Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2015
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Mai 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Taxa pe stîlp costã enorm

Taxa pe stîlp costã enorm

• administratia pietreanã vrea sã achite, luna aceasta si în august, 11,6 milioane de lei din datoria cãtre E.ON • apoi vor urma 36 de rate lunare, fiecare de cîte 540.000 de lei, ca sã scape de conturi blocate • în 2005 s-au luat, ilegal, din visteria E.On, 38 de milioane de lei, în contul taxei pe stîlp •

2015 pare a fi anul de încercare în administratia localã, bugetul orasului fiind împãrtit, de nevoie, între credite neperformante, datorii fãcute dupã ce s-au luat bani cu japca si rate la bãnci. Cea mai grea problemã este cea a datoriei pe care o are cãtre E.On, în valoare, la ora actualã, de 33,793 milioane de lei. Sumã recunoscutã definitiv si irevocabil, atît de cãtre oficiali cît si de cãtre cei de la E,ON, care au hotãrîri judecãtoresti definitive. Pentru cã pînã acum, Primãria Piatra Neamt a trecut prin situatia de a se pomeni cu conturile blocate, sefii s-au dat peste cap si au ajuns la o întelegere cu cei de la E.On, de la care au primit îndurare si acceptul sã li se plãteascã datoria în cîteva transe, numai sã se stingã o datorie istoricã si sã se mai reducã din dobînzi si penalitãti. Situatia financiarã a orasului este cruntã, avînd în vedere cã un munte de bani trebuie restituit si asta înseamnã sã se ia cam tot ce se aduna prin casieria municipiului si sã se facã prea putin în ceea ce priveste investitiile.

Cînd s-au luat banii, a fãtat vaca. La restituirea lor, moare vitelul...

O situatie amãnuntitã despre cum stau lucrurile prin buget a fost relaziatã de cãtre city-managerul Bogdan Puscasu. Conform precizãrilor lui, în perioada 2005-2006, au fost retinute, de cãtre DTI Piatra Neamt, prin poprirea conturilor E.On, 38 milioane de lei, în baza unei hotãrîri de CL, o asa zisã chirie pentru terenurile ocupate de retelele de utilitãti. A urmat un lung sir de procese, în care E.On a reclamat retinerea abuzivã a sumelor în raport cu Codul Fiscal în vigoare la acea datã si a solicitat restituirea lor, precum si a dobînzilor pentru perioada cît sumele au fost indisponibile. Pe rînd, dupã aproximativ 7 ani, actiunile au început sã se finalizeze cu sentinte în favoarea E.On. ÃŽn ultimii ani, primãria s-a confruntat cu un grad mai scãzut de colectare a veniturilor proprii la buget. Nici în situatia în care disponibilitãtile bugetare ar fi permis acest lucru, restituirea integralã a sumelor cãtre E.On nu ar fi avut o bazã legalã pînã la încheierea definitivã a actiunilor în instantã. „Totusi, chiar în aceste conditii de constrîngere financiarã, în perioada cît municipiul si-a apãrat drepturile în instantã, am dat dovadã de bunã credintã, achitînd lunar sume între 50.000 si 250.000 lei, la început prin intermediul DTI si apoi direct, datoria noastrã fatã de E.On reducîndu-se astfel cu 33.792.272,25 lei“, a precizat Bogdan Puscasu. ÃŽn 2012 si 2013 au fost emise douã hotãrîri definitive si irevocabile, prin care primãria era obligatã sã restituie sumele încasate, iar pînã la poprirea contului (în februarie 2014) se plãtiserã circa 5 milioane de lei. Din momentul popririi, conform legii, primãria a avut la dispozitie sase luni pentru gãsirea unor resurse sau esalonarea datoriei. ÃŽntrucît E.On nu a rãspuns la nici o cerere de reesalonare, în august 2014, administratia a initiat o nouã actiune în instantã, pentru a obtine un grafic de platã în rate.
În noiembrie 2014, E.On a notificat Trezoreria Piatra Neamt pentru indisponibilizarea si plata integralã a sumelor datorate si, ca urmare, accesul primãriei la cotele defalcate a fost restrictionat în decembrie, putîndu-se face face doar plãti pentru cheltuieli de functionare si achitarea de arierate. Pe 23 decembrie 2014, administratia primea o gurã de oxigen, beneficiind, din Fondul de Rezervã al tãrii, de aproximativ 26 mililoane de lei, din care 23 s-au dus cãtre E.On.

„Municipiul nu are de ales “

De la începutul acestui an, primarul interimar Dragos Chitic si alte cîteva persoane din conducere, au purtat negocieri dure cu cei de la E.On, încercînd sã se ajungã la solutii care sã multumeascã ambele pãrti. Scopul era acceptarea restituirii esalonat, astfel încît sã poatã functiona primãria, iar furnizorul de gaz si curent sã renunte la pretentiile cu penalitãtile si dobînzile. La mometul actual, E.On are consfintit dreptul de recuperare a creantelor asupra municipiului (inclusiv penalitãti în sumã de 34.912.267,30 lei) prin executare silitã, respectiv poprirea disponibilitãtilor din conturile de disponibil de la Trezorerie. „Subliniez faptul cã municipiul nu are de ales dacã sã restituie toate aceste sume sau nu, ci doar dacã sã rãmînã pasiv si sã astepte executarea silitã prin poprirea conturilor, sau sã continue si sã finalizeze negocierile începute în decembrie 2014, cu scopul de a reduce suma de platã si de a nu se vedea în situatia de blocare partialã a activitãtii prin blocarea conturilor, sau chiar de crizã financiarã. E.On a mentionat de fiecare datã cã va calcula în continuare majorãri de întîrziere, pînã la achitarea integralã a sumelor sau încheierea unei tranzactii (inclusiv dobînzi calculate la sumele reprezentînd penalitãtile obtinute în instantã, evaluate acum la 34.912.267,30 lei). Practic, prin încheierea tranzactiei, se obtine o economie de aproximativ 15 milioane de lei. Oportunitatea încheierii acestei tranzactii este datã de disponibilitatea comunicatã în scris de cãtre E.On, care vine dupã repetate solicitãri la care, pînã la începutul anului 2015, aceasta nu a rãspuns în nici un fel. (...) Disponibilul în cont si prevederile bugetare fac posibilã îndeplinirea primei conditii a încheierii acestei întelegeri si anume plata unei sume consistente la vedere (neesalonatã), cel putin a primei transe de minimum 6 milioane de lei. (...)“, a mai spus city managerul. Asadar, bugetul, cu avizul consilierilor, trebuie sã suporte plata sumei de 11,6 mii lei reprezentînd diferenta rãmasã din datoria de bazã, în douã transe (cel mai tîrziu la sfîrsitul lunilor mai si august 2015) si esalonarea sumei rãmase de platã, reprezentînd penalitãti, în valoare de 19,4 milioane de lei în 36 de rate lunare egale, a cîte 540.000 lei fiecare.

Articol afisat de 1459 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective