Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2016
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Martie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Avaria la apã, strigãtor la cer!

Avaria la apã, strigãtor la cer!

• Compania Apa Serv nu a reusit sã gestioneze în timp optim avaria apãrutã la magistrala care alimenta orasul Piatra Neamt • termenele de rezolvare a situatiei nu au fost respectate • autoritãtile cer demisia managerului Ionut Dughir • „Cred cã interventia companiei pentru managerierea situatiei nu a fost una eficientã“, a declarat Emilia Arcan, presedintele CJ • „Dacã sefii Apa Serv sînt depãsiti de situatie, au toate motivele sã demisioneze“, a precizat primarul Dragos Chitic • pietrenii sînt extrem de nemultumiti de cele petrecute •

Mare parte din cetãtenii orasului Piatra Neamt au avut ieri o grijã în plus, trebuind sã alerge prin magazine sau pe la izvoarele din apropierea localitãtii pentru a-si procura apã. Pentru bãut, pentru gãtit, sau pentru bude, cã nu poti sta cu ele „pline“. Asta din „grija“ Companiei Apa Serv, care n-a reusit sã remedieze avaria apãrutã miercuri dupã amiazã, 9 martie, pe strada Petru Movilã, la intrarea în municipiu, la magistrala de apã potabilã. Dupã termene optimiste avansate de sefii firmei amintite, care sustineau cã furnizarea de apã va fi reluatã joi dimineatã, joi dupã prînz, joi seara, vineri dimineatã, vineri la prînz sau cîndva vineri, ieri a venit si vestea cã pe searã va curge apã la robinete. Cã va fi asa, urma sã vedem. „Am întîmpinat mai multe probleme la aceasta lucrare iar piesa comandatã, o vanã, a avut nevoie de mai multe ajustãri. ÃŽn aceastã dimineatã (vineri - n.r.) a fost nevoie sã comandãm, la o societate privatã la care am fãcut acea vanã, o nouã lucrare si sperãm ca în jurul prînzului sã fie finalizat montajul“, declara Ionut Cãtãlin Dughir, managerul Apa Serv, pentru Agerpress. S-a înselat, ce-a prezis nu s-a petrecut. Tot ieri, pe site-ul firmei conduse de directorul Dughir se arãta: „Apa Serv anuntã continuarea lucrãrilor la avaria de pe conducta magistralã de pe strada Petru Movilã, Piatra Neamt. Atragem atentia consumatorilor cã la reluarea furnizãrii serviciului, din cauza antrenãrii depunerilor din conducte, apa va avea suspensii si culoare. Aceasta apã se poate folosi în scopuri menajere. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat“. Da, aveti dreptate, mare disconfort!.

Autoritãti în sedinte

Ieri, prefectul Niculina Dobrilã si Emilia Arcan, presedintele Consiliului Judetean, i-au convocat pe toti factorii responsabili de lipsa apei potabile în Piatra si în mai multe comune limitrofe, dar si pe cei care ar fi putut da solutii temporare pentru depãtirea situatiei critice. Prefectul a vrut sã stie cum stau lucrurile la momentul „vineri dimineata“, dupã ce Apa Serv dãduse mai multe termene privind reluarea furnizãrii utilitãtii, dar care n-au fost respectate. Dupã discutiie de la Prefecturã, membrii comandamentului s-au mutat la CJ. Discutiile au fost pe alocuri aprinse, reprezentantii CJ si primarul Dragos Chitic declarîndu-se extrem de nemultumiti cã mai tot orasul n-are apã. „Nu e posibil ca o avarie sã tinã orasul 48 de ore fãrã apã rece! Nu stiu ce solutie tehnicã poate fi gãsitã, cã nu e treaba primãriei sã facã asta, dar situatia e de neînteles. Dacã sefii Apa Serv sînt depãsiti de situatie, au toate motivele sã demisioneze“, a declarat primarul. Si autoritãtile judetene au avut reprosuri de adus celor de la Apa Serv, tot din cauza „interventiei“ îndelungate la avarie si, nu în ultimul rînd, de slaba „miscare“ de la fata locului. „Eu am fost de patru ori la locul avariei si erau acolo sase-opt oameni, din care munceau vreo patru. Nu puteti spune cã ati fãcut eforturi supraomenesti ca sã rezolvati problema“, a sustinut vicepresedintele Dan Manoliu, dupã o interventie a directorului Dughir, care precizase cã pentru respectiva avarie a fost concentratã la fata locului multã fortã de muncã. Reactiile celor de la CJ au fost si mai dure cînd au aflat de faptul cã mai existã o avarie pe aceeasi magistralã, la o distantã micã, în zona unei spãlãtorii auto. Conducerea Apa Serv sustine cã nu a putut interveni în paralel ca sã fie rezolvatã si respectiva spãrturã, pe motiv cã nu are suficiente echipe si nici specialisti. ÃŽn timpul sedintei a fost în mai multe rînduri abordat subiectul privind înlocuirea magistralei depãsite fizic si moral, lucru care nu s-a putut realiza din cauza neîntelegerilor dintre Primãria Piatra Neamt, care printr-un proiect european a asfaltat strada Petru Movilã si nu a acceptat sã se intervinã prin spargerea drumului ca sã se poatã înlocui conducta, si imposibilitatea Apa Serv de a face lucrarea fãrã autorizatia de construire de la administratia localã. Vestea bunã, doar cã e pe termen mediu, e cã din noiembrie anul acesta va înceta monitorizarea lucrãrii si atunci se va putea schimba magistrala, primãria asumîndu-si pierderea garantiei pentru zece ani.

„Trecem printr-o situatie de neconceput“

Directorul Apa Serv, Ionut Dughir, a prezentat mobilizarea fãcutã de cãtre firmã pentru rezolvarea avariei, punînd accent pe faptul cã în locul respectiv, în urmã cu niste zeci de ani a avut loc o situatie similarã, pentru a cãrei solutionare s-a recurs la acoperirea spãrturii cu beton care, acum, ca sã fie spart, a necesitat un volum de muncã imens si mai mult timp decît se prevãzuse. „Trecem printr-o situatie de neconceput, în care mii si mii de familii nu au apã din cauza unei avarii. Sper sã se respecte termene date de Apa Serv si vineri seara, toatã lumea sã aibã apã. Sînt îngrijoratã însã de faptul cã, asa cum ne-au spus reprezentantii companiei, sansele de a apãrea avarii noi, pe conductele din interiorul oratului, sînt maxime, pentru cã reluarea furnizãrii înseamnã o presiune crescutã în retea, care poate determina cedarea multor tevi. Ba, mai mult, nu mi se pare normal sã se accepte sã nu se intervinã la o altã avarie, pe motiv cã Apa Serv nu are oameni cu care sã intervinã. Adicã peste cîteva zile o luãm de la capãt cu toatã aceastã nebunie. Fãrã pic de subiectivitate, cred cã interventia companiei pentru managerierea situatiei nu a fost una eficientã“, a declarat Emilia Arcan, presedintele CJ. Pentru a se evita situatiile grave din lipsã de apã în unitãti precum centre de plasament, secretarul Daniela Soroceanu a luat legãtura cu conducerea DGASPC si a cerut sã fie dusã apã menajerã cu o cisternã de la ISU pentru toate aceste institutii.

„Tolerãm prea multe, nu luãm atitudine“

Ieri, la Redactia Monitorul s-a prezentat Geta Adãscãlitei, din Piatra Neamt, care, extrem de revoltatã, ne-a relatat cã a fost la sediul Apa Serv pentru a afla cît o sã mai dureze calvarul. Mare lucru n-a aflat, spunîndu-i-se cã se încearcã remedierea avariei. „Am fost la sediul firmei, am vrut sã ajung la cineva din conducere, dar am fost îndrumatã la relatii cu publicul. Am avut bonul de ordine numãrul 17. A fost o avarie, se mai întîmplã, dar de ce dureazã atît remedierea? Pînã la urmã e o teavã, nu mã pricep, dar... Cred cã trebuia gãsitã o alternativã, nu se poate ca lumea sã rãmînã atîtea zile fãrã o utilitate, una esentialã. Cei mai tineri se mai descurcã, dar sînt bãtrîni suferinzi, care n-au apucat sã-si facã rezerve de apã. Si nici n-au bani pentru o cheltuialã în plus - cumpãrarea de apã platã, pensiile fiind drãmãluite pînã la ultimul leut pentru a ajunge de la o pensie la alta. Cred cã cei de la Apa Serv trebuiau sã ducã niste cisterne prin cartierele afectate si sã distribuie apã. S-au sã monteze niste cismele. Eu stau în zona Casa Cãrtii si nu este asa ceva. Tolerãm prea multe, nu luãm atitudine. ÃŽntr-o societate normalã, într-o astfel de situatie zburau multi din functie“, ne-a spus pietreanca. Ieri, în diverse locuri din oras (strada Ana Ipãtescu, zona Blocului 40 - Dãrmãnesti, Piata Bistrita) pompierii au distribuit apã locuitorilor, dar aceasta putea fi folositã doar în scop menajer. Pentru cã nu a fost apã, pietrenii au luat cu asalt cismeaua situatã în apropierea barajului de la Bîtca Doamnei. Si ce era la gura oamenilor ieri, pe la ora 13, cînd ploua binisor, n-ar vrea sã stie sefii de la Apa Serv si autotitãtile.

Primarul Chitic, postãri pe o retea de socializare

Primarul Dragos Chitic a luat atitudine în problema apei si în mai multe postãri pe o retea de socializare, aducînd reprosuri si celor de la Consiliul Judetean, institutie în subordinea cãreia se aflã Apa Serv: „Pînã la un punct am înteles problema avariei din reteaua Apa Serv, dar sã nu poti remedia defectiunea în aproape 48 ore, depãseste rãbdarea si întelegerea mea si mi se pare o dovadã de incompetentã. Doamnelor si domnilor de la Consiliul Judetean, societatea Apa Serv vã apartine, sunteti actionarul majoritar, lãsati «trasul sforilor» în aceastã companie si rezolvati problemele adevãrate. Nu v-am vãzut public luînd atitudine fatã de problema lipsei apei de aproape 2 zile, în mare parte din oras. Oamenii din Piatra Neamt dau dovadã de rãbdare si întelegere dar pînã la o limita. Apa e scumpã, strãzile sunt «ciuruite» de interventii la retele iar acum ne lãsati si fãrã apã de douã zile. Vã rog sã tratati oamenii din acest oras cu mai mult respect!“. Primarul a revenit apoi într-un comunicat de presã: „ÃŽmi exprim public nemultumirea fatã de modul în care Apa Serv, o societate a Consiliului Judetean, a gestionat problema avariei apãrute în magistrala de alimentare cu apã a orasului. Solicit Consiliului Judetean, actionarul majoritar al Companiei ApaServ, sã ia mãsuri urgente pentru ca un astfel de eveniment sã nu se mai repete. Solicit Apa Serv sã stabileascã o procedurã clarã de interventie rapidã si solutia tehnicã cea mai potrivitã în cazul avariilor pe conductele principale de alimentare cu apã“. Un alt comentariu postat de edil pe Facebook suna si mai acuzator: „Primãria are doar 1,9 % din actiuni (la Apa Serv - n.r.) si tot atîta putere. Dacã ar fi fost în subordinea Primãriei, fiti convins cã «zburau» multi de acolo, apa nu mai era asa scumpã si rezolvam o avarie mult mai rapid“.

Articol afisat de 2207 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(F. JBANCA, D. SOFRONIA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective