de Integritate, la nivel national au fost declarati în stare de incompatibilitate sau conflict de interese administrativ si penal un numãr de 40 de fosti sau actuali alesi locali din care cei mai multi, sase, sînt din judetul Neamt. ÃŽn toate acesta cazuri decizia Ani poate fi contestatã si procesul poate dura cîtiva ani. ÃŽn acesta conditii cei acuzati pot sã rãmînã în functii, dacã e cazul, sau sã candideze la alegeri, fãrã sã îi „deranjeze“ incompatibilitatea.

Prefectul l-a „terminat“ pe primarul Ciubotaru

Ionel Ciubotaru nu mai este primar al orasului Roznov, dupã cîteva mandate de ales local. Prefectul Niculina Dobrilã a semnat, marti, 29 martie, ordinul privind încetarea de drept a mandatului primarului, înainte de expirarea duratei normale. Prin Decizia penalã nr. 1040/2015 primarul orasului Roznov a fost condamnat la 6 luni de închisoare pentru sãvîrsirea infractiunii de conflict de interese, cu suspendarea conditionatã a executãrii pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani si 6 luni. Astfel, conform Legii 393/28.09.2004 privind Statutul alesilor locali, art.15 al. (2) lit. e) calitatea de primar înceteazã de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în caz de condamnare, prin hotãrîre judecãtoreascã rãmasã definitivã la o pedeapsã privativã de libertate. Potrivit aceleiasi Legi, art. 16 al.(1) si (2) prevede cã emiterea ordinului prefectului de încetare înainte de termen a mandatului de primar are la bazã un referat semnat de secretarul orasului, precum si actele din care rezultã motivul legal de încetare a mandatului. ÃŽn urma analizãrii tuturor reglementãrilor în vigoare si a demersurilor initiate de Institutia prefectului, au fost comunicate toate documentele necesare emiterii ordinului, în conditii de legalitate. „Pînã luni 28 martie, dintre actele care stau la baza emiterii ordinului de încetare a mandatului primarului de Roznov lipsea referatul secretarului de oras cu propunerea de emitere a ordinului prefectului. Am revenit cu o solicitare în acest sens si, în cursul zilei de marti, am primit documentul necesar astfel încît am îndeplinit conditiile de formã si de fond prevãzute de lege pentru emiterea acestui ordin“, a declarat prefectul Niculina Dobrilã.

Articol afisat de 1755 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G, MUNTEANU, M. NEAMTU, C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective