Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2015
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Septembrie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

APA SERV, SECRET PE 1,6 MILIARDE

• Apa Serv SA refuzã sã facã public contractul de asistentã juridicã încheiat cu cabinetul de avocaturã al senatorului Ioan Chelaru • de pe urma acestui serviciu, cabinetul a cîstigat 1,6 miliarde de lei • „Contractul de servicii juridice nu poate fi adus la cunostinta tertilor, decît cu acordul expres al pãrtilor semnatare“, se aratã într-o adresã a companiei de apã • Legea 544/2001 obligã companiile de stat sã punã la dispozitia cetãteanului inclusiv informatii privind contractele de asistentã juridicã •

Discutii despre obligatia institutiilor publice, inclusiv ale companiilor de stat, sau regiilor autonome, de a pune la dispozitia cetãteanului informatii privind cheltuirea banului public au fost cu nemiluita si vor mai fi. Dezbateri aprinse au fost si pe marginea transparentei privind contractele de asistentã juridicã încheiate de cãtre institutii ale statului cu avocati sau cabinete de avocaturã. Scandalurile izbucnite în presã, în urma publicãrii unor astfel de contracte, au stat la baza emiterii OUG 26/2012 privind unele mãsuri de reducere a cheltuielilor publice si întãrirea disciplinei financiare si de modificare si completare a unor acte normative. La articolul 1, ordonanta stipuleazã clar cã „autoritãtile si institutiile publice ale administratiei publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, societãtile nationale, companiile nationale si societãtile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si regiile autonome care au în structura organizatoricã personal propriu de specialitate juridicã nu pot achizitiona servicii juridice de consultantã, de asistentã si/sau de reprezentare“. Si totusi, spune acelasi act normativ, „în situatii temeinic justificate, în care activitãtile juridice de consultantã, de asistentã si/sau de reprezentare necesare autoritãtilor si institutiilor publice prevãzute la alin. (1) nu se pot asigura de cãtre personalul de specialitate juridicã angajat în aceste entitãti, pot fi achizitionate servicii de aceastã naturã, în conditiile legii“. ÃŽn traducere, cu aprobarea ordonatorilor principali de credite sau, dupã caz, a consiliilor locale sau judetene.

Apa Serv, studiu de caz

Societatea Apa Serv SA are ca actionar majoritar Consiliul Judetean Neamt si, ca orice firmã care se respectã, un Compartiment Juridic. Cu toate acestea, la începutul anului 2014 cabinetul de avocaturã al senatorului Ioan Chelaru a încheiat un contract de prestãri servicii juridice cu Compania Apa Serv, valabil pentru pentru perioada 13 ianuarie - 31 decembrie 2014, si în valoare de 158.113 lei. Nu se îndoieste nimeni cã acest contract a fost încheiat fãrã respectarea legii si cã nu ar exista toate aprobãrile. ÃŽn aceste conditii, este cel putin interesantã pozitia reprezentantilor Apa Serv SA de a nu pune la dispozitia cetãtenilor continutul contractului de asistentã juridicã încheiat cu cabinetul de avocaturã al senatorului Chelaru. ÃŽn data de 3 august, tîrgnemteanul Stelian Irimia a solicitat, în conformitate cu prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, sã consulte contractul de prestãri servicii cu pricina. Douã zile mai tîrziu, într-o adresã semnatã de directorul Cãtãlin Dughir, Stelian Irimia aflã cã nu poate sã consulte documentul respectiv decît cu acordul senatorului Chelaru. „(...) vã comunicãm cã informatiile solicitate nu fac parte din cele ce constituie obiectul de reglementare al Legii 544/2001. Conform prevederilor contractuale, contractul de servicii juridice nu poate fi adus la cunostinta tertilor decît cu acordul expres al pãrtilor semnatare, sens în care am solicitat Cabinetului individual de avocatura Dr. Ion Chelaru acest acord“.
În data de 17 august, cotidianul Monitorul a solicitat companiei Apa Serv SA sã comunice dacã a primit, sau nu, acceptul cabinetului de avocaturã pentru a face public contractul de asistentã juridicã. Rãspunsul a fost negativ, situatia fiind aceeasi pînã ieri. Cu alte cuvinte, compania Apa Serv SA refuzã sã facã public un contract încheiat cu o casã de avocaturã, invocînd termenii de confidentialitate inclusi în contract. Specialistii pe care i-am consultat în aceastã problemã ne-au comunicat cã în astfel de cazuri lucrurile sînt interpretate în fel si chip. Astfel, dacã Statutul profesiei de avocat prevede pãstrarea confidentialitãtii contractelor juridice, companiile de stat sînt obligate, prin Legea 544/2001, sã dea dovadã de transparentã si sã punã la dispozitia cetãteanului informatiile solicitate, chiar dacã este vorba de date din contracte de asistentã juridicã. La nivel national au fost nenumãrate cazuri cînd instantele de judecatã au obligat institutiile care lucreazã cu bani publici sã comunice solicitantilor informatii cu privire la continutul acestor contracte.

Articol afisat de 1652 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective