Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2016
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 19 Martie 2016
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Statul resping\tor sau deranjul cotidian

~n toate institu]iile statului `n care intri e[ti primit cu ostilitate, nu de func]ionari care sunt amabili de cele mai multe ori, ci de pere]ii albi [i mereu murdari. De ferestrele mate, de teancurile de formulare pe care trebuie s\ le completezi. {i de a[teptarea deseori lipsit\ de sens.
Fisc, Po[t\, Poli]ie, Justi]ie, diferite Case (de s\n\tate, de pensii, etc.) totul, dar totul, te face s\ ur\[ti statul. Pune]i zece oameni s\ stea `mpreun\ o or\ la coad\ ca s\-[i pl\teasc\ facturile [i ve]i ob]ine o solidaritate maxim\ `mpotriva statului - ca s\ vezi apoi pe la tv diver[i conduc\tori neispr\vi]i venind [i coment=nd despre pu]inul sim] civic al poporului de pe aici! Poate s\ fie func]ionarul lapte si miere. C=nd te trimite s\ mai aduci o copie dup\ ceva `n loc s\ ]i-o copieze pe loc, c=nd `]i spune „da' nu trebuia s\ sta]i la ghi[eul \sta, ci la \la!“, atunci totul s-a terminat. Ur\[ti statul, ur\[ti ]ara, te ur\[ti pe tine c\ ai fost prost de-ai declarat Fiscului nu [tiu ce prostie de venit pe c=nd puteai merge pe burt\. Asta e „reforma structural\“, \sta e progresul pe care `l declar\m `mp\un=ndu-ne f\r\ s\ ne bage nimeni `n seam\, c\ci cei „de afar\“, adic\ de la Bruxelles, [tiu c=]i cr\i]ari fac cei c\]\ra]i pe func]ii care se cred nemuritori [ideci, insensibili `n incompeten]a lor.
Aceast\ categorie se bazeaz\, ca [i masoneria de an]\r], pe loialitate [i, la fel ca Mafia, pe omertá. Nimeni nu vorbe[te despre nimic, nimeni nu comenteaz\, nimeni nu pare a avea habar de dimensiunile aparatului pe care l-au construit r\bd\tor, t\cut, aproape conspirativ [i din care par a-[i extrage for]a [i prosperitatea. Birocra]ia, acest monstru hidos pe care ei `l hr\nesc cu timpul [i cu nervii no[tri, e taumaturgul care `i face s\ prospere aduna]i `n coterii bizare.
Departe de a fi un secret bine p\zit, figurile de care vorbesc sunt publice, iar dac\ le auzi vorbind, `]i vine s\ pufne[ti `n r=s. Cu greu ar dep\[i, `ntr-o dezbatere, un elev de clasa a XI-a. ~i po]i schimba `ntre ei. Nici nu-]i dai seama c\ ai `n fa]\ un „str\lucit“ profesor universitar, un „doctor“ `n [tiin]ele fine ale ap\r\rii, atacului sau ordinii mondiale, ori un v=rf al serviciilor secrete, om-cheie al uneia din institu]iile scumpe [i atotputernice ale statului. Pe scurt: sunt inter[anjabili. ~l de[urubezi pe unul, ca pe un bec, `l montezi pe altul, luat la `nt=mplare [i ce s\ vezi? Vechiul bec ars func]ioneaz\ ca nou `ntr-o dulie important\ [i de stat, lumina lui calm\, `nv\luitoare `mpletindu-se armonios cu vibra]iile fotonice ale noului venit. Cum s\ nu se `n]eleag\ dac\ au fost [i sunt `nfr\]i]i? Dar nu-[i sunt rude, ci colegi, prieteni, profesori [i studen]i, academicieni de mod\ nou\. Au fost, pe r=nd, oameni unul cu altul. Lucrul cel mai teribil, aproape `nfrico[\tor, al acestor noi cuceritori ai spa]iului public-secret al Rom=niei e incapacitatea lor funciar\ de a servi [i ap\ra acela[i stat de la ]=]a c\ruia sug cu sete. Ei [tiu s\ te excite, s\ `]i trezeasc\ toate pulsiunile, fantasmele, fricile, angoasele. ~]i pun pe tav\ abjec]ia, trivialul, mizeria `n toate formele ei, `]i arat\ chiar [i c=t sunt ei de corup]i, dar tu `i preferi. Pentru c\ nu [tii [i nu vrei s\ tr\ie[ti altfel. Altfel, pe cine ai putea da vina?! Tu nu e[ti `n mod con[tient angajat `ntr-un proces social de schimbare, ac]ionezi diferit `n planuri diferite, una spui [i alta faci, [i atunci e cu at=t e mai greu s\ `]i schimbi paradigma de g=ndire/ac]iune. Spiritul t\u incon[tient nu are capacitatea de analiz\ a informa]iei pentru c\ nu [i-a educat-o, e lene[ social. Stai [i `ncerci s\ `n]elegi de ce „Baza comun\ de date“, pentru care s-au cheltuit sute de milioane de euro, nu func]ioneaz\ `n cazul t\u. De fapt nu func]ioneaz\ `n nici un caz dar tu nu verifici [i crezi c\ `]i scap\ ]ie ceva c\ „e prea de tot s\ nu func]ioneze c=nd [efii mari au spus c\ e `n ordine“. Umbli de colo-colo expediat de la „Ana la Caiafa“ [i te complaci, `ncet-`ncet, `n jocul mizerabil `n care te atrag pentru ca [i tu, ca mul]ii al]ii din p\cate, s\ ajungi la concluzia c\ „nu se poate face nimic asta e soarta“. Iar de aici incepe ruina.

Articol afisat de 1370 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tiberiu CORNE{EANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective