Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2015
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Octombrie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Mafiotii din codri, opt condamnãri

• doi politisti, un pãdurar si un afacerist au pedepse cu executare între trei si patru ani • grupul infractional este bun de platã cu peste 237.000 lei • cu totii au fost dati în vileag de procurorii DIICOT • în cauzã sînt acuze de aderare la o asociere infractionalã, evaziune fiscalã, tãiere fãrã drept de arbori, uz de fals, dare de mitã, abuz în serviciu, luare de mitã sau fals intelectual •

Magistratii Tribunalului Neamt au pus punct final dosarului Jaf în pãduri, grupare destructuratã de procurorii DIICOT Neamt în 2012. Opt inculpati printre care trei politisti, un pãdurar si mai multi afaceristi au pedepse care însumeazã 17 ani si 9 luni de detentie. Politistul Stefan Mãcãrescu, de la Grinties, are de executat patru ani de detentie, politistul Valentin Todiricã, tot de la Grinties, are de executat trei ani si sase luni de detentie, în timp ce politistul Ovidiu Bezim, de la Farcasa, a primit un an cu suspendare. Pãdurarul Paul Caraze are si el de executat patru ani de închisoare, iar afaceristul Dumitru Galanton, considerat liderul grupãrii, a primit trei ani de detentie, cu executare. Patronii Constantin Emil Enache si Ionel Ricea, au cîte un an cu suspendare, iar Adrian Grasu, trei luni cu suspendare. În cauzã alti sase afaceristi si-au recunoscut faptele la începutul procesului si au primit sentinte cu suspendare. Acestia, dar si cei condamnati ieri, în cote diferite, au de achitat prejudiciul de 237.442 lei, din care 179.792 cãtre Directia Silvicã si 57.713 de lei cãtre ANAF. În cauzã au fost acuzatii de aderare la o asociere infractionalã, initiatori fiind afaceristii Benone Morosanu si Dumitru Galanton, precum si fapte de evaziune fiscalã, tãiere fãrã drept de arbori, uz de fals, dare de mitã, iar oficialii, politistii si pãdurarul mai sînt acuzati de abuz în serviciu, luare de mitã, sau fals intelectual. De la începutul lui 2011 si pînã în septembrie 2012 în zonele Grintiesul Mic, Grintiesel, Pãltinis si Teasc, au avut loc exploatãri masive, unele terenuri fiind defrisate, exploatarea fãcîndu-se cu nerespectarea reglementãrilor silvice în domeniu, dupã cum se arãta în actul de inculpare. Cei implicati au avut mare grijã ca activitatea sã nu fie afectatã sau opritã de organele de control, în special de cele din domeniul silvic.

Lupul paznic la oi

Initiatorii Morosanu si Galanton i-au atras în „afacere“ si pe politisti, dar si pe pãdurarul Caraze. Acestia au pactizat cu infractorii si le-au oferit sprijin activ împotriva controalelor silvice si ale politistilor. Verificãrile au stabilit cã politistul Mãcãrescu a acordat asistentã si la un moment dat chiar l-a sfãtuit pe Morosanu cum sã evite masina de control de la ITRSV Suceava, în conditiile în care autocamionul lui era încãrcat cu marfã care ar fi putut fi confiscatã. Legãtura dintre cei doi a fost atît de puternicã, încît la un moment dat Morosanu a plecat cu lemn sã-l vîndã în sudul tãrii, iar în Vrancea autocamionul s-a stricat. Stefan Mãcãrescu a lãsat alte treburi deoparte, a plecat si i-a dus lui Morosanu piesa de care avea nevoie. Tot Mãcãrescu era cel care-l anunta de eventuale controale, iar atunci cînd erau probleme îl sfãtuia cum sã facã. La un astfel de incident politistul l-a sfãtuit pe afacerist sã lase autocamionul în fata sediului Postului de Politie Grinties pînã ce lucrurile se linistesc, iar mai apoi îl va conduce chiar el, pînã la Poiana Teiului. Politistul Valentin Todiricã a sprijinit activitatea infractionalã si a fost rãsplãtit cu lemn sau bani. Relevatã este discutia cu Morosanu de pe 9 mai 2012:

Valentin Todiricã: Alo? Unde te duci?
Benone Morosanu: Mã duc oleacã la mare.
V.T: Ai plecat la Constanta?
B.M: Da
V.T: Dar cu ce?
B.M: Cu fursecuri din astea
V.T: Fag?
B.M: Nu, rãsinoase.
V.T: Cum a mers cu ãla, mã?
B.M: A mers bine, numai cã îmi trebuie acte, dacã gãsim acte... si la sarf dã pret bun.
V.T: Cît îti dã?
B.M: Dã 5.
V.T: Îi bine, trebuie gãsite niste acte de fag.
B.M: Trebuie gãsite acte de fag cã merge una asa, si una asa.
V.T: Bine, hai cã discutãm cînd ne-am gãsi.
Politistul Bezim l-a avertizat pe Morosanu asupra unui control de la ITRSV Suceava. Pãdurarul Caraze a lãsat pe cine a vrut sã exploateze la negru. Jaful a fost atît de mare cã si inculpatii s-au mirat cît au putut fura, într-o convorbire din 2012 dintre un necunoscut si un afacerist:
B. (persoanã necunoscutã): Pãi da, cu acte, naspete dintr-astea.
Gavril Petrea: Pãi ei acolo taie în nestire cã nu mai au ce tãia si mai are pe cineva prieten acolo... a fost si i-a tãiat vreo cîtiva brazi ceala lui ãsta ... ãsta a sãrit la el si apoi a început povestea.
B: Pãi de la asta începe... se f... prostii între ei si vin controalele.
G.P: Dar e gata cu lemnele, pe Grinties nu mai ai ce tãia.
B: Bãi bãiete...
G.P: Dar tu nu stii cum e... merg la tãiat cu rasu'... am vãzut cu ochii mei... Mai este niste fag si cîte un brad pe aici, pe colo, restul nimic.
B: Si ce dracu' facem, mã?
G.P: Acolo e gata, aici la noi mai e cîtusi de cît ... mai scoate cîte o partidã la licitatie, dar dincolo a luat Sturza... pe Grinties dacã s-a terminat cu particularii e gata.

Articol afisat de 2301 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective