Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2016
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Martie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Bebelus ucis cu apã fiartã

• mama i-a fãcut baie sugarului cu apã fierbinte si i-a provocat arsuri de gradul I, II si III pe 20% din corp • victima era plinã de rãni din cauzã cã nu era îngrijitã corespunzãtor • pãrintii si cei opt copii locuiau într-un imobil cu douã camere • ceilalti minori ai familiei au fost luati în plasament • femeia a fost acuzatã de ucidere din culpã si rele tratamente aplicate minorului • în ianuarie, Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului a instrumentat 42 de cazuri de maltratare a copiilor •

O femeie de 35 de ani din localitatea Almas, comuna Gîrcina, mamã a opt copii, a fost trimisã în judecatã de procurorii pietreani, în sarcina sa fiind retinutã sãvîrsirea infractiunii de ucidere din culpã. În fapt ea a spãlat mezinul familiei cu apã clocotitã si i-a provocat arsuri de gradul I - III pe 20% din sufrafata corpului, în urma acestora minorul decedînd. La fata locului anchetatorii au constatat neglijenta cu care erau tratati toti cei opt copii ai familiei, astfel cã ambii pãrinti s-au ales si cu acuzatia de rele tratamente aplicate minorului. Inculpati în cauzã sînt sotii Manolache, Oana Alina, de 35 de ani, si Ioan, de 41 de ani. Conform actelor de urmãrirere penalã, cei doi sînt cãsãtoriti de 21 de ani si au împreunã opt copii cu vîrste între 7 luni si 17 ani. Cele 10 suflete îsi duceau traiul într-o gospodãrie modestã din Almas, o casã cu douã camere, din care una era folositã pentru locuit, iar în cealaltã pentru haine. Incidentul în urma cãruia mezinul de 7 luni a decedat a avut loc în Ajunul Crãciunului, pe 24 decembrie 2014. Atunci inculpata era acasã cu pruncul de 7 luni si un copil de 2 ani, si s-a decis sã-i facã baie celui mic. Avea pe plitã un ceaun cu apã, a pus-o în cãditã, si l-a spãlat pe minor. A observat cã tot timpul copilul a plîns, dar nu s-a oprit si a continuat sã-l îmbãieze. În jurul orei 17 a venit acasã si tatãl care a vãzut cã mezinul este foarte palid si aproape nu mai miscã, si i-a spus sotiei sãi dea mîncare. Victima refuzat alimentele, iar tatãl a observat cã micutul era plin de urinã si fecale, si în plus aproape tot corpul era acoperit cu pete rosii care pãreau a fi de mult timp. Cum copilul respira din ce în ce mai greu, acuzata s-a dus la o vecinã si i-a cerut cremã de gãlbenele afirmînd cã este posibil sã fi opãrit victima.

Salvatorii nu au mai putut face nimic

Ulterior au cerut ajutor la numãrul unic de urgentã 112, dar pînã la venirea salvatorilor pruncul a decedat. Cadrele medicale au observat cã minorul era într-o stare de neînchipuit, neîngrijit, cu unghiile mari si murdare. Dealtfel necropsia dispusã în cauzã a stabilit cã „moartea a fost violentã si s-a datorat socului postcombustional, consecinta arsurilor de gradul I - III pe 20% din suprafata corpului la o persoanã cu malnutritie severã , iar leziunile s-au produs prin actiunea lichidului fierbinte, pot data din 24 decembrie 2014 si au legãturã de cauzalitate cu decesul“, conform actului de inculpare. ÃŽn cauzã a fost audiatã si vecina de la care acuzata s-a dotat cu cremã de gãlbenele, iar aceasta a declarat cã inculpata i-a spus cã si-a opãrit copilul. La cinci minute ar fi venit sotul ei care i-a spus mamei cã minorul nu mai miscã si ar fi acuzat femeia cã ar fi bãut. Martora, la fel ca una din fiicele inculpatilor, a sustinut cã victima era într-o stare jalnicã, avea portiuni de pe corp unde lipsea pielea si se vedea carne vie, si se vedea cã pruncul nu fusese schimbat de mult timp. La anchetã mama a declarat cã e posibil sã-si fi opãrit copilul, iar rãnile de pe corpul mezinului le-a explicat prin aceea cã-l schimbã rar, deoarece nu are bani de pampers. ÃŽn plus a mai adãugat cã în acea zi nu ar fi bãut nimic. Tatãl a sustinut cã atunci cînd a venit el acasã copilul horcãia si nu si-a mai revenit. Pe 21 ianuarie 2015 o comisie de la Protectia Socialã a fãcut o anchetã la domiciliul sotilor Manolache si a constat cã toti locuiau în conditii improprii, într-o mizerie cruntã, iar ultimii trei copii nu fuseserã vaccinati. De asemena pãrintii ar fi refuzat sã se prezinte la serviciile sociale pentru acordarea de prestatii sociale. S-ar mai fi fãcut anchete pentru instituirea mãsurilor de protectie pentru minori, dar pãrintii ar fi refuzat, si ar fi proferat injurii si amenintãri. De 17 februarie 2015, cinci minori ai familiei Manolache a fost dati în plasament. La finele urmãririi penale procurorii au concluzionat cã mama se face vinovatã de moartea mezinului, si au dispus trimiterea în judecatã sub acuzatia de ucidere din culpã. Pentru ambii pãrinti s-a stabilit cã nu au avut grijã de minori, au omis asigurarea unui regim alimentar adecvat si un minim de igienã, astfel cã ambii vor fi judecati pentru rele tratamente aplicate minorului. Pentru cã în cauzã este vorba numai de minori, actiunea civilã va fi exercitatã de procuror. De mentionat este faptul cã femeia a admis acuzatiile retinute în sarcina sa, în timp ce bãrbatul nu a recunoscut faptele. Cauza a fost înregistratã pe rolul Judecãtoriei Piatra Neamt, unde va sta în procedurã de Camerã preliminarã cel mult douã luni.

Palma pãrinteascã
a cam depãsit limita

Anul 2016 a debutat cu un numãr mare de cazuri de maltratare a copiilor, specialistii Serviciului de prevenire si interventie rapidã în cazuri de abuz din cadrul Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Neamt instrumentînd în prima lunã a anului 42 de cazuri. Dintre acestea, 11 au fost în mediul urban si 31 în mediul rural.
Din punct de vedere al formei de maltratare au predominat cazurile de abuz fizic, fiind reclamate 14 astfel de situatii, douã în urban si 12 în mediul rural. Au mai fost 11 cazuri de neglijare, sase de comportament delincvent, trei cazuri de abuz sexual, douã de abuz emotional, etc. Reprezentantii Serviciului Abuz au dispus pe parcursul lunii ianuarie o mãsurã de protectie specialã, plasament în regim de urgentã, în cadrul unui serviciu de tip rezidential pentru un copil ale cãrui nevoi de dezvoltare erau neglijate. Evaluãrile complexe ale situatiilor de maltratare s-au realizat prin deplasãri în teren în colaborare cu autoritãtile locale si, ca urmare, familiile copiilor au fost sprijinite, asistate si consiliate pentru a depãsi situatiile de crizã si pentru a-si îmbunãtãti calitãtile de pãrinti. „Din pãcate, cifrele aratã cã multi pãrinti continuã sã-si disciplineze copiii prin aplicarea unor pedepse fizice fãrã sã constientizeze cã bãtaia nu instaureazã disciplina, ci doar haos si frustrare în comportamentul celor mici. Pãrintii trebuie sã gãseascã alte metode de a instaura reguli în viata unui copil fãrã a-i aduce prejudicii fizice sau morale iar lovirea unei persoane ce nu se poate apãra este de neacceptat si umilitoare. Este nevoie sã ne implicãm cu totii si sã denuntãm orice formã de maltratare a copiilor pentru a le reda acestora demnitatea si încrederea“, a declarat Cristina Pãvãlutã, directorul DGASPC Neamt. Anul trecut, DGASPC Neamt a instrumentat un numãr de 650 de cazuri de abuz asupra copiilor (în 2014 au fost 611 situatii cînd copiii au avut de suferit). Au predominat cazurile de neglijare, fiind peste 200, dar au fost si 100 de cazuri de abuz emotional, peste 50 de situatii de abuz fizic precum si 30 de cazuri de abuz sexual. ÃŽn toate situatiile, specialistii directiei au acordat servicii de evaluare, consiliere psiho-socialã si consiliere juridicã în colaborare cu autoritãtile. Au fost propuse 53 de mãsuri de protectie specialã dintre care 28 au fost reprezentate de plasamente în servicii de tip rezidential, patru plasamente familiale, 15 plasamente la asistenti maternali profesionisti si s-au instituit sase mãsuri de supraveghere specializatã în familie.

Articol afisat de 1692 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, M. NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective