Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2015
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Octombrie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
NEMTEANUL CARE   ARE CASÃ ÎN NEPAL

NEMTEANUL CARE ARE CASÃ ÎN NEPAL

• Ticul Lãcãtusu a plecat ieri în Nepal pentru a coordona proiectul umanitar al Clubului Montan Român, de reconstructie a unei scoli într-un sãtuc de la poalele Everestului • „Este ca a doua mea casã, si mã simt si dator fatã de acea lume“, a declarat Ticu Lãcãtusu • în urmã cu cîteva zile, copiii de pe Valea Bicazului au fost invitatii celebrului alpinist, pentru a se familiariza cu proiectul de mediu Management conservativ pentru o minune a naturii Cheile Sugãului-Munticelu •

Poiana din vecinãtatea Cheilor Sugãului, în care este situatã Cabana Ecolog a Clubului Montan Român - Piatra Neamt, a mustit în week-end de prezenta copiilor comunitãtilor Bicaz Chei si Bicazu Ardelean. Asta pentru cã ei au fost invitatii speciali ai alpinistului Ticu Lãcãtusu. Motivul întîlnirii a fost familiarizarea cu proiectul de mediu, intitulat Management conservativ pentru o minune a naturii, Cheile Sugãului-Munticelu, derulat în perioada noiembrie 2013 - decembrie 2015 si cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionalã (FEDR). Întîlnirea cu primul român care a cucerit Everestul, s-a constituit într-un bun prilej de a purta un scurt dialog.

Reporter: Domnule Ticu Lãcãtusu, vã aflati între copii, prezenta lor fãcînd si mai minunat decorul Cheilor Sugãului...
Ticu Lãcãtusu: Da, este un contact direct si frumos cu reprezentanti ai comunitãtii locale si de fapt cei mai frumosi reprezentanti, copiii. Sînt scolarii din Bicaz Chei si Bicazu Ardelean, cele douã comune care au aici suprafete mari ale ariei protejate Cheile Sugãului-Munticelu, un sit natural 2000, care este situat în cele douã localitãti. Iar unul din obiectivele proiectului nostru, pe lîngã elaborarea managementului conservativ, pe lîngã crearea unei infrastructuri minime de vizitare, este si acesta de informare si constientizare a comunitãtii locale în ceea ce priveste problematica de mediu. Una importantã pentru aceastã rezervatie, importantã pentru noi, ca nemteni, ca români, fiindcã este unul dintre putinele lucruri pe care le-am mostenit si pe care trebuie sã le transmitem mai departe - natura.
Rep.: Concret, ce presupune acest proiect?
T.L.: Muncim de mai bine de trei ani la el, în decembrie va fi finalizat, iar rezultatul va fi elaborarea planului de management, adicã o veritabilã lege specificã aceste rezervatii si a sitului natural Cheile Sugãului-Munticelu, pe care dacã o vom respecta, vom avea garantia cã tot acest patrimoniu natural, cu specii de animale si plante, habitate naturale si peisaje, vor fi transmise intacte generatiilor viitoare si asta este datoria noastrã ca simpli cetãteni.
Rep.: Am aflat cã veti pleca foarte curînd în Nepal. Veti transmite copiilor de acolo, mesajul copiilor de aici?
T.L.: Da! Clubul Montan Român, în paralel, desfãsoarã si un alt proiect, de data aceasta umanitar, respectiv reconstructia unei scoli primare într-un sãtuc din Nepal, de undeva de la poalele Everestului. Un lãcas de învãtãmînt distrus de marele cutremur din 25 aprilie, exact în zona cea mai afectatã. În urma acestui cataclism natural au fost distruse mii de scoli si cum Nepalul are o populatie tînãrã, media de vîrstã fiind 20 si ceva de ani, copiii acelor locuri vor sã învete putinã carte, pãrintii avînd ca principal obiectiv ca ei sã studieze. A studia pentru ei este a sti sã citeascã si sã scrie. Aceastã scoalã nu va fi ca în România. Va fi o constructie minimã, cu o dotare minimã, dar care pentru nepalezi va însemna foarte mult. Fatã de ce se întîmplã acum, cînd învatã în corturi improvizate sau chiar pe jos, dacã vremea le permite, e un lucru mare. Noi am strîns cam 65% din bugetul necesar, este vorba de minim 70.000 de dolari. Eu voi pleca pe 11 octombrie în Nepal si sperãm sã finalizãm obiectivul în luna mai, anul viitor, înainte de aparitia musonului de varã, cu ploile si ninsorile din Himalaya. Este vorba de 275 de oameni, elevi si dascãli, care vor beneficia de aceasã investitie româneascã, o veritabilã punte simbolicã între Carpati, aceastã rezervatie, Cheile Sugãului si Everest. Si este o investitie pe termen lung, de care vor beneficia în final mii de suflete.

„ÃŽmi plac muntii, îmi plac încercãrile, îmi plac provocãrile, dificultãtile, îmi place munca, lupta si-mi place natura“

Rep.: A cîta oarã în Nepal?
T.L.: Am fost de peste 15 ori, nici nu mai stiu. Probabil de 16-17 ori. Este ca a doua mea casã, am foarte multi prieteni acolo si mã simt si dator fatã de acea lume, care merita ajutor si fãrã acest necaz. Desi au la ei acasã Everestul si Himalaya, niste unicate naturale în aceastã lume, sînt foarte sãraci. Si ei sînt bîntuiti de coruptie, chiar mai mult decît noi, lucru care îsi lasã amprenta asupra vietii de zi cu zi. Este una dintre cele mai sãrace tãri din lume, desi este poate cea mai bogatã ca patrimoniu natural.
Rep.: Pe lîngã actul caritabil, umanitar, veti escalada si vreun vîrf al Himalayei?
T.L.: Da, în a doua parte a vizitei ne vom deplasa într-o altã zonã, undeva în nord-vestul Nepalului, pentru a încerca încã o datã un vîrf virgin, încã neurcat de om. Voi merge cu încã doi alpinisi români mai tineri, sprijiniti de firma RIFIL încã o datã, si vom încerca o premierã mondialã româneascã, cu un vîrf de 6343 de metri, un vîrf, care desi a fost încercat de mai multi alpinisti, încã nu a fost cucerit.
Rep.: Vã urãm succes! Doresc totusi sã aflu ce simtiti cînd vã aflati pe acoperisul lumii?
T.L.: E un chin. Si cînd ajungi pe vîrf este sfîrsitul acestuia, desi mai urmeazã si coborîrea care nu-i usoarã deloc, ba dimpotrivã, uneori e mai dificilã decît urcarea. Pe de altã parte, sub aspectul acesta al împlinirii, simti cã ai dus la bun sfîrsit un proiect, la care ai muncit foarte mult. Lupta de a ajunge acolo este foarte complicatã, iar dacã si reusesti, satisfactia este cu atît mai mare. A reusi sã cuceresti un munte este o izbîndã foarte mare. Si pentru tine si pentru România, în cazul nostru.
Rep.: De unde aceastã dragoste pentru munte?
T.L.: Îmi plac muntii, îmi plac încercãrile, îmi plac provocãrile, dificultãtile, îmi place munca, lupta si-mi place natura. Din acest motiv ne aflãm acum printre stîncile Cheilor Sugãului. Deci, sintetizînd, îmi place natura. Sînt nãscut la Piatra Neamt, în vecinãtatea Ceahlãului si a Cheilor Bicazului si asta spune mult.

Articol afisat de 1817 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective