Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2016
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Februarie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Forestierii, mai sã se  ia de gît cu jandarmii

Forestierii, mai sã se ia de gît cu jandarmii

• protestul de ieri al forestierilor nemteni a fost la un pas sã degenereze într-un adevãrat rãzboi • nemultumiti de tratamentul celor de la Romsilva, dar si de refuzul conducerii Directiei Silvice Neamt de a anula licitatia de masã lemnoasã, protestatarii au luat cu asalt sediul Silvicului • scutierii au intervenit si au reusit sã aplaneze situatia • organizatorul mitingului a fost amendat cu 20 de milioane vechi •

Protestul forestierilor nemteni, desfãsurat ieri în fata sediului Prefecturii, dar si a Directiei Silvice, nu a fost unul lipsit de incidente. Veniti din tot judetul, aproximativ 500 de angajati, dar si patroni, au protestat pasnic însã, la un moment dat, lucrurile au fost la un pas sã degenereze. A fost nevoie de interventia în fortã a jandarmilor pentru a-i potoli pe cei care au încercat sã ia cu asalt sediul Directiei Silvice. Mitingul, unul autorizat între ora 11 si 14, a început la Prefecturã. ÃŽnarmati cu pancarte, forestierii si-au strigat pãsurile, solicitînd sã le fie îndeplinite revendicãrile. Acompaniati de o fanfarã, manifestantii au strigat lozinci împotriva Regiei Nationale a Pãdurilor si a conducerii acesteia, cerînd sã fie „auziti“ de factorii de decizie. Majoritatea mesajelor de pe pancartele afisate erau împotiva RNP: „Sã muncim la noi, nu sclavi la altii“, „Spor coruptiei din sistem“, „RNP administrator, nu agent economic“, „Nu distrugerii sectorului forestier“, „Stop monopolului RNP“, „Jos mafia din silviculturã - Voi sunteti cei care ati ridicat pretul lemnului cu firmele voastre fantomã introduse la licitatii! Voi faceti ilegalitãtile! Totul se întîmplã cu bunã stiintã!“, „Stop tãierilor ilegale“, „RNP - lup paznic la oi“, „RNP, partener, nu stãpîn“, „Falimentul forestierilor - Sinucidere RNP“, „Contracte negociate, nu impuse“, „Rusine sã vã fie Ati distrus o Românie! Voi cu salarii speciale si noi sã murim de foame!“, „Romsilva distruge industria lemnului din România“, „RNP alãturi de noi la licitatii“, „GH 924/2015 - falimentul industriei lemnului“. Alte sloganuri, douã la numãr dar care ieseau în evidentã anuntînd „morti“ previzibile în sistem, au fost scrise pe hîrtii lipite de o cruce - „Ind. forestierã, Ind. mobilei, Romsilva“ si de un cosciug pe care erau aceleasi cuvinte. O delegatie a protestatarilor, condusã de cãtre Cristian Bãlãnescu, presedintele ASFOR Neamt, a fost primitã de subprefectul Gheorghe Neculae. Apoi, de la Prefecturã, protestul s-a mutat în fata Directiei Silvice.

Se închid fabricile

Multi dintre cei prezenti la protest erau oameni care au afaceri în domeniu de ani si ani. Toti se plîngeau de lipsa de reactie a autoritãtilor si afirmau cã, dacã situatia nu se va rezolva, rîndurile somerilor se vor îngrosa cu angajatii din industria forestierã. „La o cunoscutã fabricã din Tarcãu deja patronii au trimis 50 de oameni acasã. Nu mai au materie primã, adicã bustean. Cine o sã-i plãteascã pe acei oameni care o sã primeascã somaj, nu tot cei care muncesc în aceastã tarã“, spunea cu nãduf un protestatar. Un altul, proprietar de gater si unei mici fabrici de mobilã din zona Tîrgu Neamt, sustinea cã nu stie ce o sã facã cu salariatii, cîteva zeci: „Pînã acum am descurcat-o cum am putut, însã dacã situatia nu se va debloca voi fi nevoit sã-i trimit acasã într-o sãptãmînã. Problemele sînt foarte mari. Aproape toti cei care lucrãm în domeniu avem credite pentru utilaje, avem investitii. Nu stiu ce o sã facem. Ceea ce se întîmplã este de-a dreptul aberant. Am discutat cu un prieten care lucreazã în Germania, tot în domeniul forestier si mi-a spus cã lemnul este mult mai ieftin. Si nu numai în Germania e asa, ci în mai multe tãri din Uniunea Europeanã. Nu stim ce sã mai credem, ce se urmãreste. Avem impresia cã cineva comploteazã împotriva noastrã, a patronilor români cu afaceri în domeniu. O sã închidem si o sã vedem cine o sã mai plãteascã impozite si o sã mai asigure locuri de muncã. Gînditi-vã ce se poate întîmpla într-o comunã de munte, unde somajul este si asa ridicat, iar de miscat se mai miscã ceva în domeniul forestier“.

„Preturile la licitatie se puteau schimba, asta este clar“

Daniel Popa, vicepresedinte ASFOR Neamt a tras un semnal de alarmã, spunînd cã situatia va scãpa de sub control dacã Romsilva nu-si schimbã atitudinea. „Dacã problemele nu se vor rezolva, vom iesi în stradã de zece ori mai multi si poate nu vom mai fi atît de pasnici si de civilizati, cã doar violenta, de multe ori, poate fi arma cu care sã schimbãm ceva. ÃŽn nici un caz nu instig la violentã, însã asa nu se mai poate! Am încercat sã fim corecti, am încercat sã ne expunem motivele pentru care am iesit în stradã! Vom mergem pînã la capãt pentru cã acest sistem trebuie schimbat, atît de la Romsilva, cît si în alte structuri ale statului. Ne întrebãm de ce trebuie ca Romsilva sã exploateze preferential parchetele, de ce nu vor sã fie concurenti loiali pe piata lemnului, de ce rîd de noi cînd la licitatii preturile cresc? Nu e corect ceea ce se întîmplã si vom merge cu protestele pînã la capãt, sã putem munci corect si cinstit“, a declarat Daniel Popa. Acesta a ridicat si problema cu care se confruntã comunitãtile din zona de munte care nu au la dispozitie decît resursa lemn: „Lemnul este pentru foarte multe sate din acest judet singura resursã. Turismul este ca si inexistent, iar cresterea animalelor nu aduce nici un venit. Lemnul, aceastã resursã regenerabilã, trebuie valorificat, iar sistemul trebuie sã îl valorifice la fel ca în Germania, sau oricare altã tarã civilizatã.
95% din veniturile Romsilva provin de la forestieri, noi plãtim
salariile lor si noi, cetãtenii, plãtim salariile angajatilor din institutiile de stat. Vrem sã fim respectati si considerati clienti. Nu sîntem sclavi pe mosia cuiva! Multe firme s-au închis deja. Nu mai existã activitate în pãdure, multi agenti economici au spus cã le-au plecat oamenii si nu mai au cu cine lucra. Sînt sute de mii de locuri de muncã în toatã tara care vor dispãrea. Neamtul a fost unul dintre cele mai mari judete forestiere din tarã si acum sîntem în aceastã situatie ineditã. Si totusi, Romsilva insistã cã a calculat preturile corect. Ei vor sã continue sã exploateze preferential parchetele, asta e esenta luptei. Nu este normal ca Romsilva sã fie cea mai mare întreprindere de exploatare forestierã din tarã. Nimeni nu exploateazã atîta masã lemnoasã cît exploateazã Romsilva, care vinde cel mai mult lemn la Schweighofe. Atunci, ne întrebãm, cine si cui face jocurile? Preturile la licitatie se puteau schimba, asta este clar“.

Negocieri grele la Directia Silvicã

La sediul Directiei Silvice, protestatarii au constatat cã portile erau ferecate si pãzite de jandarmi. O delegatie, aceeasi ca la Prefecturã, a intrat la negocieri, fiind primitã de cãtre directorii Mircia Gorghiu si Radu Mãtrescu. Dupã mai bine de o jumãtate de orã, timp în care protestatarii si-au strigat durerea în stradã, încercuiti de jandarmi si gardurile de protectie, Daniel Popa a iesit din sediu si a transmis cã negocierile sînt foarte dure, iar sefii Directiei refuzã sã anuleze licitatiile programate azi, mîine si poimîine. A apãrut informatia cã se încearcã aducerea la negocieri a subprefectului Neculae pentru a media conflictul, numai cã cel din urmã nu a putut fi gãsit la telefon. ÃŽn tot acest timp, spiritele s-au încins si a apãrut si primul incident. Unul dintre jandarmii din dispozitiv a fost nemultumit cã protestatarii au rezemat capacul sicriului pe gardul de protectie. A urmat un schimb de replici între omul legii si manifestanti, incident terminat cu o micã busculadã. Lucrurile s-au calmat. Dupã cîteva zeci de minute, un alt mesaj venit de la negocieri anunta cã sefii de la Silvic refuzã sã anuleze licitatiile. ÃŽn acel moment, cineva din multime a strigat cã este momentul sã-i ajute pe cei de la Silvic sã semneze documentele de anulare a licitatiei. Imediat, protestatarii au fortat intrarea în sediul Directiei Silvice, împingînd juandarmii cu tot cu gardurile metalice. Oamenii legii s-au repliat rapid si, cu sprijinul scutierilor, au reusit sã respingã asaltul. ÃŽntrucît exista riscul ca lucrurile sã degenereze, Jandarmeria a luat mãsuri speciale, zona fiind întesatã de forte de ordine. Zeci de scutieri, aflati într-o masinã, în apropiere, plus jandarmii „cazati“ la parterul Judecãtoriei si cei care se aflau deja în curtea si sediul Silvicului, au fost pregãtiti tot timpul sã intervinã dacã situatia o impunea. Delegatia protestatarilor, însotitã de cãtre reprezentantii Directiei Silvice a plecat spre Prefecturã, acolo unde erau asteptati de cãtre subprefect pentru mediere. La întoarcere, Cristian Bãlãnescu le-a transmis protestatarilor cã a fost înaintatã o adresã la Bucuresti si cã sperã ca Ministerul Mediului sã intervinã pentru a fi anulate licitatiile. Presedintele ASFOR Neamt le-a multumit protestatarilor, dar si fortelor de ordine, iar mitingul, care s-a prelungit cu aproximativ o orã, s-a încheiat oficial.

Organizatorul mitingului, amendat de Jandarmerie

Cele întîmplate ieri în fata sediului Directiei Silivice nu a rãmas
fãrã urmãri. Organizatorul mitingului a fost sanctionat cu 2.000 de lei. „Activitatea din spatiul public, potrivit aprobãrilor, urma sã se desfãsoare în intervalul orar 11.00-14.00, însã aceasta a
continuat pînã la ora 15.10, încãlcîndu-se astfel prevederile legale. ÃŽn acest sens, jandarmii au sanctionat contraventional organizatorul adunãrii publice, cu amendã de 1.000 lei pentru nerespectarea orelor de desfãsurare a activitãtii si cu încã 1.000 lei pentru cã organizatorul nu a luat mãsurile de întrerupere a adunãrii publice, dat fiind faptul cã pe timpul desfãsurãrii un grup de aproximativ 20-30 de manifestanti au fortat cordonul de ordine dispus la intrarea în sediul Directiei Silvice si au încercat pãtrunderea în aceastã institutie. Pe tot parcursul manifestatiei, jandarmii nu au folosit forta ori mijloacele tehnice din dotare. ÃŽn momentul în care organizatorului i s-au adus la cunostintã faptele constatate de jandarmi si sanctiunile contraventionale aplicate, acesta a cooperat, semnînd procesul verbal“, se aratã într-un
comunicat al Jandarmeriei Neamt. Ieri, în Comisia de Agriculturã a
Camerei Deputatilor a fost discutat punctul de vedere al Asociatiei
Producãtorilor de Mobilã din România vizavi de prevederile Hotãrîrii de
Guvern, privind valorificarea masei lemnoase. Cu aceastã ocazie au
fost stabilite criterii de valorificare superioarã a lemnului, dar si modul
în care cei din industria lemnului vor beneficia de materie primã. Vom
reveni cu amãnunte în numãrul de mîine.

Articol afisat de 2445 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, M. NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective