Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2015
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Aprilie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
NEMTEAN RÃPIT DE   TERORISTI ÎN BURKINA

NEMTEAN RÃPIT DE TERORISTI ÎN BURKINA

• românul rãpit de teroristi în Burkina Faso este din Sãbãoani • bãrbatul de 40 de ani, a plecat din localitatea natalã de mai bine de 15 ani • „Mai are un frate care trãieste în Norvegia, iar el este plecat în Franta de ani de zile“, ne-a declarat un oficial nemtean • agent de pazã la o minã de mangan din Burkina Faso, Iulian Ghergut a fost rãpit de cinci indivizi înarmati •

Românul rãpit sîmbãtã dimineatã de indivizi înarmati, în Burkina Faso, în apropiere de granita cu Mali, este din comuna Sãbãoani. Iulian Ghergut a plecat din România în anii ã'90 si nu prea a avut contacte cu Neamtul. Si asta pentru cã familia sa ar trãi în Bucuresti.
Autoritãtile din Neamt nu li s-au adus la cunostintã situatia
nemteanului Ghergut, lucru explicabil datã fiind situatia lui. „Bãrbatul, în vîrstã de 40 de ani, a trãit si a a fãcut scoala primarã si gimnazialã la Sãbãoani. Dupã 1990 a plecat în strãinãtate si a obtinut cetãtenia francezã. Mai are un frate care lucreazã de ani buni în Norvegia. ÃŽn ceea ce-l priveste pe Iulian Ghergut, sãtenii spun cã nu a mai venit de ani buni în Sãbãoani, familia lui trãind la Bucuresti. Sigur are rude, bunici sau verisori, însã nu ar fi tinut legãtura cu ele. Probabil cã de asta nici nu au fost informate autoritãtile din Neamt, pentru cã pãrintii s-ar fi mutat la Bucuresti“, ne-a declarat un oficial nemtean. Iulian Ghergut ar fi lucrat în Franta si Anglia ca agent de securitate si a ajuns sã facã acelasi lucru pentru compania lui Frank Timis, obtinînd contractul în tara africanã din Regatul Unit. Mai mult, surse neoficiale ne-au spus cã ar fi fost la Sãbãoani acum vreo trei sptãmîni, pentru a-si vedea rudele. Pe contul sãu de facebook, Ghergut nu oferã prea multe informatii. ÃŽn data de 25 ianuarie, a postat o pozã cu un leu, cu precizarea cã fotografia este fãcutã în Tambao, adicã regiunea în care se aflã exploatarea minierã de unde a fost rãpit. Singura pozã în care Ghergut apare a fost postatã în septembrie 2014. ÃŽn fotografie se observã un bãrbat îmbrãcat în costum de agent de securitate care se aflã în desert. Nemteanul lucra la o minã de mangan, situatã în nordul statului african Burkina Faso, foarte aproape de granita cu Mali si a fost rãpit sîmbãtã de indivizi înarmati. Directorul companiei care administreazã mina a declarat autoritãtilor cã cinci indivizi înarmati l-au rãpit pe sãbãonean, dupã ce au atacat o patrulã de securitate pe care acesta o conducea. Soferul românului si un jandarm care le asigura protectia au fost rãniti. Incidentul a avut loc la proiectul minier Tambao, care este administrat de Pan African Minerals, o subsidiarã a companiei Timis Corporation detinute de Frank Timis, un om de afaceri cu cetãtenie românã si australianã, care locuieste la Londra si are investitii în petrol si minerit în Africa. ÃŽn urma atacului, soferul a fost rãnit la picior, iar jandarmul a suferit leziuni grave. Dupã ce la-u rãpit pe român, cei cinci indivizi s-au îndreptat spre granita cu Mali.
Incidentul a avut loc dupã amiazã, iar mai multe echipe din Burkina Faso au plecat în cãutarea lui Ghergut. Este stiut faptul cã nordul Mali este împînzit de islamisti înarmati, rebeli separatisti, dar si bande criminale, iar în trecut mai multi cetãteni strãini au fost rãpiti si dusi în zonele desertice, dupã care au fost eliberati în schimbul unor rãscumpãrãri consistente. Însã în acest caz este luat în considerare si un alt aspect, respectiv faptul cã incidentul ar putea fi legat de faptul cã reprezentantii firmei lui Frank Timis ar fi avut relatii tensionate cu comunitatea localã din zona minei. Atacatorii, care ar fi rebeli tuaregi afiliati la Al Qaida în Maghrebul Islamic, ar fi pregãtit cu atentie atacul în urma cãruia mina a fost incendiatã. Dupã ce au dat lovitura, atacatorii au fugit la bordul a trei Toyota, cu tot cu românul rãpit. Ministerul Afacerilor Externe s-a autosesizat în acest caz, iar presedintele României si premierul sînt tinuti la curent cu tot ce se întrîmplã. În acest sens a fost activatã celula de crizã care analizeazã toate informatiile existente. De asemenea, au fost trimise instructiuni cãtre toate misiunile diplomatice din zonã.

Ieri, la Sãbãoani

ÃŽn prima zi a Pastelui pentru romano-catolici, ieri, comunitatea din Sãbãoani a primit cu uimire vestea rãpirii consãteanului. Persoanele pe care le-am contactat au precizat cã familii cu numele Ghergut sînt foarte numeroase în localitate si, astfel, cu greu si-ar da seama despre cine ar fi vorba cu exactitate. Aceasta, mai ales cã bãrbatul în cauzã este plecat de mult din sat. Sãbãonenii au mai precizat cã, în aceste zile, se vor ruga pentru ca acest caz dramatic sã aibã un deznodãmînt fericit. „De la noi sînt plecati la muncã cinstitã peste hotare mii de persoane. Referitor la familia Ghergut, cunosc multi oameni cu acest nume, însã nu-i putem sti pe toti. Sînt în comunitate persoane care poartã acelasi nume de familie si nici nu sînt rude. Oricum, este dureros sã auzim asa ceva, mai ales despre un om plecat pentru un trai mai bun. Ne rugãm la Dumnezeu sã nu se întîmple ceva si mai grav, sã poatã fi gãsit si salvat sau rãscumpãrat. Comuna a pierdut si asa multe vieti peste hotare“, a precizat Mihai Diac.

Articol afisat de 2341 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, T. CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective