Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2015
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Septembrie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Din Neamt, profesor  de românã în Tenerife

Din Neamt, profesor de românã în Tenerife

• ex-directorul Liceului Agricol Ion Ionescu de la Brad, profesoara Iulia Serban, este angajata Institutului Limbii Române • ea predã cursul de Limbã, culturã si civilizatie copiilor celor 6.000 de români care trãiesc în Tenerife •

ÃŽn urmã cu sase ani, profesoara Iulia Serban, fost director al Liceului Agricol Ion Ionescu de la Brad avea sã ia o decizie dificilã, aceea de a pãrãsi învãtãmîntul si România, din cauza unor probleme grave de sãnãtate. A fost o hotãrîre care nu privea doar viitorul ei, ci si al familiei. „Nu mi-a fost usor sã mã decid sã fac acest pas, dar am fost nevoitã sã pãrãsesc învãtãmîntul, în primul rînd din motive de sãnãtate si apoi din cauza faptului cã la acea vreme lucrurile nu stãteau grozav nici din punct de vedere economic. Ne-am decis sã facem o schimbare. M-am îmbolnãvit destul de grav si a trebuit sã plec într-o tarã cu un climat mai blînd, mai prietenos. Am poposit doi ani în Italia, într-o localitate în care era o climã mai blîndã. Ajunsesem sã fim «robii» facturilor la gaz metan si energie electricã. Apoi, ni s-a oferit oportunitatea de a pleca în Tenerife, cea mai mare insulã a Arhipelagului Canare, din Oceanul Atlantic, care apartine Spaniei. Este un loc fascinant, total deosebit fatã de ce este în România, absolut din toate punctele de vedere. Multinationalismul este la el acasã aici, mai ales în sudul insulei. ÃŽn colegiul în care învatã fiul meu, Stefan, care este elev în clasa a VI-a, sînt peste 180 de nationalitãti, copii foarte diferiti, dar care trãiesc într-o tolerantã deplinã. Acest loc este diferit si din punct de vedere geografic, este o primãvarã eternã, plaja se întîlneste cu Oceanul Atlantic... ÃŽn Tenerife cea mai micã temperaturã a fost în iarna trecutã 13 grade, în luna februarie, iar cea mai ridicatã 34 de grade, în timpul suprapunerii a douã fenomene meteorologice. Se formeazã un efect de serã datoritã unor nori foarte fini, alcãtuiti din particule de nisip, adusi de vînt din Sahara si care acoperã soarele“, a declarat Iulia Serban. ÃŽn Tenerife, ca în întreg arhipelagul comunitãtile sînt autonome din punct de vedere administrativ, iar locuitorii trãiesc exlusiv din turism.

Vrea sã înfiinteze o bibliotecã

Interlocutoarea noastrã spune cã la început i-a fost foarte greu atît ei, cît si familiei, dar cã a reusit sã se integreze perfect. Plus cã a fost angajatã de Ministerul Educatiei din România. „Am dat concurs si predau un curs de limbã, culturã si civilizatie româneascã. De managementul proiectului se ocupã Institutul Limbii Române. Cursul se adreseazã, în exclusivitate, copiilor între 3 si 18 ani. Nu este obligatoriu ca cei care-l urmeazã sã fie doar români. Avem multi copii din familii mixte. Eu predau numai în Tenerife, pentru cã n-as putea face naveta pe o altã insulã“, ne-a mai destãinuit profesoarea. ÃŽn general, familiile sînt interesate în proportie de 90% ca acesti copii sã învete limba românã, dar existã o presiune foarte mare a limbii spaniole fatã de altele, cauzatã de numãrul mare de ore pe care copiii îl petrec în scoalã. Iulia Serban sustine cã sistemul de învãtãmînt românesc, cu toate tarele sale, este unul performant, în care copiii la sfîrsitul unui ciclu dobîndesc cunostinte temeinice. ÃŽntre proiectele sale imediate si viitoare se aflã si înfiintarea unei biblioteci, cu volume în limba românã, care sã poatã fi consultate de conationali: „Institutul Limbii Române ne-a trimis o serie de cãrti în limba românã, dar insuficiente pentru ceea ce trebuie noi sã facem. Este vorba de un manual si un auxiliar, care, din pãcate, contin texte destul de grele pentru nivelul de întelegere al copiilor. Eu am manuale din tarã pe care le folosesc. Ceea ce fac eu este mai degrabã activitate de învãtãtor pentru cã predau nu doar notiuni de limba românã, ci si de istorie, geografie, civilizatie româneascã“. ÃŽn Tenerife trãiesc circa 6.000 de români, ei constituind o comunitate puternicã. Iulia Serban spune cã România, vãzutã de la mii de kilometri depãrtare, este o tarã bogatã, frumoasã, dar prost gospodãritã din cauza nepriceperii celor care se perindã la guvernare.

Isla de la Eterna Primavera

Tenerife, cea mai mare insulã din arhipelagul Canare din Oceanul Atlantic, apartinînd Spaniei, este cunoscutã în lume ca fiind Insula eternei primãveri (Isla de la Eterna Primavera). Fiind la latitudinea desertului Sahara se bucurã de o climã caldã pe tot parcursul anului cu o medie de 20-22 grade Celsius iarna si 26-28 vara. Insula are o lungime de 80 km, o lãtime de 50 si o suprafatã de 2.034,38 kmp si aproximativ 915.000 de locuitori. Santa Cruz de Tenerife este capitala si resedinta de guvern a insulei, fiind centrul turistic si economic al arhipelagului, cu o populatie de circa 225.000 de locuitori. Al doilea oras ca mãrime (155.000 de locuitori), este San Cristobal de La Laguna, singura asezare din Canare declaratã Patrimoniu al Umanitãtii de cãtre UNESCO. Insula este cunoscutã la nivel international si pentru Carnavalul din Santa Cruz de Tenerife, considerat al doilea ca mãrime din lume. De asemenea, insula posedã o arhitecturã variatã, de la cea colonialã, pînã la adevãrate monumente de arhitecturã contemporanã, cum este edificiul Auditoriului din Tenerife. Insula este o destinatie turisticã majorã a Spaniei, primind anual peste 5 milioane de vizitatori.

Articol afisat de 2163 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective