Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2016
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 1 Martie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Trandafirul albastru

Trandafirul albastru

• interviu realizat cu scriitorul Virgil Rãzesu • joi, acesta îsi va lansa trei cãrti la Biblioteca Kirileanu •

Reporter : Stimate domnuleVirgil Rãzesu, am aflat cã în ziua de 3 martie 2016, la ora 17.00, la Biblioteca Judeteanã va avea loc o triplã lansare de carte semnatã de dumneavoastrã. Despre ce este vorba?
Virgil Rãzesu: Apropo de supãrare, nu mã mai numãr printre practicieni, dar de medicina cu care m-am confundat o viatã întreagã n-am cum sã mã desprind. Practic, dacã vreti, o medicinã de consiliere, de sfat medical pentru cei care mã solicitã, prieteni ori cunoscuti si o fac cu plãcere. ÃŽn ceea ce priveste cãrtile care vor fi lansate, este vorba de romanul „Vieti paralele“, de „Faraonul“, capodopera lui Boleslaw Prus, în traducerea mea, ambele tipãrite anul trecut si de „Trandafirul albastru“, ultimul roman (al saselea), de curând iesit de sub tipar. Mai amintesc (tot pentru 2015) „Hipocrate si arta scrisului“, o reusitã antologie a Societãtii Medicilor Scriitori si Publicisti, pe care am prezentat-o la Bucuresti cu ocazia jubileului de 25 de ani de existentã a societãtii.
Rep.: În fiecare din ultimii ani ati oferit cititorilor câte douã sau trei titluri noi. Numãrul cãrtilor scrise de dumneavoastrã este impresionant: douãzeci de cãrti originale, sapte traduceri din literatura universalã, la care se adaugã cãrtile stiintifice, de specialitate, din câte stiu deosebit de apreciate. Un calcul simplu vã duce spre sapte-opt mii de pagini publicate, ceea ce nu este la îndemâna oricui. E greu sã-mi închipui cum si când ati reusit o asemenea realizare, cu atât mai elocventã cu cât v-ati apucat serios de scris dupã ce v-ati retras de la masa de operatii. Iar dacã mã refer la valoarea scriiturii dumneavoastrã ea nu poate fi pusã la îndoialã si vã plaseazã în aria scriitorilor profesionisti. Ati abordat aproape toate genurile literare, cu exceptia poeziei. Nu ati scris versuri niciodatã?
V.R.: Am scris, desigur, dar nu am publicat. Nu contest o oarecare aplecare spre poezie si facilitatea în versificare, care mi-ar fi permis sã public câteva cãrti. Dar am acordat poeziei atributul de artã supremã, în care trebuie sã fii foarte aproape de perfectiune.

„Principala mea preocupare nu a fost sã-mi vãd numele pe cât mai multe coperti de carte“

Rep.: Nu-mi luati în nume de rãu cã vã întreb dacã v-ati pus vreodatã problema evaluãrii operei dumneavoastrã literare? Ce spune critica? Cum vã considerã ? Unde vã plaseazã în rândul celorlalti scriitori, membri sau nu ai Uniunii Scriitorilor ?
V.R.: Stimate domn, întrebãrile dumneavoastrã sunt sau naive ori rizibile. Credeti cã exist pentru critica de dincolo de limitele urbei sau ale judetului? Cine poate avea acces la critica literarã pertinentã si cu un cuvânt de spus? De ce si-ar bate capul cu un oarecine? Cum i-ar sta ei sã descopere o operã bine conturatã si s-o promoveze? Cu sigurantã cã nu figurez ca scriitor decât pentru cei apropiati mie. Nu ascund încercãrile mele esuate de a pãtrunde în Uniunea Scriitorilor, chiar dacã statutul onorabilei institutii exclude discriminãrile de orice tip si pune conditia publicãrii a douã sau trei cãrti. Din pãcate, portile USR-ului, ca si ale revistelor literare se deschid numai unor favoriti, încât este greu sã speri la o evaluare sau alte dulcegãrii din acestea. Dacã mai adaug realitatea unei retele de difuzare neprofesioniste, extrem de greoaie, ineficientã si lacome de câstig, nu am nici o sansã de a fi citit sau cunoscut. Asa cã mã multumesc cu cronicile din presa localã sau din „Viata Medicalã“. Cinstit vorbind, calculul dumneavoastrã cu paginile publicate nu l-am fãcut. Nu numãrul lor este important, desi nu poate fi neglijat când depãseste o anumitã valoare. Sigur cã existã riscul de a fi etichetat ca „grafoman“. Din pãcate asemenea personaje existã, slavã Domnului. Au sau nu de spus ceva, scot douã sau trei volume de poezie pe an si se declarã ori chiar sunt membri USR. O cãrtulie de 75-80 de pagini, cu poezele lipsite de orice atribut poetic, în care nu gãsesti nici ritm, nici rimã, metafore sau figuri de stil si nimic de transmis, însã pompos prefatate de condeie mesterite, nu este greu de realizat. Principala mea preocupare nu a fost sã-mi vãd numele pe cât mai multe coperti de carte. Când am simtit ori am stiut cã am ceva de spus sau pot sã transmit ceva, am fãcut-o, pur si simplu, fãrã sã gândesc decât la consistenta si valoarea a ceea ce aveam de spus.

O carte de suflet

Rep.: Revenind la evenimentul din 3 martie, vã rog sã ne spuneti câte ceva despre cãrtile ce vor fi lansate.
V.R.: ÃŽncep cu „Faraonul“ lui Boleslaw Prus, pentru mine carte de top încã din adolescentã, foarte bine scrisã, cu personaje numeroase si bine conturate, pe care am recitit-o în mai multe variante. Am avut întotdeauna în minte sã realizez si propria traducere si iatã cã, destul de târziu, am reusit. Pornind de la aceastã carte, la care am raportat tot ce am citit în decursul vremii, am scris „Vieti paralele“, o alcãtuire într-un fel ineditã, care acoperã nu numai un teritoriu vast, al cãrui ax central este Dunãrea (n-am uitat niciodatã cã m-am nãscut pe malul ei), ci si un spatiu temporal (dacã pot spune asa) care porneste de la finele secolului XIX si ajunge, gratie unui epilog amplu, pânã în contemporaneitate, cu numeroase personaje si fapte, în contextul unei Europe aflate în fierberea celui de Al Doilea Rãzboi Mondial. ÃŽn ceea ce priveste ultima scriere, „Trandafirul albastru“, este o carte cu facturã aparte, destul de greu de definit. Unii o socotesc cea mai bunã realizare a mea - înclin sã le dau dreptate - dar fãrã îndoialã cã este vorba de un subiectivism care nu poate fi ignorat. Oricum, este o carte de suflet si, în acelasi timp, de datorie fatã de unii dintre cei mai apropiati ai mei. Nu spun mai mult, fiindcã as influenta cititorul si i-as rãpi plãcerea lecturii.
Rep.: Cine vor fi referentii ?
V.R.: Întâlnirea va fi moderatã de reprezentantii Bibliotecii Judetene, Adrian Alui Gheorghe sau Dan Iacob, iar cei care vor lua cuvântul sunt Gheorghe Bunghez si Costicã Tomsa, obisnuitii comentatori ai cãrtilor mele si, pentru prima oarã, Adrian G. Romila, toti oameni de primã mãrime ai culturii noastre.

A consemnat Cornel MIFTODE

Articol afisat de 1468 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cornel MIFTODE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective