Pulpele de pui, suspecte în toxiinfectia de la nuntã
• inspectorii DSP ar putea stabili astãzi cauzele îmbolnãvirii celor peste 50 de persoane care au petrecut duminicã la o nuntã la Roman
Principalele produse suspecte ale toxiinfectiei alimentare din satul Corhana, comuna Dulcesti, par a fi pulpele de pui, dar în cursul zilei de astãzi, sau cel mai tîrziu luni, 10 august, Directia de Sãnãtate Publicã va afla rezultatele oficiale. „Noi am prelevat probe din toate produsele consumate, dar se pare cã au fost cu probleme pulpele de pui. Bine cã s-a potolit treaba si a fost depãsit punctul culminant. Dupã ziua de marti, cînd au fost fãcute aproape 40 de internãri, miercuri a mai apãrut un singur caz care a necesitat internare, dar au fost externati deja doi pacienti. Ceilalti au rãmas sub supraveghere medicalã, dar faza criticã a fost depãsitã. Nu cred cã de acum vor mai apãrea internãri sau alte cazuri“, a declarat doctorul Dan Morenciu, directorul DSP Neamt. Pînã sã ajungã pe paturile de spital, nuntasii au petrecut, duminicã seara, într-un restaurant din Roman. De marti au apãrut primele cazuri de toxiinfectie alimentarã, catalogatã de specialisti ca fiind de nivel mediu. Pentru cã nu au încãput toti pacientii în spitalul din Roman, unii au fost directionati cãtre Piatra Neamt. Cei care s-au tinut mai bine pe picioare au fost lãsati la domiciliu, dacã nu au acuzat dureri abdominale, greatã, vãrsãtori, febrã si frisoane.
Vîrsta celor loviti de toxiinfectie a fost cuprinsã între 15 si 72 de ani, cei mai tineri fiind douã domnisoare care au vrut sã se distreze la nuntã. Unii dintre ei si-au acutizat starea pentru cã au petrecut si a doua zi la unul dintre socri, în satul Corhana, comuna Dulcesti. Din pãcate, temperaturile foarte ridicate au „ajutat“ alimentele sã se altereze mult mai usor decît în alte conditii. Pacientilor li s-au administrat perfuzii ca primã mãsurã de tratament. ÃŽn cursul zilei de azi se vor mai face si alte externãri, poate chiar toti cei care si-au petrecut ultimele zile pe patul de spital.
|