Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2015
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Decembrie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Iatã de ce vine în Neamt un irlandez

• Kevin Kelly se implicã în ajutorarea sãrmanilor din comuna Stefan cel Mare • a refãcut o casã, douã le-a reconstruit si face gesturi caritabile pentru copiii din localitate • ce a fãcut si alte proiecte de viitor le-a discutat si cu seful CJ, Constantin Iacoban •

Cîteva familii sãrace trãiesc bucuria de a avea ceea ce n-au avut vreodatã, dupã ce la Stefan cel Mare a ajuns un irlandez, Kevin Kelly, reprezentantul Fundatiei Jacket off your back. ÃŽn cîteva luni, sprijinit de oameni din sat si de autoritãtile locale, el a reusit sã punã la punct o casã care era în avansatã stare de degradare iar pe altele douã le-a construit de la temelie. Recent, cu fonduri asigurate prin fundatia sa, a asigurat o masã celor 150 de copii de la scoala din sat, la prãznicarul bisericii. Dupã toate aceste fapte bune, irlandezul a venit la CJ si pret de o orã, de fatã cu primarul Sorin Ouatu, a discutat cu seful institutiei despre diverse probleme. Scopul demersurilor lui Kevin Kelly este reducerea gradului de sãrãcie în zonã si pentru asta se implicã în numeroase actiuni de caritate, în care a cooptat autoritãtile si oameni cu spirit civic din sat, dornici sã îi ajute pe cei aflati în situatii dificile. „Noi ajutãm oamenii care se zbat în sãrãcie, nu ne intereseazã politica. Vrem sã dãm o mînã de ajutor acolo unde e nevoie si sã stim cã au case cît mai multi oameni. La Stefan cel Mare am reusit sã avem rezultate pentru cã noi si autoritãtile avem aceeasi viziune, aceleasi planuri si astfel de oameni cãutãm pe mai departe, pentru a putea atinge obiectivele fundatiei. Ne bucurã cã am gãsit la Stefan cel Mare oameni care au lucrat pentru a fi puse la punct niste locuinte. Si nu scapã interesului nostru nici copiii sãraci, cu care trebuie lucrat, învãtati sã munceascã, sã se descurce în viatã, pentru cã ei sînt viitorul. Mai avem multã muncã la Stefan cel Mare, dar cred cã la anul vom reusi schimbãri majore si vom ridica «Steagul de bronz» - simbolul scãderii gradului de sãrãcie în zonã. Noi avem trei steaguri - de aur, argint si bronz - si le fixãm în satele unde lucrãm. ÃŽn functie de rezultate, fixãm steagul de o anumitã categorie. La Stefan cel Mare, la primãrie, deocamdatã îl fixãm pe cel de bronz. Asta e reusita actualã, dar lucrãm în continuare, pentru scãderea nivelului de sãrãcie si vom schimba si steagul!“, a spus Kevin Kelly.

Planuri de viitor

Sorin Ouatu, primarul de la Stefan cel Mare, a precizat cã datoritã ajutorului fundatiei irlandeze, o familie cu nouã copii, care pînã în varã consuma apã strecuratã pentru cã nu avea o sursã curatã, are acum fîntînã în curte, iar locuinta a fost placatã, pentru cã era într-o stare de degradare avansatã. De asemenea, copiilor le-a fost creat un spatiu de relaxare, un foisor unde atunci cînd este cald sã poatã sta si sã îsi facã temele. Pentru altele douã familii sãrace, cu sprijinul irlandezilor s-au construit case noi, iar la sapte frati sãraci le-au fost donate articole de îmbrãcãminte. Primarul e încîntat de colaborarea cu irlandezii si de ajutorul neconditionat pe care îl acordã: „Este o colaborare mai veche cu prietenii nostri din Irlanda, o relatie care se anuntã fructuoasã si de acum înainte. ÃŽncã din 2011 a venit o fundatie si a adus cadouri pentru 550 de copii, apoi în 2013 ne-au trimis o masinã de pompieri. Acum au venit cei de la Fundatia Jacket off your back. Avem un parteneriat prin care se urmãreste eradicarea sãrãciei, iar în viitorul foarte aproapiat ne vor trimite mai multe containere cu îmbrãcãminte. Urmãtorul proiect este sã construim o casã pentru o familie în nevoie, unde mama este plecatã în strãinãtate, iar acasã a rãmas tatãl cu patru copii si o bunicã oarbã. Intentionãm sã facem în fiecare an o casã pentru o familie aflatã în nevoie, împreunã cu prietenii din Irlanda. Urmãtoarea vizitã va avea loc la varã, în august, cînd ne-am propus continuarea proiectelor deja începute, precum si demararea altora, scopul fiind de a-i sprijini pe cei nãpãstuiti, prin promovarea de acte de caritate. Si noi vrem sã facem o fundatie, Dãruiesc din inimã, cu ajutorul cãreia sã continuãm actiunile caritabile“.

„Decît sã le dãm oamenilor ceva de-a gata, mai bine îi învãtãm sã munceascã!“

La întrevederea cu reprezentantul fundatiei irlandeze, seful CJ a detaliat pe marginea unei realitãti a României de azi - sãrãcia. „Tara are destule probleme date de sãrãcie. Avem o sãrãcie cronicã, ea tinînd de nivelul scãzut al veniturilor din perioada trecutã - si mã refer la pensiile mici. Acesti oameni nu se plîng prea mult, dar trãiesc greu. Altã categorie de sãrãcie e cea care se regãseste la nivelul celor care nu se integreazã în societate. Mã refer si la romii care nu îsi scolarizeazã copiii, care nu învatã meserii, care refuzã sã se alinieze unor standarde. Problema se întîlneste si în UE, nu doar în România. Ajutorul dumneavoastrã conteazã foarte mult. Cãutãm sã le oferim oportunitãti celor sãrmani pentru a trãi mai bine, sã le asigurãm locuri de muncã, sã îi îndrumãm sã-si promoveze produsele locale. Sîntem foarte interesati sã accesãm proiecte europene si sã îi ajutãm sã constientizeze cã pot depãsi conditia socialã actualã. Chinezii au un proverb: «Decît sã îi dai unui om un peste sã îl mãnînce, mai bine îl înveti sã pescuiascã!» Asa si la noi - decît sã le dãm oamenilor ceva de-a gata, mai bine îi învãtãm sã munceascã! Adicã exact ce faceti dumneavoastrã“, a spus presedintele Iacoban. Completarea irlandezului s-a potrivit foarte bine: „Sã îi învãtãm sã mãnînce toatã viata peste“. Kevin Kelly vrea sã schimbe si niste mentalitãti de la el din tarã: „ÃŽn România nu e doar mizerie. Stiu ce înseamnã tara asta, am vãzut aici cei mai frumosi munti, bogãtii precum Delta Dunãrii si Marea Neagrã. Vreau sã ajung ziua în care cînd plec din Irlanda cãtre români, sã nu îmi mai spunã irlandezii cã mã duc sã îi ajut pe tiganii de aici, ci sã stie cã vin la niste oameni normali! Eu vreau sã le arãt irlandezilor o comunitate normalã si voi face tot ce tine de mine ca sã mai trimit la Stefan cel Mare si alti prieteni. Si pe mine m-au trimis altii“.

Un german altruist

Robert Velter, un specialist IT german, vrea sã îi învete pe copiii
din zona Tîrgu Neamt cum sã navigheze sigur pe internet. El s-a mutat în România si a înfiintat o întreprindere socialã, Asociatia TAKE 3. Ea are sediul la Bãltãtesti si ar urma sã sustinã activitatea de educare a copiilor din veniturile pe care le va obtine din furnizarea serviciilor IT firmelor mici, care nu-si permit angajarea unui specialist. „ÃŽn urmã cu un an si jumãtate lucram în Germania, dar mã îndrãgostisem de România si eram sigur cã doream sã mã mut aici. Am venit sã înfiintez aceastã asociatie, cu scopul de a educa tinerii si elevii cu privire la riscurile la care se expun cînd utilizeazã internetul, învãtîndu-i cum sã se protejeze“, declara Robert Velter, la o conferintã de presã.

Articol afisat de 2038 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMTU, G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective