Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2015
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Aprilie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Stefan, vorbe de altãdatã

Stefan, vorbe de altãdatã

• fostul primar al orasului Piatra Neamt împlineste astãzi 62 ani, sãrbãtorind si onomastica • „rãsfoind“ prin arhiva Monitorul am gãsit douã articole interesante • unul la împlinirea vîrstei de 60 de ani - „Nu am trecut degeaba prin viatã“ si altul de acum 10 ani, intitulat „La taifas cu familia Stefan“ • în ambele, interlocutorul vorbea despre fotbal, politicã, administratie, prieteni, afaceri, planuri, realizãri, esecuri etc. • de atunci multe s-au schimbat •

Astãzi, 23 aprilie, Gheorghe Stefan, fostul primar al orasului Piatra Neamt, împlineste 62 de ani. Nu trece prin cea mai fastã perioadã a vietii, dacã ne gîndim la necazurile de naturã penalã si de sãnãtate pe care le are, dar luni, 20 aprilie, la iesirea de la ÃŽnalta Curte de Casatie si Justitie, unde a fost un termen în cazul Microsoft, pãrea relaxat si optimist. Cel putin asa rezulta din cele spuse presei. Cu sigurantã, aceastã stare de spirit era datã si de faptul cã fusese eliberat din detentie pe 15 ale acestei luni, dupã ce fusese arestat pe 27 octombrie anul trecut. Chiar dacã este arestat la domiciliu, se pare cã revederea cu familia si, probabil, cu unii amici, i-a priit. Declara cã asteaptã musafiri de ziua lui, cã este pregãtit cu de toate pentru un sprit. Rãmîne de vãzut cîti din cei care-l „cultivau“ sau „îi culegeau scamele de pe umeri“ (a se citi îl periau desi nu era cazul) o sã-si aducã aminte cã împlineste 62 de ani. De altfel, Pinalti afirma la iesirea din Penitenciarul Rahova: „Eu am gresit, voi plãti. Am gresit foarte mult cã am avut încredere în unii oameni si încrederea mea a fost valorificatã sau fructificatã de unii“. ÃŽn cele ce urmeazã prezentãm fragmente din douã interviuri realizate de Monitorul cu Gheorghe Stefan, unul publicat pe 23 aprilie 2013, la împlinirea a 60 de ani si unul de pe 8 octombrie 2005, cînd edilul pietrean era la primul mandat si îsi începea ascensiunea în politicã.

Acum 2 ani: „Parcã mai stii acum care ti-e prieten adevãrat si care nu?“

Acum doi ani, titlul articolului în care relatam despre gîndurile primarului Stefan la împlinirea a 60 de ani era „Nu am trecut degeaba prin viatã“, edilul spunîndu-ne cã cea mai importantã realizare este familia: „Cea mai frumoasã înseamnã familia. Am doi copii despre care cred cã sînt reusiti si mi-au dãruit pînã acum doi nepoti. Dumnezeu are în plan sã mã bucure si mai mult, astfel cã spre toamnã, prin septembrie - octombrie, va veni în familia noastrã si o nepoticã“. Apoi a detaliat pe tema muncii în administratie: „ÃŽmi doresc sã reusesc sã închei cu bine acest mandat de primar. Dar nu exclud sã închei relatia cu primãria din 2014, dacã reusesc sã termin toate proiectele si planurile pe care le am în privinta dezvoltãrii orasului. Depinde cum vor decurge lucrurile, dar nu e imposibil sã închei mandatul înainte de termen“. Si acest lucru avea sã se petreacã, survenind arestarea în cazul Microsoft si apoi demisia din functia de primar. Acum doi ani, Pinalti a abordat si ceea ce credea cã o se întîmple de ziua sa: „Dacã unii vor veni la mine invitati, pentru cã împlinesc 60 de ani, altii vor veni fãrã sã-i chem eu, cã la ziua numelui vine cine vrea. Dar sigur voi fi cu familia alãturi. Si dacã am sotia, copiii si nepotii, cîteva rude si unii prieteni aproape, deja mã consider un om fericit“. Una din întrebãrile puse de reporter a fost dacã se simte un om împlinit. Si iatã rãspunsul: „E greu sã spui asta si sã nu gresesti. S-o spunã altii dacã mã vãd un om împlinit sau nu! Dar eu sînt multumit de ceea ce am realizat în viatã. Desigur, am fãcut si bune, si rele, dar cred cã dacã cele bune sînt infinit mai multe decît celelalte. Pot spune cã nu am trecut degeaba prin viatã. Mai am cîteva neîmpliniri. La nivel de proiecte pe care mi le-am propus pentru oras, am cel putin douã care nu stiu cîte sanse au sã fie implementate. Din pãcate, nu am reusit sã realizez proiectul cu telecabina de pe Cozla pe Pietricica si cu liftul înclinat“. Gheorghe Stefan a „atins“ si subiectul „prieteni“, declarînd: „Parcã mai stii acum care ti-e prieten adevãrat si care nu? Care e din interes si care e cinstit? Dar eu sper sã existe niste prieteni, oameni pe care mã bazez, cu care sã mã înteleg în orice moment. Si acestia se vãd în timp. Eu în viatã m-am condus dupã un principiu pe care am cãutat sã îl respect cît de mult am putut: sã nu fac nedreptate semenilor. Si atunci, dacã n-am fãcut rãu unui om, normal ar fi ca nici mie sã nu mi se întîmple asta“.

8 octombrie 2005

„La taifas cu familia Stefan“ era titlul unui articol realizat în „tandem“ cu Elena Stefan si Gheorghe Stefan, care a fost publicat pe 8 octombrie 2005. Redãm o parte din acest material asa cum a fost scris el la vremea respectivã. O dupã-amiazã de sfîrsit de septembrie. Cam friguroasã, dar însoritã. De pe Stefan cel Mare, intrãm pe o strãdutã, pe lîngã Sala Ceahlãul. De acolo, la dreapta, pe Aleea Baladei, dupã cîtiva pasi ajungem în fata unei vile albe, elegante. Ne întîmpinã Elena Stefan, omul din spatele celui care conduce destinul comunitãtii pietrene. Ne invitã în casã. Din living, o scarã din lemn conduce spre etaj. Cãminul sotilor Stefan nu are nimic somptuos, asa cum s-ar astepta unii. Dar, este elegant si aranjat cu mult bun gust. „Seful“ nu este acasã, a plecat, de la începutul sãptãmînii, la Bucuresti. Povestea începe sã se depene... „Ne-am cunoscut la ziua onomasticã a unui vãr de al meu. El era student, iar eu - elevã de liceu, cred cã prin clasa a XI-a. De atunci, am rãmas împreunã. Anul viitor împlinim 30 de ani de cãsnicie si 32 de ani de cînd ne cunoastem“, ne-a mãrturisit doamna Stefan. Cum era cînd s-au cunoscut? „Temperamental, asa cum este si acum“. Care a fost cea mai frumoasã perioadã a cãsniciei? „Cînd ni s-au nãscut copiii. Noi i-am fãcut foarte repede“.

Fotbalul, boalã molipsitoare

Cum este Gheorghe Stefan ca familist? „ÃŽnainte, cînd era doar om de fotbal, mi-ar fi fost cu mult mai usor sã îl caracterizez. De copil, a fost un împãtimit al sportului, în special al fotbalului. Mai apoi, cînd a devenit presedinte al FC Ceahlãul, am început sã mã pricep si eu la fotbal. Cînd pleca cu echipa în deplasare, mã suna la pauzã ca sã mã întrebe ce scoruri au obtinut celelalte echipe. Eu trebuia sã îl tin permanent la curent. La început, nu mã pasiona fotbalul, dar, pe parcurs, m-am molipsit si eu“. Care era starea de spirit dupã un meci pierdut? „Nu trebuia sã stiu ceva despre rezultat, pentru cã, atunci cînd se întorcea acasã, imediat cum intra pe usã îmi dãdeam seama cã a fost vorba despre un esec. Dupã multe discutii pe seama meciului, gãsea scuze - cã arbitrii si observatorii au avut partea lor de vinã - la fel cum se întîmpla, dacã ati urmãrit, la «Procesul Etapei»“. Dar dacã era vorba despre o victorie? „Prima întrebare - ori la telefon, ori de cum intra în casã: Ce facem în seara asta? Cînd juca acasã, ieseam undeva“. Dacã este vorba sã vorbeascã despre cusururile sotului sãu, Elena Stefan considerã cã are unul major cînd vine vorba despre fotbal: nu suportã sã fie contrazis. La început, era deranjatã de imaginea creatã de presã - fie de cea scrisã, fie de televiziuni - omului de fotbal Gheorghe Stefan, poreclit „Pinalti“. Pe parcurs, însã, s-a obisnuit. ÃŽmpreunã au fost la campionatele mondiale si europene. Vorbind despre echipa româneascã favoritã, sotii Stefan tin pumnii pentru Dinamo.

„Mã bucur foarte mult cã nu sînt cunoscutã“

Odatã ales primar, timpul alocat familiei s-a redus. „Mai iesim în oras si mai stãm de vorbã. Cîteodatã, sîmbãta si duminica, ne întîlnim cu prietenii - avem, cum se spune, prieteni putini, dar buni - într-un loc linistit, pe malul lacului, la un grãtar. Uneori ne plimbãm cu barca“. De multe ori, el îsi ia de lucru si acasã, studiazã documentele pe care nu a reusit sã le vadã la Primãrie. Vorbeste foarte mult la telefon - se pare cã este un defect al oamenilor foarte ocupati - dacã nu este sunat, sunã el. Elena Stefan considerã cã, pentru a tine pasul cu un om cu o asemenea carierã, o sotie trebuie sã fie foarte întelegãtoare si rãbdãtoare. A preferat sã rãmînã în umbra sotului sãu si sã îl sprijine în ceea ce face. „Nu am simtit niciodatã cã lumea îsi dã coate, atunci cînd mã vede pe stradã. Nu m-a abordat nimeni, pînã acum, pentru a interveni pe lîngã sotul meu pentru diverse probleme. Sincer, mã bucur foarte mult cã nu sînt cunoscutã. Cînd era angrenat în fotbal, mergeam si eu cu el la diverse aniversãri. Astfel, am cunoscut multe sotii din lumea fotbalului. Cu unele am rãmas prietenã“. Omul Gheorghe Stefan detestã minciuna si comportamentul dual. Nu este mofturos la mîncare. „Cred cã nu existã mîncare sã nu-i placã. Dar, cel mai mult îi plac dulciurile, mai ales prãjiturile de casã. ÃŽn ultima vreme, i-am cam redus portia, pentru cã trebuie sã slãbeascã si tine regim. Foarte mult îi plac, de asemenea, micii si sarmalele“.

Gheorghe Stefan, omul împãtimit de fotbal

Pe Gheorghe Stefan l-am gãsit, evident, la Primãrie. Nici nu începem bine sã discutãm, cã încep sã sune telefoanele. De unde boala pentru fotbal si ce satisfactii i-a adus? „Tata a fost cãpitan al echipei FC Ceahlãul si de mic am asistat la antrenamentele si meciurile echipei. Ca sportiv, am jucat la echipa de juniori a FC Ceahlãul, iar apoi, în studentie, la echipa Moldova Tricotaje. Dar, la un moment dat, m-am oprit, nu am fãcut performantã. Dar, FC Ceahlãul mi-a rãmas în suflet, de aceea, cînd mi s-a propus sã fiu presedinte, am acceptat“. De unde porecla „Pinati“? „De la un ziarist de la Sportul Românesc: o statisticã indica faptul cã echipa FC Ceahlãul beneficiase de cele mai multe lovituri de la 11 metri. Si cum vorbesc cu un pronuntat accent moldovenesc, mi s-a spus Pinalti. La început, mã deranja. Acum, însã, multi prieteni si colegi de partid de la Bucuresti îsi trec în agende Pinalti în dreptul numãrului meu de telefon. Probabil cã Stefan este un nume comun“. Gheorghe Stefan sustine cã nu a urmãrit, cu orice pret, sã intre în viata politicã. A primit propuneri pentru a candida la functia de primar atît în 1996, cît si în 2000. ÃŽn 2004, însã, a avut ambitia sã demonstreze cã Piatra Neamt poate deveni un oras european. „Sincer sã fiu, m-am descurcat cu mult mai usor ca om de afaceri si de fotbal. (...) Am o sotie întelegãtoare. „Niciodatã nu i-a plãcut sã iasã în fatã. Nu îi place sã fie ridicatã în slãvi“. Gheorghe Stefan sustine cã are o slãbiciune: nu reuseste sã se lase de fumat. Si mai are un regret: faptul cã a devenit supraponderal si nu reuseste sã slãbeascã: Am început cure de slãbire, pentru cã m-am ambitionat. Sper sã reusesc!“.

Aprilie 2015

ÃŽn aceastã lunã, despre o perioadã „neagrã“, a detentei, Stefan afirma: „Cînd am spus eu cã «Beciul domnesc» te înmoaie, asta e realitatea“, dar cã acum este altfel: „Sînt un un om liber, un simplu pensionar. ÃŽn momentul de fatã mã simt mult mai bine. ÃŽmi doresc sã-mi lungesc viata, pentru cã pînã la urmã fiecare doreste probabil sã-si vadã nepotii mari. Eu am trei nepoti... (...) Justitia fatã de persoana mea a fost corectã. Mã gîndesc cã existã o justitie divinã si vor plãti toti dupã fapte si inima lor. Nu am dusmãnie pe nimeni. Nu mai fac politicã în viata mea. La primãrie am renuntat“.

Articol afisat de 1891 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dan SOFRONIA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective