Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2016
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Ianuarie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Zimbrii si-au fãcut de rîs „bocitoarele“

• dupã patru ani de la eliberarea primului grup în sãlbãticie, bilantul este pozitiv • „Spaimele legate de braconaj, de conflictele dintre om si zimbru sau cu autoritãtile locale, nu s-au dovedit a fi adevãrate“, afirmã Sebastian Cãtãnoiu, directorul Parcului Natural Vînãtori • se fac demersuri pentru ca Tinutul Zimbrului sã fie declaratã destinatie ecoturisticã • se lucreazã la simbolistica zonei, cu trimiteri si la Cultura Cucuteni •

Programul de reintroducere în libertate a zimbrului, un proiect unic în România derulat de Parcul Natural Vînãtori-Neamt, are un bilant pozitiv dupã patru ani de la eliberarea primul grup în sãlbãticie. Efectivul, suplimentat în fiecare primãvarã cu noi exemplare, numãrã în prezent 20 de zimbri, dar se va majora în perioada urmãtoare atît prin noi eliberãri, cît si prin puii asteptati sã vinã pe lume. Inginerul Sebastian Cãtãnoiu, directorul Administratiei Parcului Natural, s-a declarat multumit de modul în care s-a derulat procesul de reintroducere în libertate a acestei specii legendare: „Ne pregãtim pentru noi eliberãri. Asteptãm un transport din Marea Britanie, dar dacã lucrurile nu vor evolua în directia doritã, avem si varianta de rezervã, a punerii în libertate a cel putin douã mamifere din tarcul de aclimatizare. Asteptãm si fãtãri. Cele sase femele primite din Anglia sînt însotite de prin toamnã de un mascul, iar faptul cã au stat împreunã atîta timp ne dã sperante cã repercusiunile vor fi pozitive, în sensul fãtãrii a cel putin doi-trei pui. Si de la celelalte femele este posibil sã aparã vitei. Ceea ce ne-au cîntat «bocitoarele» nu s-a întîmplat. Spaimele legate de braconaj, de conflictele dintre om si zimbru sau cu autoritãtile locale nu s-au dovedit a fi adevãrate, atît datoritã întelegerii oamenilor, cît si «timiditãtii» zimbrului, care a preferat sã stea ascuns, nu la vedere“.

Zimbrii tind sã migreze

O situatie cu potential conflictual care a fost dezamorsatã s-a petrecut în iarna anterioarã, cînd cele sase femele din Anglia au iernat în zona Hangu, înfruptîndu-se din fînul sãtenilor pe care acestia nu si-l aduseserã cãtre casã. „Nu a fost îmbucurãtor cã s-a întîmplat, dar oamenii au înteles cã zimbrii aflati în libertate sînt proprietatea statului, care trebuie sã suporte si eventualele pagube. S-a urmat atunci procedura legalã si toate institutiile implicate au colaborat, prejudiciul fiind achitat de Ministerul Mediului, Apelor si Pãdurilor. Nu au existat solicitãri nejustificate din partea sãtenilor. Animalele aveau colar cu GPS si s-a putut stabili la nivel de orã pozitia lor, estimîndu-se si cantitatea de furaj pe care au consumat-o. Oamenii au vãzut cã existã bunãvointã si bunã-credintã si conflictul a fost aplanat. Iarna aceasta nu s-au reclamat pagube. Si acum cele sase femele, însotite de aceastã datã de un mascul, stau tot în zona Hangu, dar mai mult prin pãdure, prin regenerãrile naturale“, am mai aflat de la directorul Parcului Vînãtori. Si pentru ceilalti zimbri iarna a fost usoarã, pînã acum. Grupul mare de femele, cu tot cu cei doi pui fãtati primãvara trecutã, preferã sã stea între Agapia si Secu. Au gãsit hranã prin pãdure si au dat mai rar pe la locurile de hrãnire alimentate de silvicultori. ÃŽn urma monitorizãrilor s-a observat cã zimbrii liberi, care pînã în vara anului trecut exploraserã circa 20.000 de hectare, tind sã migreze în afara granitelor Parcului. Un mascul, profitînd de faptul cã era scãzut nivelul apei lacului de acumulare a trecut înainte de începutul iernii cãtre Ceahlãu si apoi s-a întors. Altii doi au fost semnalati pe la Rîsca, în zona judetului Suceava, existînd posibilitatea ca în timp efectivele din Ucraina sã poatã comunica cu cele de la Vînãtori Neamt. Cele douã treceri au dat indicii despre tendintele de extindere, spre nord si vest, unde zimbrii gãsesc habitate caracteristice favorabile.

„Din adîncul pãdurii, spre înaltul Cerului, pe urme de zimbru. De la întemeierea Moldovei“

Parcul Natural Vînãtori Neamt este si un promotor al dezvoltãrii turistice a zonei. Este în curs de implementare proiectul Tinutul Zimbrului, destinatie ecoturisticã. Proiectul are si un motto inspirat, care face trimitere la valorile existente pe raza Parcului Vînãtori, unde se îmbinã armonios natura, istoria, traditiile, spiritualitatea: „Din adîncul pãdurii, spre înaltul Cerului, pe urme de zimbru. De la întemeierea Moldovei“. „Existã doar douã destinatii ecoturistice declarate în tarã, iar altele opt «bat la poartã». Urmeazã sã primim vizita de monitorizare a reprezentantilor Agentiei Nationale de Turism, care vor verifica dacã îndeplinim conditiile necesare. Noi am fost prezenti cu acest concept, «Tinutul Zimbrului» si la Tîrgul de Turism al Românie, la Bucuresti, la standurile Asociatiei de Ecoturism din România si Primãriei Tîrgu Neamt. Se lucreazã în prezent la simbolistica zonei. ÃŽncercãm sã îmbinãm simbolul Bisonland, realizat de noi sub forma imaginii unui zimbru, cu elementele Culturii Cucuteni, date fiind descoperirile si siturile din zonã. Din pãcate, Culturii Cucuteni nu i se dã importanta care i se cuvine, desi pentru noi ca români, ca tarã, ar putea fi ceva care sã ne situeze în rîndul civilizatiilor de acum 7.000-8.000 de ani“, spune inginerul Sebastian Cãtãnoiu. A amintit si de un alt simbol al Tinutului Zimbrului, izvorul Slatina, atestat ca fiind exploatarea de apã sãratã cu cea mai mare continuitate din Europa, de peste 8.000 de ani. Proiectul Ecoturism în Tinutul Zimbrului este implementat de Asociatia Tinutul Zimbrului, din care face parte Parcul Vînãtori, primãriile din zonã si asociatii turistice. Finantarea este asiguratã prin intermediul programului Green Entrepreneurship - Dezvoltarea destinatiilor de Ecoturism din România, un program comun al Romanian - American Foundation si Fundatiei Pentru Parteneriat. Perioada de implementare a proiectului este 1 iulie 2015 -30 iunie 2019, scopul fiind consacrarea si promovarea Tinutului Zimbrului ca destinatie ecoturisticã.

Articol afisat de 1739 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective