Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2015
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Iulie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Apa, cît om mai  plãti ca fraierii?

Apa, cît om mai plãti ca fraierii?

• managementul este slab la Apa Serv, lasã sã se înteleagã presedintele CJ în subordinea cãruia se aflã compania • conducerii i se reproseazã faptul cã acceptã sã piardã 60% din apa pe care o pompeazã si preferã sã stea cu o organigramã încãrcatã, în loc sã facã economii la cheltuieli nejustificate •

Compania Judeteanã Apa Serv nu a iesit bine la o analizã a presedintelui CJ Neamt, Constantin Iacoban. Si concluziile nu au fãcut referire si la întîrzierile care au apãrut la proiectele companiei, la corectiile care trebuie suportate, ori la unele mãsuri pe care compania le-a luat de-a lungul anilor, întrerupînd furnizarea apei la nivel de imobil, netinînd cont de faptul cã acolo erau si abonati cu plãtile la zi. Presedintele CJ s-a referit la faptul cã sefii companiei, în loc sã gãseascã solutii pentru eficientizarea activitãtii, în dese rînduri solicitã majorarea pretului apei, invocînd costurile ce trebuie suportate pentru implementarea de proiecte, pentru lucrãri si reparatii etc. „La Apa Serv s-ar putea face o economie însemnatã dacã s-ar mai face niste restructurãri, pentru cã organigrama pentru zona Roman este încãrcatã nejustificat. Trebuie eficientizat banul public în cadrul companiei. E drept cã au niste contracte foarte bine realizate, care îi apãrã si le sînt respectate interesele. Dar pentru mine e foarte greu de acceptat o pierdere de 60% la apa rece si cred cã ar trebui puse niste semne de întrebare, de ce se tolereazã aceastã situatie. Ei sustin cã nu au fost schimbate la timp conductele, dar de ce nu se apucã? Existã laboratoare de detectie a scurgerilor, sã le foloseascã! Si mai pot finanta si ei astfel de lucrãri, sã mai repare una-alta, pentru cã mi-e greu sã cred cã acceptã ideea cã pompeazã apã la un anumit nivel, dar la oameni ajunge doar 40% din ea! Trebuie vãzut de cînd le-au apãrut aceste probleme în retele si sã facã ceva pentru remedierea lor. Eu consider cã e nevoie de o atitudine si un management sever la Apa Serv! Se vorbeste despre pierderi mari pe strada Petru Movilã din Piatra Neamt, dar eu cred cã nu se schimbã lucrurile dacã fac reparatii acolo. Pierderile sînt extinse în mai multe zone si de ani de zile au tot tolerat situatia aceasta“, a declarat presedintele Constantin Iacoban.
Seful legislativului a întãrit ideea cã scumpirea apei nu e o solutie pentru eficientizarea companiei si nici nu a neglijat aspectele ce tin de încasarea sumelor de la clienti, care în unele cazuri nu se încaseazã niciodatã. „Compania are sume importante de încasat si asta o greveazã. Uneori, apari cã obtii venituri, chiar si profit pe hîrtie, dar dacã iei societatea la scuturat, îti dai seama cã numai teoretic stã bine. De fapt, plãtesti TVA la facturile emise, emiti si nu încasezi, unii dintre cei care ar trebui sã plãteascã nu au de unde scoate banii, sînt firme care dispar si nu se mai încaseazã de la ele nimic, niciodatã, si asa apare blocajul“, a mai spus presedintele CJ. Ultima scumpire a apei în Neamt a avut loc în vara trecutã, de la 1 iulie, cînd majorarea a fost cu 2,87% la apã si 1,88% la canalizare. Si asta s-a întîmplat în vreo sapte ani la rînd, data de 1 iulie fiind etalon al unei noi serii de scumpiri. Anul acesta a fost o exceptie, dar conducerea companiei a lansat dorinta de a se mai trece la o majorare.

Piatra Neamt, primul loc la pierderi de apã

Institutul de Politici Publice a realizat acum cîteva luni un studiu al costurilor pe care cetãtenii din principalele orase sînt obligati sã le suporte la apã si canalizare. Conform acestuia, pietrenii plãtesc cea mai scumpã din regiunea Moldovei, iar la nivel national se situeazã pe locul III, la egalitate cu Tulcea si dupã Bucuresti si Buzãu. Pretul apei plãtite de pietreni, care este de 4,41 lei/mc, îl depãseste pe cel achitat de suceveni - 4,33 lei/mc, gãlãteni - 3,46 lei/mc, brãileni -3,46 lei/mc, botosãneni - 3,34 lei/mc, ieseni - 3,20 lei/mc, vasluieni -2,98 lei/mc, bãcãoani - 2,85 lei/mc. Cea mai ieftinã apã potabilã din Moldova o plãtesc locuitorii din Focsani - 2,85 lei/mc. La nivel national, doar bucurestenii, cu 12 lei/mc si buzoienii, cu 5,07 lei/mc, plãtesc mai mult decît locuitorii din Piatra Neamt. Locuitorii din Drobeta Turnu Severin plãtesc pentru un metru cub de apã 3,86 lei, cei din Arad - 3,62 lei, Cãlãrasi - 3,57 lei, Alexandria - 3,25 lei, Brasov - 3,31 lei, Alba Iulia - 2,93 lei, Craiova - 2,90 lei, Baia Mare - 2,66 lei. Cel mai putin pentru apã potabilã plãtesc locuitorii din Tîrgu Jiu, doar 2,42 lei/mc. Tot cei de la IPP spun cã Piatra Neamt stã bine la capitolul „gradul de acces la reteaua de alimentare cu apã“, unde procentul este de 100% (locul I la nivel national) însã foarte prost stau lucrurile cînd vine vorba de „ponderea pierderilor de apã în retea“, procentul fiind de 66%. Acest procent claseazã urbea pietreanã pe primul loc la nivel national.

Articol afisat de 1914 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective