Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2015
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Septembrie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
La Apa Serv curg   gîrlã... problemele

La Apa Serv curg gîrlã... problemele

• lipsa apei la Tîrgu Neamt în anumite intervale zilnice este cauzatã de probleme tehnice si de secetã • dacã lucrãrile la retea se vor finaliza, în privinta ploilor doar Domnu' decide • o problemã este si pe strada Petru Movilã • aici nu se mai implementeazã proiectul de înlocuire a retelei, pentru cã firma n-a obtinut avize de la primãrie • corectiile, sustine directorul Dughir, vor fi directionate cãtre administratia localã • vicepresedintele Dan Manoliu sustine cã sefii Apa Serv nu sînt transparenti •

Compania Judeteanã Apa Serv s-a trezit într-o situatie destul de dificilã, pe care o are de manageriat în Tîrgu Neamt si împrejurimi, unde nu reuseste sã asigure apã potabilã consumatorilor în program non-stop, lucru extrem de deranjant pentru populatie. Ieri, conducerea firmei a pus pe tapet motivele pentru care s-a ajuns la aceastã situatie si temerile cã situatia s-ar putea repeta si pe la Roman, unde s-a mai trecut prin aceastã experientã în anii anteriori. La Tîrgu Neamt, dupã cum a precizat directorul general Ionut Dughir, se suprapun douã aspecte esentiale: lucrãrile care trebuie efectuate pe un proiect de extindere a retelelor de apã si canal si seceta prelungitã. Pentru prima problemã, sfîrsitul pare a fi cam la o sãptãmînã distantã. Mai greu e cu seceta, care se va încheia cînd o da Domnu'. „La Tîrgu Neamt ne confruntãm cu o situatie deosebitã, determinatã de lucrãrile care se executã si de scãderea nivelului pînzei freatice. Pîrîul Nemtisor a secat integral, iar din Ozana a mai rãmas un pîrîias“, a spus directorul Ionut Dughir. Amãnuntit, situatia a fost prezentatã de cãtre inginerul Iustin Lungu, seful Zonei Operationale Nord: „Sînt afectate de lipsa apei mai multe unitãti administrativ-teritoriale, precum Tîrgu Neamt, comunele Vînãtori Neamt, Rãucesti, Agapia, douã state din Timisesti, Bãltãtesti, Pãstrãveni etc. Apa în zonã se asigurã prin douã captãri - de la Lunca, satul Vînãtori, si Preotesti, Timisesti. Acestea ar trebui sã functioneze simultan si în vremuri bune, captarea de la Lunca asigura 80% din necesarul de apã si cealaltã, diferenta. Din iunie se fac lucrãri de remediere la rezervorul de 5.000 de metri si am rãmas doar cu captarea de la Preotesti. La început functiona cu 11 pompe, iar acum mai sînt 5 si una functioneazã cu intermitente“. Conducerea Apa Serv a vorbit si despre programul de rationalizare din comune, despre faptul cã se asigurã apã în scoli si unitãti spitalicesti si cã existã sperante ca în circa o sãptãmînã sã se termine lucrãrile la rezervorul care va putea suplini lipsa de apã din retea de cîte ori va fi nevoie.

Proiectul de pe strada Petru Movilã...

„Rationalizarea apei afecteazã circa 60% din locuintele din Tîrgu Neamt, dar nicãieri nu se întîmplã sã se rãmînã fãrã apã non-stop. Cam 50% dintre consumatorii afectati au presiune scãzutã, iar ceilalti au apã în prima parte a zilei. Din pãcate, situatia nu are rezolvare totalã pînã cînd nu va trece seceta. Nu ne-am mai confruntat si asa situatie. Dacã pînã acum ne temeam pentru zona Roman cînd nu erau ploi, acum ne facem griji pentru Tîrgu Neamt. Nu e exclus sã avem probleme si în zona Romanului, dar acolo s-a reusit directionarea rîului Moldova, ca sã aibã un debit constant si pînã acum nu am avut situatii nedorite. La Tîrgu Neamt, proiectul trebuie dus la final, cu toate riscurile pe care ni le asumãm, pentru cã va mai dura o vreme criza apei, dar pînã la urmã o scoatem la capãt si nu vom mai avea probleme mãcar vreo 15 ani“, a sustinut inginerul Ioan Pãcalã. O altã problemã cu care se confruntã compania este legatã de strada Petru Movilã, din Piatra Neamt. Aici, firma are aprobat un proiect de înlocuire a retelei, numai cã a intrat în conflict cu Primãria, pentru cã pe strada respectivã, autoritatea localã a implementat un proiect european, prin care s-a turnat asfalt si e strict interzisã orice interventie la lucrare, cîtiva ani. Asa cã nu a dat autorizatie pentru Apa Serv, care are conducta sub asfaltul recent turnat. Mult s-a discutat despre alte detalii tehnice, cum sã se intervinã, unde sã se facã o subtraversare, pînã cînd s-a renuntat de tot la lucrare. „Am scos din proiect strada Petru Movilã, dar cînd proiectul va ajunge la final si vor veni la verificãri autoritatea de management si auditul, corectiile pe care ni le vor aplica le vom solicita de la Primãrie, pentru cã din cauza lor nu ne-am putut face treaba. Habar n-am cît ar putea fi acestea, ce valori sã aibã!“, zice directorul Dughir.

Reprosurile vicelui CJ aduse sefilor Apa Serv

Vicepresedintele CJ, Dan Manoliu, reproseazã conducerii companiei ApaServ Neamt lipsa de transparentã în ceea ce priveste modul de planificare a cheltuielilor si veniturilor, situatie care a creat o atmosferã tensionatã între companie, membrii Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitarã Aqua Neamt si populatia care se revoltã de cãte ori vine vorba de o majorare a pretului. „Apa Serv a cerut majorarea pretului apei cu indicele de inflatie. Eu am fost unul din cei care m-am opus. Reprosez companiei cã nu a stiut sã vinã cu argumente fezabile privind modificarea pretului la apã si canalizare. Cred cu tãrie cã cei de la companie nu au reusit sã depisteze toate capitolele bugetare care pot acoperi acea majorare, chiar cu indicele de inflatie. Dupã ultima sedintã la care am participat în calitate de reprezentant al CJ mi-au spus cã se asteptau sã-i sustin. Am sã explic de ce nu am fãcut acest lucru. Am avut nenumãrate discutii cu cei din conducere. Indiferent cu cît vrea sã majoreze pretul, compania nu este capabilã sã vinã cu explicatii pe întelesul oamenilor, a celor care plãtesc facturile. Vin cu tot soiul de explicatii tehnice, pe care doar specialistii le pot întelege. Pe omul de rînd nu-l intereseazã toate acestea si e firesc sã-si punã întrebãri dacã îi ceri mai mult. Dar dacã tu, companie, vii si explici cã banii pe care-i dã cetãteanul sînt folositi eficient, în investitii, înseamnã cu totul altceva. Niciodatã nu au spus cã în aceste costuri intrã si înlocuirea conductelor vechi din orase. Oricîte presiuni am fãcut asupra lor, refuzã cu obstinatie si nu stiu de ce, pe diferite motive, sã facã cunoscut acel plan de investitii pe orase, pe municipii, pe localitãti rurale, pe zone. Acesta este marele meu semn de întrebare: de ce compania refuzã sã transparentizeze actul decizional?“, a declarat vicele Dan Manoliu. Acesta spune cã trebuie sã se recunoascã si alte adevãruri legate de pretul apei. Cã Neamtul se aflã pe un loc fruntas în tarã în ceea ce priveste pretul, dar cã s-au fãcut investitii extraordinar de mari, în raport cu cele de la Suceava, Botosani, Bacãu, judete care abia pornesc investitiile la sistemul de apã si canalizare. „Dacã noi, la Neamt, încheiem master-planul I cu succes si dacã nu vor apãrea accidente, pretul apei potabile si a celei uzate, chiar dacã se va majora, va fi la un cuantum nesemnificativ si pe o duratã de cîtiva ani“. Vicele Manoliu a mai fãcut referire la faptul cã infrastructura de apã uzatã la noi era foarte veche, ineficientã si poluantã, lucru ce adus la necesitatea modernizãrii statiilor de epurare, ceea ce a implicat investitii mari. Apoi, mai sînt investitiile în infrastructura ruralã, ceea ce presupune costuri de cofinantare si din partea companiei.

Articol afisat de 1711 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, F. ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective