Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2015
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 Octombrie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Liberalii acuzã proasta gestionare a   problemelor de mediu si silviculturã

Liberalii acuzã proasta gestionare a problemelor de mediu si silviculturã

• cei doi co-presedinti ai Comisiei de Mediu, Ape si Silviculturã din PNL s-au întîlnit cu membrii de partid si cu specialistii în domeniu • atît Lucia Varga, cît si Sulfina Barbu sînt convinse cã existã solutii pentru protectia mediului si au prezentat deficientele actualului guvern • „Guvernul PSD-UNPR nu este interesat sã încurajeze prelucrarea lemnului în tarã si sã descurajaze exportul de bustean si cherestea“, a declarat Lucia Varga, fost ministru delegat al Apelor, Pãdurilor si Pisciculturii •

Doi importanti lideri ai PNL, Lucia Varga si Sulfina Barbu, co-presedinti ai Comisiei de Mediu, Ape si Silviculturã din cadrul formatiunii, au fost prezenti ieri la Piatra Neamt unde s-au întîlnit atît cu membrii partidului judet, dar si cu specialisti în domeniul amintit. Nu au lipsit de la întîlnire deputatul Mugur Cozmanciu si Alexandru Drãgan, co-presedintii organizatiei PNL Neamt, senatorul Eugena Nzare Tapu si Paul Râtan, co-presedinsi ai PNL Piatra Neamt. Sedinta Comisiei de Mediu, Ape si Silviculturã de la Piatra Neamt face parte dintr-un program de dezbatere si consultare publicã pe teme din domeniu cu actorii economici, cu ONG si cu societatea civilã. „Acest program a demarat sãptãmîna trecutã la Oradea, astãzi sîntem la Piatra Neamt, iar sãptãmîna viitoare vor avea loc întîlniri la Slatina, Pitesti, Sibiu si Bucuresti. ÃŽn cadrul dezbaterilor sînt evaluate problemele de mediu existente în tarã si sînt discutate solutiile liberalilor cuprinse în Programul de Guvernare al PNL. Obiectivul principal al PNL este asigurarea dezvoltãrii durabile, iar dupã o guvernare liberalã România sã devinã o tarã cu o amprentã verde“, a declarat Lucia Varga.
Liderii liberali au acuzat acerb lipsa unor politici publice coerente în domeniul protectiei mediului, lipsa de transparentã a Ministerului Mediului în luarea deciziilor si întîrzieri în elaborarea de acte subsecvente legislatiei existente. ÃŽn acest sens, ex-ministrul Lucia Varga a atras atentia cã institutiile de control si administrare rãmîn în continuare nereformate, drept pentru care „tãierile ilegale si coruptia în silviculturã sînt confirmate de Ministerul Mediului care în rãspunsul la o interpelare spune cã existã suspiciunea cã, anual, se „recolteazã“ ilegal 8,8 mil. mc“. Fostul ministru delegat al Apelor, Pãdurilor si Pisciculturii a atras atentia cã nu existã o Strategie National Forestierã si un Program multianual de implementare a acesteia, desi liberalii au initiat-o si au lansat-o în dezbatere publicã în 2012. Deputatul PNL a arãtat cã legislatia subsecventã Legii de modificare a Codului silvic, la care o contributie importantã a avut-o si Mugur Cozmanciuc în perioada cît a fost secretar de stat, zace în sertarele ministerului. Actul normativ a fost aprobat în Guvern pe 12 februarie 2014, dar nu a mai fost publicatã, prin abuz, Hotãrîrea de Guvern privind acordarea de compensatii pentru proprietarii de pãduri care nu recolteazã masã lemnoasã. Conform acestui act normativ posesorii de suprafete împãdurite ar primi între 40-200 de euro pe an si pe hectar în functie de gradul de constistentã si de valoarea pãdurii. Nepublicarea si nepunerea în practicã a acestei Hotãrîri de Guvern demonstreazã indiferenta Guvernului Ponta fatã de proprietarii de pãduri din România“, a explicat Lucia Varga.

Critici

Fostul ministru a criticat si forma în care a fost adoptat noul Cod silvic si a subliniat cã un al act normativ asteptat de mediul de afaceri din silviculturã si industria mobilei întîrzie sã aparã. „Guvernul PSD-UNPR nu este interesat sã încurajeze prelucrarea lemnului în tarã si sã descurajaze exportul de bustean si cherestea“, a precizat Varga, somînd Ministerul Mediului sã urgenteze elaborarea proiectului de HG pentru ca producãtorii din industria mobilei sã aibã acces la resursa de lemn. La rîndul sãu, Sulfina Barbu a criticat dur Guvernul Ponta, indicînd principalele deficiente. „Cred cã sîntem primul partid care a fãcut un program de guvernare în teren si nu în birou, în judetele României si nu în biroruile de la Bucuresti“, si-a început discursul Barbu. Fostul ministru al Mediului a prezentat deficientele actualei guvernãri, enumerînd o parte dintre acestea. Sulfina Barbu a fãcut referire si la legea pe care actuala guvernare o are în dezbatere, respectiv Legea privind fondul pentru mediu, arãtînd cã Guvernul Ponta, care se laudã cã reduce taxele si impozitele, vine pe ascuns cu taxe noi. „Prin aceastã lege se introduc taxe noi pentru agentii economici si cetãtenii României. Proiectul prevede instituirea unei taxe de 20 de lei/kg pe care o vor achita cei ce pun pe piatã echipamente electrice si electronice si operatorii care preiau obligatiile anuale de colectare a deseurilor acestor echipamente. Impactul acestei taxe ar însemna, conform exemplului oferit de Sulfina Barbu, o crestere substantialã a echipamentelor electronice si electrocasnice. Exemplul oferit de fostul ministru aratã cã la un produs în valoare de 1.000 de lei, cresterea ar fi de 30%. Mugur Cozmanciuc, co-presedintele PNL Neamt a declarat cã actuala guvernare nu a rezolvat o serie de probleme cronice: „Politizarea institutiilor de mediu, gradul sporit de birocratizare a activitãtii de reglementare si control în domeniul mediului, lipsa standardelor privind calitatea apei, aerului si solului, precum si neimplementarea strategiei privind dezvoltarea durabilã, subfinantarea domeniului protectiei mediului pentru realizarea infrastructurii de alimentare cu apã si canalizare, a gestionãrii deseurilor în vederea îndeplinirii cerintelor de mediu ale UE, gestionarea deficientã a resurselor naturale si lipsa politicilor eficiente pentru protejarea capitalului natural ar fi cîteva din ele. ÃŽn acest sens, deputatul PNL a subliniat cã liberalii au solutii în programul de guvernare pentru rezolvarea acestor probleme. Liderul liberal a fãcut precizarea cã solutiile, pe care le-a prezentat celor prezenti, sînt în programul de guvernare al PNL.

Articol afisat de 1328 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective