Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2015
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 August 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Fost ministru, denuntat de afaceristul cercetat în afacerea „Gaz pe Valea Muntelui“

• omul de afaceri bãcãuan Viorel Rusu, care l-a denuntat la DNA pe fostul ministru Gabriel Berca, dar si pe fostul primar Romeo Stavarache, a fost anchetat de procurorii nemteni • motivul: cele 32,8 hectare de pãdure ale comunei Ceahlãu puse gaj în afacerea „Gaz pe Valea Muntelui“ au ajuns în proprietatea societãtii administrate de Viorel Rusu •

Viorel Rusu, omul de afaceri din Bacãu care l-a denuntat la DNA pe fostul ministru de interne Gabriel Berca, dar si pe fostul primar al Bacãului, Romeo Stavarache, a fãcut obiectul unei anchete penale desfãsurate de procurorii nemteni. Numele bãcãuanului a fost mentionat în afacerea „Gaz pe Valea Muntelui“ care i-a pus într-o ipostazã deloc plãcutã pe fostul primar al comunei Ceahlãu, Constantin Schiopu, si pe secretarul Gheorghe Cretu. Rusu este actionar majoritar si administrator al societãtii Rustrans SRL Mãrgineni, firmã ce a acordat împrumutul de 130.000 de dolari societãtii Sapiens SRL, cea din urmã gajînd cu o suprafatã de 32,8 hectare de pãdure. Dosarul a ajuns în instantã în vara anului 2014, fiind trimisi în judecatã pentru abuz în serviciu fostul primar de Ceahlãu si secretarul primãriei. Procurorii le imputã celor doi inculpati modul în care pãdurea comunei a ajuns în curtea societãtii Sapiens SRL, care, la rîndu-i, a gajat-o pentru un împrumut de la firma bãcãuanã ce apartine omului de afaceri Viorel Rusu. ÃŽmprumutul a fost contractat de Sapiens, societate în care Consiliul Local Ceahlãu detine 99% din actiuni, de la firma Rustrans SRL Mãrgineni Bacãu. Procurorii sînt de pãrere cã inculpatii ar fi stiut cã Sapiens nu are capacitatea de a restitui împrumutul în 60 de zile, cum era prevãzut în contract. Dupã expirarea termenului, contractul a fost executat silit, iar Primãria Ceahlãu a rãmas fãrã cele 32,8 hectare de pãdure. Valoarea prejudiciului a fost evaluatã la 1.731.900 lei. Cum Sapiens nu a returnat împrumutul, banii fiind virati unei firme de peste hotare pentru a realiza documentatia proiectului privind aductiunea cu gaz, Rustrans a pus în executare contractul. Astfel, în noiembrie 2005 a avut loc licitatia publicã la care a participat Rustrans si o persoanã fizicã din Bacãu. Licitatia a avut doar trei strigãri, persoana fizicã renuntînd dupã ce a oferit cu 77,61 lei mai mult decît Rustrans care, la rîndu-i, a oferit cu 50 de lei mai mult decît competitorul de la licitatie. Dupã adjudecarea terenului, Rustrans a obtinut, în anii 2007 si 2008, mai multe autorizatii de exploatare de la ocoalele silvice Ceahlãu si Poiana Teiului. Cum contractul a fost contestat în instantã, firma bãcãuanã nu a putut sã foloseascã autorizatiile decît la finalizarea proceselor. Astfel, Rustrans a vîndut 2.176 mc rãsnioase, în valoare totalã de 559.920 lei. Viorel Rusu a fost cercetat si el în acest dosar, însã procurorii au constatat cã nu e vinovat. Afaceristul nu a fãcut altceva decît sã-si recupereze împrumutul de 130.000 de dolari, lucru care s-a si întîmplat, dat fiind profitul scos de pe urma exploatãrii pãdurii.

Denunturi la DNA

Viorel Rusu este cel care l-a denuntat pe primarul orasului Bacãu la DNA. Administratorul Rustrans s-a plîns procurorilor anticoruptie cã Apostol Constantin, cumãtrul lui Stavarache, i-ar fi solicitat sã sponsorizeze echipa de handbal masculin din oras cu suma de 150.000 lei, fapt ce l-ar putea sensibiliza pe primar în directia atribuirii unui contract de lucrãri publice cãtre firmele omului de afaceri.
Acelasi Rusu, ̨n iunie 2015, a f̣cut un denunt la DNA ̨mpotriva lui Gabriel Berca, fost ministru de interne, dar si ̨mpotriva fostului parlamentar de Bac̣u Mihai Banu. Procurorii anticoruptie sustin c̣ exisṭ probe care araṭ c̣ Mihai Banu a pretins, at̨t pentru el, c̨t si ̨n numele lui Gabriel Berca, mai multe sume de bani de la constructorul Viorel Rusu. Acesta a pḷtit sumele ̨n euro si ̨n lei, ̨n perioada 2010 Р2012, la mijloc fiind vorba de 270.000 euro. Banii au fost solicitati de parlamentar pentru influentarea unor membri ai Guvernului ̨n vederea deconṭrii lucṛrilor executate de Conextrust (n.n.firma lui Rusu) la o scoaḷ din comuna Ardeoani.
Procurorii DNA afirmã cã o parte din sumã ar fi ajuns la Gabriel Berca. Acesta, pe baza probelor anchetatorilor, a fost arestat preventiv la sfîrsitul lunii iulie de Curtea de Apel Bacãu.

Articol afisat de 2266 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective