Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2015
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Februarie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Apa chioarã, scumpã mai e!

• un studiu efectuat de Institutul pentru Politici Publice, în ceea ce
priveste costurile pentru serviciile publice, indicã faptul cã orasul Piatra
Neamt este unul dintre cele mai scumpe din tarã • pietrenii plãtesc cel
mai mult pentru apã potabilã din Moldova, iar la nivel national se
claseazã pe locul III • apa este la fel de scumpã si pentru agentii
economici, tariful situînd municipiul pe locul II, dupã Bucuresti •

Institutul de Politici Publice (IPP) a realizat recent un studiu al costurilor pe care cetãtenii din principalele orase din tarã sînt obligati sã le suporte cu serviciile de alimentare cu apã si canalizare, salubritate, transport urban, iluminat public, etc. Datele publicate indicã faptul cã orasul Piatra Neamt este unul dintre cele mai scumpe, luînd în considerare criteriile enumerate mai sus. Astfel, pietrenii plãtesc cea mai scumpã din regiunea Moldovei, iar la nivel national se situeazã pe locul III, la egalitate cu Tulcea si dupã Bucuresti si Buzãu. Astfel, pretul apei plãtite de pietreni, care este de 4,41 lei/mc, îl depãseste pe cel achitat de suceveni - 4,33 lei/mc, gãlãteni - 3,46 lei/mc, brãileni -3,46 lei/mc, botosãneni - 3,34 lei/mc, ieseni - 3,20 lei/mc, vasluieni -2,98 lei/mc, bãcãoani - 2,85 lei/mc. Cea mai ieftinã apã potabilã din Moldova o plãtesc locuitorii din Focsani - 2,85 lei/mc. La nivel national, doar bucurestenii, cu 12 lei/mc si buzoienii, cu 5,07 lei/mc, plãtesc mai mult decît locuitorii din Piatra Neamt. Pentru comparatie, precizãm cã în Drobeta Turnu Severin un metru cub de apã costã 3,86 lei, Arad -3,62 lei, Cãlãrasi - 3,57 lei, Alexandria - 3,25 lei, Brasov - 3,31 lei, Alba Iulia - 2,93 lei, Craiova - 2,90 lei, Baia Mare - 2,66 lei. Cel mai putin pentru apã potabilã plãtesc locuitorii din Tîrgu Jiu, doar 2,42 lei/mc. De precizat cã pentru fiecare metru cub de apã potabilã se plãteste si canalizarea. La Piatra Neamt, costul unui metru cub de apã uzatã este taxat, începînd cu data de 1 iulie 2013, cu 3,77 lei/mc. Discutii pe tema pretului apei potabile si canalizãrii existã de ani buni în Neamt. Reprezentantii Companiei Apa Serv, principalul furnizor de apã potabilã si servicii de canalizare, s-au apãrat de fiecare datã în fata criticilor invocînd sustinerea financiarã a proiectelor pe care compania le are în derulare. Piatra Neamt stã bine la capitolul „gradul de acces la reteaua de aeimentare cu apã“, unde procentul este de 100% (locul I la nivel national). Mai putin bine se stã la „gradul de acces la reteaua de canalizare“ - 93%, locul 15 la nivel national. Foarte prost stã orasul la „ponderea pierderilor de apã în retea“, procentul de 66% clasînd urbea pe primul loc la nivel national. Brasov are pierderi în retea de 58%, Suceava - 53%, Botosani - 4%, iar Bucuresti - 1%. Nici agentii economici din Piatra Neamt nu au parte de un pret la apã mai ieftin, ei achitînd la fel ca si persoanele fizice, respectiv 4,41 lei. Doar Capitala, cu 9 lei/mc este peste orasul Piatra Neamt. ÃŽn alte orase din tarã, furnizorii de apã potabilã sînt mai atentti cu agentii economici. De exemplu, în Sibiu agentii economici plãtesc 2,28 lei/mc, iar în Cluj Napoca, 2,63 lei/mc.

Colectarea gunoiului, scumpã spre foarte scumpã

Un alt capitol analizat a fost cel al costurilor pe care cetãtenii le suportã pentru colectarea gunoiuului. Cu un tarif de 8,44 lei/persoanã, Piatra Neamt se aflã pe locuil 26 la nivel national, în urma sa aflîndu-se sase orase. Mai mult achitã locuitorii din Pitesti-8,74 lei/persoanã, Focsani, Bucuresti, Buzãu si Giurgiu-9 lei/persoanã, Timisoara-10,5 lei/persoanã, Sibiu-11 lei/persoanã. Cu 12 lei/persoanã, iesenii plãtesc cel mai mult pentru colectarea gunoiului menajer. Cu cele 24.154 tone de deseuri colectate anual de cãtre Bratner Servicii Ecologice SA, orasul Piatra Neamt se aflã pe locul 12 la nivel national. Prost spre foarte prost se stã la capitolul colectarea selectivã a desuerilor-locul 28 cu 3,99%. Ponderea strãzilor cu iluminat public este de 100% în Piatra Neamt, iar numãrul sesizãrilor cu privire la serviciul de iluminat public a fost, în anul 2013, de 684. Fiecare pietrean plãteste/anual cîte 1,89 lei pentru iluminatul public(locul 14). Cert este cã se poate si mai bine, de vreme ce tulcenii plãtesc pentru acest serviciu 0,33 lei, constãntenii 0,60 lei, locuitorii din Sfîntul Gheorghe 1,09 lei. Mai rãu stau ploiestenii care plãtesc 3,08 lei, focsãnenii - 5,76 lei sau sucevenii cu 13,26 lei. Cît priveste costul unei cãlãtorii cu mijloacele de transport în comun, pietrenii plãtesc 2 lei, în timp ce locuitorii din Baia Mare plãtesc 1,35 lei, cei din Brãila - 1,50 lei, Bistrita - 1,80 lei. Mai mult plãtesc locuitorii din Drobeta Turnu Severin - 2,5 lei, Oradea - 2,5 lei, Rîmnicu Vîlcea - 2,5 lei, recordul fiind detinut de Bucuresti cu 9 lei/cãlãtorie.

Articol afisat de 1869 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective