Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2015
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Octombrie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Profil de primar: Andrei   Ignat, liberalul fãrã fite

Profil de primar: Andrei Ignat, liberalul fãrã fite

• Andrei Ignat e un personaj atipic pentru politica nemteanã • el sustine cã primul lucru pe care l-ar schimba în primãrie este clientelismul politic • „Nu mi-au plãcut niciodatã gãstile, combinatiile, cutitele în spate si fãtãrnicia pe care le vezi la multi politicieni“, spune liberalul •



În peisajul public din Piatra Neamt, a apãrut un personaj mai putin obisnuit: liberalul Andrei Ignat. Dintre cei opt liberali care si-au anuntat intentia de a candida la primãria Piatra Neamt, Ignat este primul care a lansat o campanie de comunicare directã cu cetãtenii orasului. Împreunã cu echipa sa de sustinãtori, Ignat bate la usile oamenilor, le prezintã solutiile lui pentru Piatra Neamt si îi invitã sã- si spunã, la rândul lor, pãsurile si gândurile despre viitorul urbei. Deocamdatã, Ignat este singurul care a abordat transant probleme arzãtoare, precum pretul apei (denuntând furtul practicat de Apaserv), sau afacerea locurilor de parcare.

Pantofi scâlciati si o „babã“

Ignat este un personaj atipic pentru mica scenã politicã nemteanã, în primul rând prin stilul personal si prin modul de viatã. Inginer constructor specializat în domeniul hidro, are o firmã de constructii cu câteva zeci de angajati a cãror activitate o coordoneazã zilnic. „ÃŽn fiecare dimineatã, la ora 6.00 sunt în picioare. La 6.30-7.00, îmi încep programul de santier. Ba prin oras, ba prin judet, ba chiar la Iasi sau la Bacãu, în fine, pe unde avem lucrãri. N-am ce face, dacã nu mã ocup de treaba asta, dãm faliment...“, spune Ignat. Când vine vorba de un patron, mai ales de unul implicat în politicã, te astepti sã vezi un ins vârât în toale scumpe, de firmã, coborând dintr-o limuzinã de zeci de mii de euro. Andrei Ignat apare la întâlnirea cu noi în pantofi scâlciati, blugi rosi si pulovãr. Se chinuieste sã-si parcheze „baba“, o Skoda Octavia bãtrânã de zece ani si un pic ciupitã de ruginã, în timp ce vorbeste la telefon cu unul dintre santiere. „Nu sunt un om sãrman, si nici nu fac paradã de modestie. Pur si simplu, mã simt mai confortabil asa în raport cu ceea ce am eu de fãcut si, în plus, consider cã banii aruncati pe haine si pe masini de fitã sunt pierduti“, explicã liberalul, plin de mândrie si de afectiune fatã de Skoda cu care a strãbãtut aproape 600.000 de kilometri. Ignat considerã cã epoca politicianului sau baronului local care face paradã de fite în fata cetãtenilor a apus. „Oamenii nu se mai lasã impresionati de hainele si de masinile scumpe ale baronilor si baronetilor. Ei stiu foarte bine cã toate astea au fost dobândite prin furtul banului public si se considerã chiar insultati de un asemenea comportament. E vremea smereniei celor plãtiti de cetãteni...Astãzi, conteazã mult mai mult ceea ce ai în cap si sã fii cinstit cu oamenii“.

„Ce-i în gusã, si-n cãpusã“

Andrei Ignat se considerã mai degrabã un constructor decât un politician. „N-am alergat niciodatã dupã functii. Am intrat în politicã, la începutul anilor 2000, din douã motive: o datã, pentru cã sunt un adept neconditionat al liberei initiative economice, deci un liberal, si doi, pentru cã mã sãturasem sã decidã pentru mine tot felul de oameni buni doar de gurã, care n-au fãcut nimic în viata lor, poate doar sã se înfrupte din banii nostri“, povesteste liberalul. Experienta sa în politicã a fost serios afectatã de stilul sãu non-conformist. A intrat de multe ori în conflict cu conducerea localã si chiar centralã a PNL. „La mine, ce-i în gusã e si-n cãpusã. Nu mi-au plãcut niciodatã gãstile, combinatiile, cutitele în spate si fãtãrnicia pe care le vezi la multi politicieni. Astea sunt armele oamenilor care nu ar fi niciodatã în stare sã facã altceva în afara politicii. Când am fost martor la câte o porcãrie politicã, n-am stat prea mult pe gânduri: am intrat în conflict si cu Pinalti, si cu Crin Antonescu“. Pe aceastã bazã, Andrei Ignat sustine cã primul lucru pe care l-ar schimba în primãrie este clientelismul politic si transpartinic: „Esti muncitor si corect, rãmâi în functie, indiferent de culoarea ta politicã. Esti lenes si hot, zbori, chiar dacã esti frate cu primarul!“.

Îsi vrea copiii lângã el, acasã

Andrei Ignat s-a nãscut la Bârgãoani, acum 50 de ani. „Sunt fiul lui Vasile si al Terezei. Nu doar cã nu mi-e rusine sã spun cã sunt fiu de tãrani, dar sunt chiar mândru de asta. Pentru cã, de la mama si de la tata, am învãtat acele lucruri care te fac cu adevãrat om: frica de Dumnezeu, munca, cinstea si respectul pentru fiecare om cu care dai mâna“. Este cãsãtorit si are doi bãieti, pe Robert si pe Stefan. Robert are 24 de ani si lucreazã în Olanda, în domeniul soft- ului. Stefan are 10 ani si e în clasa a patra, la o scoalã din Dãrmãnesti. „Visul meu este sã-i am pe amândoi lângã mine, acasã. Vreau ca Robert sã se întoarcã, iar Stefan sã nu plece“, spune Ignat, al cãrui program pentru primãrie are ca punct principal dezvoltarea economicã a orasului prin amenajarea de parcuri industriale centrate pe domeniile de înaltã tehnologie, care sã genereze locuri de muncã pentru tinerii pietreni.

Articol afisat de 1772 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(MN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective