Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2015
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Aprilie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ÎI MAI SUPORTÃM?  HAZNAUA CÎINILOR

ÎI MAI SUPORTÃM? HAZNAUA CÎINILOR

• malul Cuiejdiului, pe strada Orhei, este „pavat“ cu excremente • ele provin de la cîinii pe care stãpînii ai aduc sã se usureze, dar n-au grijã sã strîngã dupã ei • politistii locali au dat douã amenzi, dar lupta cu iubitorii de patrupede este inegalã • primãria a dat o hotãrîre de CL prin care stãpînii trebuie sã strîngã mizeria animalelor, dar prevederea este ignoratã •

Unele zone din orasul turistic Piatra Neamt sînt de-a dreptul scîrboase si trecînd pe lîngã ele îti fac stomacul ghem. Este vorba despre locuri deja consacrate si folosite de cei care detin ca animal de companie un cîine, mai mare sau mai mic, care îsi duc patrupedul sã se usureze pe spatii verzi, acolo unde ar trebui sã pãseascã fãrã grijã copiii, eventual sã fie plantate flori ori montate bãnci pentru odihna celor ce ar vrea sã se bucure de o gurã de aer curat. Din pãcate, unui certati cu bunul simt si cu respectul fatã de cei din jur, au o singurã grijã: sã-si plimbe animalul, sã-l lase sã îsi facã necesitãtile acolo unde îi vine sau unde e învãtat s-o facã si dupã depãsirea momentului se pleacã mai departe, de parcã ar fi pe proprietatea lor si nu pe domeniul public. Vã arãtãm ce se petrece pe malul Cuiejdiului, pe spatiul verde dintre trotuar si gãrduletul de protectie de pe marginea betonatã, din zona benzinãriei Petrom de pe strada Orhei pînã dupã podul pietonal din fata firmei Staro. O portiune de vreo 200 de metri este locul „dedicat“ de stãpîni pentru cîinii lor. Imaginea este gretoasã pentru toti trecãtorii si parcã de neexplicat cum animalele duse cu lesa preferã fix acelasi punct - cîte doi-trei metri pãtrati în douã-patru-cinci locuri de pe lungimea respectivã, asfel cã s-au format adevãrate movile, parcã adunate intentionat de cineva pus pe glume proaste. Acestea însã nu îi deranjeazã pe crescãtorii de cîini, care mai mereu se cred superiori celorlalti care ajung întîmplãtor în zonã si se uitã cu dezaprobare la „spectacolul“ oferit gratis. Se întelege de ce. „Zilnic, cînd vremea o permite, fac alergãri pe malul apei, trec podul de la Unic si revin acasã pe alt traseu. Ceea ce mi-e dat sã vãd pe portiunea înverzitã mã cam lasã mascã. Stiu si cine-s proprietarii de cîini, dar ce sã le faci. Mã uit si eu lung la ei, dar nu schiteazã vreun gest cã s-ar simti prost, cã poate cineva nu-i de acord ca patrupedele sã tranforme zona într-un loc de... Pînã la urmã, animalele nu-s vinovate. Le-a învãtat stãpînul asa, asa fac. Din instinct. Nesimtirea e la cei care-i aduc acolo“, ne-a spus un pietrean care s-a oprit sã rãspundã întrebãrilor reporterului.

Nu-i plãcere mai mare decît „ceva“ lipicios pe talpã

Si, dacã tot sînt iubitori de animale, ar trebui sã stie cã o regulã elementarã în dresajul cîinilor spune cã animalul nu trebuie lãsat sã-si satisfacã necesitãtile în lesã, ci liber. Dar asta e altã poveste. Un alt loc folosit ca hazna pentru animale este micul pãrculet aflat la 50 de metri de Petrom, la poalele pãdurii de pe Pietricicã. Mergem peste drum si peste Cuejdi si ajungem în parcul de joacã de la Aurora. Acolo e pus un indicator cã nu e voie cu cîini în incintã, dar stãpînii cu patrupede demonstreazã cã ori sînt rãu-intentionati, ori nu pricep, ori nu vor sã înteleagã ce li se transmite. Animalele se hîrjonesc printre scrînciobe si tobogane, fac mizerie prin nisipul în care cei mici se joacã cu lopãtica si parcã nu se gãseste ac de cojocul lor. Acest lucru se petrece mai ales dimineata, cînd zona e mai putin populatã. Si credem cã nimic nu-i mai plãcut pentru pãrinti si bunici sã constate, vizual sau olfactiv, cã nepotul sau copilul tocmai a strivit „ceva“ lipicios. Politistii locali, invocînd o hotãrîre de CL, au dat douã amenzi pentru nesimtire, dar cu o floare nu se face primãvarã. „ÃŽntr-o sãptãmînã am dat douã amenzi pe HCL 7/2010, care face referire la buna gospodãrire, întretinerea, curãtenia si estetica municipiului Piatra Neamt. Hotãrîrea contine trei articole, dar unui face referire în mod expres la faptul cã persoanele care scot animalele la plimbare trebuie sã le ducã în lesã si cu botnitã, iar dacã nu strîng excrementele, riscã amenzi între 100 si 300 de lei. Noi am dat o amendã pentru nestrîngerea mizeriei de pe urma cîinelui si una pentru cã animalul era lãsat sã alerge pe unde voia ei, fãrã lesã si botnitã“, a declarat Eugen Pancu, directorul Politiei Locale Piatra Neamt. Poate imaginile publicate de Monitorul creazã repulsie multor dintre cititori! Nu ne-am dorit sã le creãm disconfort si dacã s-a întîmplat asta, ne cerem scuze. Tinta noastrã este sã tragem un semnal de alarmã, iar cei care se simt cu musca pe cãciulã si se stiu vinovati de felul în care aratã orasul pe alocuri din cauza lor si a cîinilor lor sã înteleagã cã nu e corect ceea ce fac.
N.R.: De la data documentãrii articolului si pînã la publicare, portiunea de pe malul Cuiejdiului a fost curãtatã, dar nu de cei ce-s cu musca pe cãciulã. Problema e pînã cînd va redeveni hazna.

Articol afisat de 1548 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective