Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2015
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 August 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Aniversare cu dureri de burtã

• zece copii veniti într-o tabãrã la Bicaz au mîncat pizza si tort comandate din oras, pentru a marca ziua unuia dintre ei si s-au ales cu o gastroenteritã acutã • copiii au petrecut cîteva ore în spital, dupã care au fost externati • specialistii DSP recomandã populatiei sã acorde mare atentie la alimentele pe care le consumã, mai ales în aceastã perioadã •

Zece copii veniti într-o tabãrã în orasul Bicaz au trecut printr-o experientã pe care n-o vor uita prea curînd, pentru cã distractia le-a fost întreruptã de o gastroenteritã acutã. Directia de Sãnãtate Publicã Neamt a fost informatã duminicã, 9 august, la 8.30, de cãtre Centrul de Primiri Urgente Bicaz cã în cursul noptii anterioare s-au prezentat în unitate zece copii cu tulburãri digestive - greturi, vãrsãturi, sindrom de deshidratare usoarã. Toti pacientii au fost tinuti sub supraveghere si tratati în CPU si Sectia Pediatrie Bicaz. „Dupã ce am primit aceastã informatie telefonicã, într-o orã ne-am deplasat la tabãra din Bicaz si la Spitalul Orãsenesc, pentru efectuarea anchetei epidemiologice cu privire la conditiile de aparitie a acestui eveniment. Am dispus izolarea si tratamentul bolnavilor, anchetã epidemiologicã si recoltare de probe. Asta a presupus recoltarea de probe alimentare din meniurile servite în data de 7 si 8 august, o coproculturã si probe de sanitatie din unitate luate în data de 10 august. Pînã la data de 9 august, la ora 12.30, au fost externati nouã din cei zece copii care fuseserã opriti în spital, cu diagnosticul de gastroenteritã acutã. Pe 10 august a fost externat si ultimul copil, cu acelasi diagnostic de internare. Nouã dintre ei au fãcut forma usoarã a bolii si unul, forma medie. Ceilalti copii din tabãrã, 110 la numãr, precum si personalul însotitor si de îngrijire, nu au prezentat semne de boalã. Anchetele epidemiologice continuã“, a declarat doctorul Dan Morenciu, directorul executiv al Directiei de Sãnãtate Publicã Neamt. Din primele verificãri a reiesit cã un grup de zece copii din tabãrã a vrut sã sãrbãtoreascã în mod festiv pe unul dintre ei, motiv pentru care ar fi comandat în oras ceva de mîncare. Se pare cã li s-a furnizat în tabãrã preparate precum pizza, fripturã si tort. Rãmîne de vãzut cauza exactã a gastroenteritei, dar cert este cã nu organizatorii taberei ar avea vreo vinã în suferinta copiilor.

Atentie mare la alimente, mai ales în perioada de caniculã!

Dupã o toxiinfectie alimentarã care a bãgat în spital aproape 60 de oameni si dupã problema cu minorii de la Bicaz, specialistii DSP Neamt trag un semnal de alarmã în privinta frecventei crescute a bolilor infectioase cu transmitere digestivã, în anotimpul cald. „Toxiinfectiile alimentare sînt îmbolnãviri acute de cauzã toxicã sau infectioasã, apãrute la maximum 72 de ore dupã consumul unor alimente contaminate cu microorganisme sau toxine microbiene si caracterizate prin greturi, vãrsãturi, dureri abdominale, diaree cu sau fãrã febrã, ameteli, stare de soc. Germenii apartin mai multor genuri microbiene, care produc îmbolnãvirea din cauza înmultirii lot în alimente sau a toxinei pe care o elibereazã. Alimentele implicate cel mai frecvent în producerea toxiinfectiilor alimentare sînt: preparatele de ouã si carne, lactatele, cremele, maioneza, înghetata. Toxiinfectiile sînt mai frecvente în sezonul estival, iar gravitatea clinicã depinde de germenii incriminati si de cantitatea de aliment ingeratã. Pentru a nu se ajunge în astfel de situatii, trebuie evitatã prepararea alimentelor cu mai mult de douã-trei ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura conditiile de temperaturã necesare pãstrãrii alimentelor preparate. Alimentele trebuie pãstrate la temperaturi de 4-8 grade Celsius, iar cele pentru sugari trebuie consumate imediat dupã prepararea lor, fãrã a fi reîncãlzite sau pãstrate la frigider. ÃŽn cazul alimentelor gãtite, trebuie sã se atingã temperaturi de preparare de peste 70 de grade Celsius. Trebuie evitat contactul între alimentele nepreparate si cele preparate si se impune spãlarea atentã a recipientelor în care se realizezã prepararea mîncãrii. Recomandãm spãlarea cu apã si sãpun a mîinilor înainte de prepararea alimentelor înainte de fiecare masã si dupã folosirea toaletei. ÃŽn bucãtãrii trebuie întretinutã curãtenia pe toate suprafetele. Laptele nepasteurizat trebuie fiert si se vor evita alimentele vîndute pe stradã, precum înghetata, prãjiturile, produsele de patiserie, hot-dog, mici sau hamburgeri. Recomandãm spãlarea atentã a fructelor, zarzavaturilor si verdeturilor înainte de consumare si evitarea preparãrii alimentelor de cãtre persoane care prezintã vreo leziune sau infectie la nivelul degetelor sau mîinilor, în cazul în care acest lucru nu e posibil trebuie folosit un pansament steril, care sã izoleze leziunea sua infectia de exterior“, aratã reprezentantii DSP.

Articol afisat de 1505 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective