Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2015
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Noiembrie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Chiar nu e caz de   incompatibilitate!“

„Chiar nu e caz de incompatibilitate!“

• inspectorii de integritate sustin cã Emilia Arcan, vicepresedintele
Consiliului Judetean Neamt, s-a aflat în stare de incompatibilitate în
perioada octombrie 2012 - decembrie 2013 • motivul: ar fi detinut
simultan functia de vice si cea de administrator la o societate • „Voi
contesta decizia în instantã si cu sigurantã voi avea cîstig de cauzã
pentru cã am solicitat dizolvarea firmei, care oricum nu a avut nici o
activitate, din anul 2009“, a declarat Emilia Arcan • totodatã, ANI l-a
gãsit incompatibil si Vasile Iliutã, primarul comunei Borlesti n
Prefectura a solicitat Primãriei Tîrgu Neamt sã identifice si sã
comunice eventualele situatii de incompatibilitate •

Emilia Arcan, vicepresedintele Consiliului Judetean a fost declaratã incompatibilã de Agentia Nationalã de Integritate (ANI), intrînd astfel pe lunga listã a persoanelor publice nemtene care au avut de-a face cu aceastã institutie. Conform celor precizate de cãtre ANI, Emiliei Arcan i s-ar trage de la o societate unde a detinut functia de administrator în perioada cît a fost si vicepresedinte. Emilia Arcan se apãrã si spun cã firma cu pricina nu a avut niciodatã activitate si cã în anul 2009 a cerut dizolvarea ei dar, din motive necunoscute, procedura nu si-a urmat cursul firesc. „Emilia Arcan s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 25 octombrie 2012 - 19 decembrie 2013, întrucît a detinut, simultan functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Neamt si functia de administrator al SC Europandra SRL, încãlcînd dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003“, se aratã în comunicatul Agentiei. Articolul la care inspectorii fac referire precizeazã cã „Functia de primar si viceprimar (...), vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibilã cu functia de cenzor, administrator, membru al consiliului de administratie la societãtile comerciale precum si la institutiile publice“. Vicele CJ a precizat cã va ataca decizia în instantã, fiind convinsã cã va avea cîstig de cauzã. „ÃŽn anul 2009 eu am depus actele pentru dizolvarea firmei si nu m-am gîndit vreodatã cã institutiile responsabile ar putea sã nu îsi facã treaba. Si totusi, s-a întîmplat. Cînd am aflat de aceastã situatie am solicitat iesirea din firmã, dar se pare cã Agentia Nationalã de Integritate nu s-a multumit cu atît. Desigur cã mã voi adresa instantei si voi cãuta sã îmi gãsesc dreptatea, pentru ca nu mi se pare normal. Chiar nu e caz de incompatibilitate, cîtã vreme acea firmã nu a functionat nici mãcar o zi! Nu am derulat contracte cu statul, nu am luat nici un leu din bani publici, nu am fost implicatã în afaceri fel de fel. Astept sã ajungã raportul ANI si la mine, pentru cã deocamdatã sînt cap de listã pe site-ul agentiei. Cît despre planurile viitoare privind alegerile, mai e... voi vedea cum se vor derula lucrurile”, a declarat Emilia Arcan, vicepresedinte al CJ Neamt din octombrie 2012.
Vicele CJ a precizat cã a trimis la ANI toate documentele care demonstreazã cã a solicitat dizolvarea societãtii încã din 2009 si cã firma nu a avut niciodatã activitate. Emilia Arcan a ajuns în aceastã ipostazã dupã ce, la sfîrsitul anului 2013, Prefectura Neamt a primit o sesizare în care se arãta cã este incompatibilã. Tot atunci, reprezentantul guvernului în teritoriu a fost anuntat cu privire la alte douã persoane suspecte de a se afla în stare de incompatibilitate: primarul de Borlesti, Vasile Iliutã si conislierul judetean Gheorghe Vasiloiu. ÃŽn comunicatul remis presei de cãtre ANI în cursul zilei de ieri apare si informatia cã primarul de la Borlesti este incompatibil. „Vasile Iliutã, primarul comunei Borlesti, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 6 septembrie 2012-10 ianuarie 2014, întrucît a detinut, simultan, functia de primar si calitatea de reprezentant al Primãriei Borlesti în cadrul Consiliului de Administratie al Scolii Gimnaziale Ioan Grigore Teodorescu Ruseni, încãlcînd, astfel, dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003“, se aratã în comunicatul ANI. Trebuie spus cã, la nivel national, în situatia primarului de Borlesti se aflã zeci de primari. Atît vicele Arcan, cît si primarul Iliutã au fost informati despre declansarea procedurii de evaluare, dar si cu privire la drepturile de care beneficiazã, respectiv de a fi asistate sau reprezentate de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considerã. Ambii au uzat de acest drept si au trimis la ANI documente si puncte de vedere în apãrarea lor.

Verificãri de acte si la Tîrgu Neamt

Alesii tîrgnemteni fac în aceastã perioadã obiectul unor verificãri pentru identificarea eventualelor situatii cu iz de incompatibilitate care i-ar putea „recomanda“ pentru investigatiile inspectorilor Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Demersurile au început în urma unei adrese a Prefecturii prin care Primãriei Tîrgu Neamt i s-a recomandat sã procedeze de îndatã la identificarea situatiilor de incompatibilitate si sã trimitã actele doveditoare. Pentru a face mai usoarã munca juristilor de sub Cetate, implicati în aceastã operatiune, Prefectura le-a pus la dispozitie informatiile cu privire la alesii locali obtinute anterior de la Oficiul National al Registrului Comertului. Primãria s-a conformat si a început deja sã culeagã date despre consilieri, inclusiv de la firmele de interes local. „Este vorba despre o adresã a Prefecturii Neamt prin care ne solicitã ca secretarul primãriei si juristul Consiliului Local sã verifice dacã primarul, viceprimarul si actualii consilieri locali au relatii contractuale cu firmele primãriei sau alte relatii care nu sînt conform legii. La momentul de fatã se efectueazã verificãri, avem un termen de solutionare a celor solicitate, dupã care toate informatiile pe care le vom avea le trimitem la Prefecturã. La rîndul sãu, Prefectura va verifica informatiile trimise de noi si va sesiza Agentia Nationalã de Integritate, dacã sînt probleme din acest punct de vedere“, a declarat primarul Daniel Harpa. ÃŽntrebat dacã în timpul verificãrilor efectuate pînã în prezent s-au gãsit elemente care ar contura posibile incompatibilitãti, primarul a preferat sã nu rãspundã. CL al orasului Tîrgu Neamt numãrã 19 membri, cu tot cu viceprimarul Traian Humulescu. Potrivit informatiilor afisate pe site-ul administratiei locale, doar trei consilieri s-au declarat administratori de firmã, desi numãrul celor care conduc societãti este mai mare. Printre alesii de sub Cetate existã sase ingineri si doi subingineri, trei economisti, un maistru, un politolog, un medic. ÃŽn cazul altor doi membri ai legislativului nu apare completatã profesia sau ocupatia actualã.

END

Articol afisat de 1610 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU. R. AANEI, M. NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective