Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2015
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Aprilie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Student la Sheffield, la  inginerie aerospatialã

Student la Sheffield, la inginerie aerospatialã

Bicãjeanul Andrei Roibu este student în anul I la Facultatea de Inginerie Aerospatialã a Universitãtii Sheffield, Anglia. Optiunea sa pentru centrul academic englez a fost luatã la terminarea studiilor liceale urmate la Colegiul National Petru Rares din Piatra Neamt. Cu cîteva zile înainte de a pãrãsi Bicazul, orasul natal în care si-a petrecut minivacanta de Pasti, am purtat un dialog pentru a afla ce înseamnã pentru un tînãr român desãvîrsirea pregãtirii superioare în tara marelui Shakespeare.

Reporter: Visul tãu, încã din adolescentã, a fost aerospatialitatea, care, iatã, cã prinde contur. A fost greu?
Andrei Roibu: N-a fost greu, pentru cã atîta timp cît existã vointã se gãsesc si cãi de a realiza visul unui om. În momentul de fatã cãile ne sînt date prin institutiile europene, prin parteneriatele internationale ale României, fapt care acum 10 ani nu era posibil.
Rep.: Sînteti multi studenti români la Sheffield?
A.R.: Sîntem o comunitate destul de mare, în jur de 200 de tineri studenti, plus personalul universitar. Majoritatea studiazã informatica, dar acoperã o arie largã de specialitãti, de la filosofie pînã la arhitecturã. Toti sînt apreciati ca fiind foarte muncitori si capabili. În specialitatea mea mai este tot un bicãjean, în anul IV, Silviu Vãideanu, care m-a ajutat foarte mult în aplicatie si cãruia îi sînt recunoscãtor.
Rep.: Cum este cotatã Universitatea Sheffield la nivel international?
A.R.: În plan international universitatea noastrã este cotatã în top 100 pe locul 70, însã aceste topuri sînt generale. În domeniul meu, inginerie aerospatialã, este însã cotatã pe locul III în lume, ca sudiu, iar ca cercetare, pe II, urmînd sã treacã în curînd pe primul loc. Deci, Universitatea Sheffield este consideratã pe bunã dreptate una elitistã, axatã pe cercetare si mai putin pe studiu, ceea ce înseamnã pentru noi, studentii, oportunitãti de afirmare individualã. În ce mã priveste, anul I de studiu este destinat notiunilor generale, pentru cã studentii venind din mai multe medii, universitatea nu poate adapta programa pentru nevoile fiecãruia. Noi, românii, de exemplu, venim mult mai avansati, pentru cã sistemul liceal la noi este mult superior altor tãri. Anul I înseamnã reluarea unor notiuni care sînt întãrite printr-un caracter tehnic. Abia în anul II ne alegem specializarea. În cazul meu, ori pe aeromecanicã, ori pe avionicã. Programul universitar în specialitatea mea este de 5 ani, fac 3 ani de licentã, un an de practicã industrialã si un an de masterat. Dupã asta pentru doctorat, dacã doresti, cãile sînt deschise. În momentul care termini cu masteratul, poti pleca lejer sã lucrezi în industrie sau îti poti continua studiile academice. Cît priveste doctoratul îl pot face în lumea largã. Depinde de ofertã. Dar, deocamdatã, în ce priveste viitorul, îl las deschis. Încerc sã nu-mi mai fac planuri, ci sã trãiesc prezentul, profitînd cît mai mult de tot ce mi se oferã.

„Nu stiu dacã la terminarea studiilor mã voi întoarce în România“

Rep.: Esti un tip dãruit deschiderii spre cunoastere, în general. Ai gãsit un climat propice în Anglia?
A.R.: Rãspunsul ar fi între da si nu. Pe partea tehnicã rãspunsul este da, însã pe tema pasiunilor mele dintotdeauna, istoria si folosofia, a trebuit sã renunt într-o oarecare mãsurã din lipsa efectivã a timpului. De aceea, le recomand liceenilor sã profite de timp pentru cã nu se vor mai întîlni cu asa ceva mai apoi. Sã citeascã, sã studieze, sã scrie si sã-si foloseascã orice clipã în scopul satisfacerii gustului pentru frumos si cunoastere, în general. Cît mã priveste, studiul în Anglia poate fi defint ca o provocare din care vreau sã profit, în sensul bun al notiunii, cît mai mult.
Rep.: Care este posibilitatea unui tînãr strãin sã studieze întretinîndu-se singur în Anglia?
A.R.: Desi pare scump pentru un student român, resurse sînt foarte multe. Pentru taxa de studii este un împrumut guvernamental, care se oferã oricãrui student din UE, în valoare de 2.000 de lire pe an. Împrumutul acesta trebuie dat înapoi dupã ce fostul student are un prag de salarizare de 21.000 de lire pe an si poate fi returnat într-un timp de 30 de ani, dupã terminarea studiilor. Dacã din motive obiective nu poate fi dat în termenul maxim acordat, acesta se anuleazã de cãtre statul britanic. Totodatã ti se oferã flexibilitatea de a merge în orice tarã din lume. Tot ce trebuie sã faci e sã completezi o declaratie prin care sã spui în ce tarã mergi pentru a ti se calculeze o nouã sumã prag pentru tara respectivã. Dar, revenind la cheltuielile pe care le necesitã viata de student, poti cu usurintã sã-ti gãsesti un job prin care sã-ti rotunjesti venitul.
Rep.: Ce loc mai ocupã în existenta ta ca student strãin, dragostea de tarã?
A.R.: Eu îmi iubesc tara. Dorul de patrie existã întotdeauna. În Anglia patriotismul este catalogat ca o chestiune învechitã, avînd de-a face cu o societate cosmopolitã, dar eu cred cã orice om trebuie sã-si pãstreze originile si sã nu uite de unde a plecat. Sincer, nu stiu dacã la terminarea studiilor mã voi întoarce în România. Mereu îmi zic cã mã voi întoarce atunci cînd voi schimba ceva. Asta tine de modul în care voi simti eu lucrurile.

Studenti din peste 120 de tãri

Pozitionatã într-un oras din nordul Angliei, în comitatul South Yorkshire, Universitatea Sheffield face parte din prestigiosul grup Russell, o asociatie de 24 de universitãti britanice de cercetare. Este constant cotatã ca una dintre cele mai bune din Marea Britanie. Doar trei universitãti din Regatul Unit au mai multe programe de studiu cotate cu nivelul Excelent pentru calitate. (Sheffield are actualmente 30 cotate cu Excelent). În topurile mondiale este în fiecare an clasatã între primele 100, mai ales datoritã cercetãrii si a infrastructurii moderne. Universitatea Sheffield se afirmã an de an ca fiind mediul academic propice pentru studenti din peste 120 de tãri.

Articol afisat de 2070 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective