Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2016
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Martie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pinalti a luat trei ani pentru primul „pãcat“

• Gheorghe Stefan a primit cea mai mare pedeapsã, trei ani de detentie cu executare, în cazul Microsoft • Dorin Cocos si Gabriel Sandu au cîte doi ani în aceleasi conditii, iar Dumitru Nicolae are un an si jumãtate cu suspendare • de la fiecare s-a dispus confiscarea sumelor obtinute prin infractiune, 3,9 milioane de euro fiind „partea“ lui Pinalti • pentru acuzele de spãlare de bani, cercetãrile au fost disjunse •

ÃŽnalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat în celebrul dosar Microsoft, pentru acuzele de trafic de influentã împotriva celor patru inculpati. Cea mai grea pedeapsã, trei ani cu executare, i-a revenit fostului primar de Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, în timp ce fostul ministru al comunicatiilor, Gabriel Sandu si afaceristul Dorin Cocos, au cîte doi ani de detentie, tot cu executare. Cel mai ieftin a scãpat afaceristul Dumitru Nicolae, care a fost condamnat la un an si jumãtate de detentie cu suspendare. Judecãtorii au dispus confiscarea de la inculpati a sumelor obtinute prin infractiune, 3,9 milioane de euro în cazul lui Stefan. Sentinta nu este definitivã si poate fi atacatã tot la instanta supremã, dar la un complet de cinci judecãtori. La data inculpãrii în acest caz, 24 martie anul trecut, procurorii anticoruptie i-au acuzat pe inculpati numai pentru trafic de influentã, în timp ce pentru infractiunea de spãlare de bani cercetãrile au fost disjunse. La ultimul termen al procesului, pe 9 martie, acuzarea a cerut pedepse cu executare, dar inculpatii au solicitat clementã. „Eu doar l-am adus pe Gabriel Sandu la acele întîlniri. Tin minte cã i-am si zis ulterior, la partid, lui Gabriel Sandu: «Fã doar dacã e legal, cã dacã nu e legal nu ne mai salveazã nici Zeus!». Eu nu am participat niciodatã la nici un fel de discutii despre comisioane sau sume de bani ce puteau fi obtinute în aceastã afacere. Dupã o lunã sau douã de la întîlniri, Dorin Cocos a venit la mine si mi-a zis «Nea' Gigi, am rupt si pentru tine 4 milioane de euro din afacerea aia». Eu nici nu stiam cã afacerea se chema Microsoft. I-am spus cã nu am nevoie de nimic. Dacã vrei, poti finanta partidul, pentru ca vin alegeri prezidentiale. Dupã o sãptãmînã, Dorin Cocos a venit la mine si mi-a cerut sã îi recomand o persoanã care sã achizitioneze materiale promotionale pentru partid. Asa era practica. Atunci i l-am recomamdat pe Decebal Drãghis, îl cunosteam amîndoi si mai participase la campanii electorale. Era o persoanã care trebuia sã facã munca de jos“, a spus Pinalti în fata judecãtorilor. Fostul primar a mai spus cã îi pare rãu si de faptul cã a intrat în politicã si ar vrea o pedeapsã cu suspendare sau muncã în folosul comunitãtii.

Licitatia, cîstigatã de cine trebuie

ÃŽn rechizitoriu s-a arãtat cã învinuitii si-au folosit influenta în asa fel încît la licitatia pentru obtinerea licentelor informatice sã fie favorizatã o anumitã firmã. Eforturile nu au fost zadarnice, licitatia a fost cîstigatã exact de cine trebuia, iar profitul a fost împãrtit de cei care au tras sforile în aceastã mega-afacere. Oamenii legii au aflat de acest caz pe 21 mai 2013, dupã o sesizare în urma unei actiunii de control efectuatã la Ministerul pentru Societatea Informationalã si la Ministerul Educatiei Nationale în legãturã cu închirierea de licente educationale. „Dupã alegerile din anul 2009, în calitate de presedinte al organizatiei PDL Neamt, inculpatul Gheorghe Stefan l-a sustinut pe inculpatul Gabriel Sandu pentru obtinerea functiei de ministru al Comunicatiilor si Societãtii Informationale, asigurîndu-si în acest mod o subordonare a acestuia pe linie politicã. Beneficiind de acest ascendent, la începutul anului 2009, în baza întelegerii prealabile cu inculpatul Cocos Dorin si a discutiilor cu martorii cumpãrãtori de influentã (...) si (...), inculpatul Gheorghe Stefan i-a solicitat inculpatului Gabriel Sandu sã participe la o întîlnire cu acestia la (...) Bucuresti. ÃŽn cadrul acestei întîlniri, martorul a expus oferta firmelor pe care le controla pentru reînnoirea contractului de licentiere Microsoft. Au urmat alte întîlniri în cadrul cãrora au stabilit ca profitul de circa 16 milioane de euro, majorat ulterior la 18 milioane de euro, sã fie împãrtit între initiatorii afacerii si inculpati“, se arãta în rechizitoriu. Lui Gheorghe Stefan i-a revenit sarcina de a asigura sprijinul ministrului Sandu, iar Dorin Cocos a asigurat relationarea dintre cei doi pentru încheierea si derularea contractului. Prin traficarea influentei Dumitru Nicolae s-a ales cu 7,65 milioane de dolari si 2,7 milioane de euro, Cocos s-a ales cu 9 milioane de euro, iar ministrul Sandu cu 2,7 milioane de euro. „ÃŽn anul 2009 (...) Gheorghe Stefan, în baza întelegerii prealabile cu inculpatul Dorin Cocos, a pretins si primit de la cele douã persoane denuntãtoare suma de 3.996.360 euro pentru a-si exercita influenta asupra inculpatului Gabriel Sandu, în scopul de a asigura firmelor sustinute de denuntãtori adjudecarea contractului de licentiere Microsoft din anul 2009. Sumele de bani au fost transferate în contul firmei DD Land Oil Corporate Ltd, apartinînd unei persoane din cercul relational al inculpatului Gheorghe Stefan si care a acceptat tranzactionarea acestei sume prin contul firmei sale, la solicitarea unui alt apropiat al inculpatului Gheorghe Stefan“, au mai apreciat anchetatorii.

„Vor plãti toti dupã fapte si inima lor“

Pentru recuperarea prejudiciului, bunurile inculpatilor au fost indisponibilizate. Conform declaratiei de avere de pe site-ul Primãriei Piatra Neamt din februarie anul trecut, Stefan avea în Piatra Neamt douã terenuri intravilane de 1.010, respectiv 696 mp, iar ultima achizitie este un teren de 50 mp, în Bucuresti. De asemenea mai detinea o casã de 589,58 mp si o anexã gospodãreascã de 43,7 mp, iar din 2010 si-a cumpãrat în Capitalã un apartament de 75 mp. Primarul mai poseda bijuterii din aur estimate la 3.000 de euro si douã tablouri, fiecare în valoare de cîte 3.250 de euro. ÃŽntre 1996 - 2011 a deschis sase depozite bancare în care detine circa 27.700 de lei, 23.500 de dolari si 2.785 de euro. El a contractat de la o bancã, în 2008, un credit scadent în 2018, în valoare de 27.724 de euro. ÃŽn 2014 a încasat pentru functia de primar 44.097 de lei noi. „Se spune cã ce nu te omoarã te întãreste, dar cu sigurantã «Beciul domnesc» te înmoaie“, declara fostul primar la iesirea din Penitenciarul Rahova, în aprilie anul trecut dupã circa jumãtate de an de detentie. „Justitia fatã de persoana mea a fost corectã. Procurorii si judecãtorii m-au judecat pe mine corect. Nu am ce sã le reprosez. Mã gîndesc cã existã o justitie divinã si vor plãti toti dupã fapte si inima lor. Nu am dusmãnie pe nimeni si cred cã toti oamenii din România au realizat un lucru: toti care gresim trebuie sã plãtim. Eu am gresit, voi plãti si sper sã nu se mai întîmple, sã nu mai fac alte erori. Am gresit foarte mult cã am avut încredere în unii oameni si încrederea mea a fost valorificatã sau fructificatã de unii“, a mai spus atunci Pinalti.

Articol afisat de 1524 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective