Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2015
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Februarie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Un director de scoalã si gestul sãu deosebit

• profesorul Gheorghe Ghiocel Nutu a demisionat din functia de director adjunct pentru a ajuta Liceul Conta sã facã economii la bugetul pentru salarii • „Nu stiam cã a demisionat domnul director, însã apreciez gestul sãu“, ne-a declarat inspectorul general Viorel Stan • finantarea per elev a adus un neajuns si la Scoala nr.3, unde nu se pot acoperi banii pe decembrie • situatii nu tocmai plãcute se mai înregistrazã în judet •


Finantarea per elev începe sã facã victime si în zona Tîrgu Neamt, unde cîteva scoli se aflã în situatia de a trimite pensionarii de la catedrã acasã si de a lua diverse mãsuri pentru a se încadra în bugetul anual de salarii dictat de numãrul copiilor înscrisi. Este si cazul Liceului Vasile Conta, unde calculele fãcute au arãtat cã banii nu sînt suficienti în conditiile în care trebuie acordate majorãrile salariale promise de guvernanti cadrelor didactice. ÃŽn acest context, profesorul Gheorghe Ghicel Nutu, director adjunct, a demisionat pentru a ajuta liceul sã facã economii. El fusese numit în functie la începutul anului scolar 2014-2015, cînd s-a considerat necesarã înfiintarea celui de-al doilea post de director adjunct, avînd în vedere cã liceul, cu tot cu grãdinita din subordine, are în jur de 1.400 de copii. „Am demisionat tinînd cont de modificarea regulamentului de organizare si functionare a unitãtilor de învãtãmînt preuniversitar, noi aflîndu-ne sub numãrul de clase care permitea a doua functie de adjunct. ÃŽn al doilea rînd, am luat decizia si pentru a se face economii la bugetul scolii. Nu sînt probleme de comunicare la nivelul echipei manageriale. A fost un gest normal, eu mã întorc la catedrã“, ne-a spus profesorul Nutu. Demisia acestuia urmeazã sã fie supusã aprobãrii CA, odatã cu alte mãsuri necesare pentru acoperirea deficitului bugetar. „Este un gest de apreciat, al unui cadru didactic superprofesionist care întelege sistemul si mecanismul dintr-o scoalã. Ca si coleg, ca om, nu sînt de acord cu demisia, dar ca manager, sînt obligatã sã o accept. Mai sînt angajati care s-au gîndit sã ajute aceastã scoalã iesind la pensie. Pe altii îi vom transfera la alte unitãti. ÃŽn momente de crizã trebuie sã luãm si astfel de mãsuri“, a declarat directoarea Karina Cojocariu. Celorlalte douã colegii din oras, finantarea per elev nu le-a cauzat probleme. Dorin Morosanu, directorul Colegiului Stefan cel Mare, ne-a spus cã se încadreazã cu banii de personal în bugetul „adus“ de cei 1.480 de elevi. Si cã mai are cereri depuse de copii care vor sã se înscrie la aceastã unitate.

Nu-s probleme la Creangã, dar sînt la Ion Creangã

Nici la Colegiul Ion Creangã, o unitate cu 1.780 de copii, nu a fost nevoie de disponibilizãri. Directorul Gheorghe Apetrei a afirmat cã bugetul se încadreazã în costul standard per elev alocat si cã dupã numãrul de angajati, institutia ar fi sub normativ. ÃŽn timp ce unele scoli abia acum realizeazã cît e de important sã atragã elevi, la Colegiul Creangã demersurile au început mai demult. Oferind propriul exemplu, majoritatea dascãlilor, în frunte cu directorul, si-au luat copiii de la alte scoli, înscriindu-i la unitatea în care profeseazã. „Se întîmplã asta cam de 3-4 ani, de cînd s-au înfiintat clasele de gimnaziu. Sînt putine exceptii. Din 10 profesori, opt au copiii la noi la scoalã. E si o politicã de marketing, oferim propriul exemplu: «Dacã eu fac asa, vreau ce e mai bine pentru copilul meu»“, considerã directorul Apetrei. ÃŽn Tîrgu Neamt functioneazã si douã institutii de învãtãmînt gimnazial. La Scoala Grigore Ghica-Vodã sînt 835 de elevi si prescolari, nefiind probleme cu banii. „Sîntem un pic peste, ca numãr de norme, dar ca buget ne încadrãm, inclusiv cu majorãrile salariale, de 5% în martie si 5% în septembrie. Anul trecut am avut un buget pentru salarii de circa 19 miliarde lei vechi, iar anul acesta, conform costului per elev, avem asigurati 21 de miliarde, fiindcã ne-au mai venit copii“, am aflat de la directorul Eugen Pintrijel. Cu dificultãti financiare se confruntã Scoala Ion Creangã din Humulesti unde nu sînt acoperite lefurile pentru ultima lunã din an, în conditiile în care aici învatã mai putin de 400 de copii, cu tot cu cei de la grãdinitã. „Noi am luat niste mãsuri, reducînd numãrul de norme de la 33, la 27. Disponibilizînd, comasînd, am rãmas totusi descoperiti cu banii de salarii pe decembrie 2015“, ne-a spus directorul Constantin Rosu.

Alte întîlniri cu directorii

Decizia profesorului Gheorghe Nutu nu era cunoscutã de sefii învãtãmîntului nemtean, inspectorul general Viorel Stan aflînd-o de la reporterii Monitorul. „Nu stiam cã a demisionat domnul director, însã apreciez gestul sãu. A apãrut Regulamentul de organizare si functionare a învãtãmîntului preuniversitar si acolo sînt prevãzute clar conditiile în care se face normarea directorilor. Este foarte posibil ca cei de la Liceul Conta sã nu se încadreze în cerintele regulamentului. Nu stiu exact, pentru cã nu am în fatã situatia. Apreciez cã si-a dat demisia, pentru a încerca sã intre în normele bugetare, dar sînt convind cã existã si alte cãi. Cert este cã nu mai avem, la aceasã orã, o situatie similarã celei de la Tîrgu Neamt“, a declarat inspectorul general Viorel Stan. Conform normãrii didactice, o unitate scolarã nu poate sã aibã un numãr prea mare de profesori raportat la numãrul de elevi, pentru cã încadrarea dascãlilor se face pe norme, în functie de numãrul de clase. ÃŽn toatã aceastã chestiune trebuie avute în vedere douã aspecte: încadrarea numãrului de norme per ansamblu, per judet si încadrarea bugetarã. Finantarea se face pe unitatea scolarã în functie de numãrul de elevi si de tipul acestora (gimnazial, primar, liceal). Conteazã si profilul liceului. ÃŽn aceste zile, conducerea Inspectoratului Scolar se va întîlni cu dorectorii unitãtilor unde existã astfel de probleme. „Oricît de ciudat ar suna, putine sînt scolile care au dificultãti majore în acest sens. De aceea nu vrem sã chemãm la sedintã toti directorii de scoli din judet, ci doar pe cei implicati si care sînt vreo 20-30. Ne-am gîndit sã cerem o informare dacã au sau nu probleme pe cele douã aspecte si sã chemãm la Piatra Neamt numai directorii care au constatat cã au necazuri. Luni nu putem, pentru cã sîntem chemati sã participãm la minister la un eveniment, însã mîine-poimîine, cît sîntem aici vom avea discutii individuale, ori în grup cu toti acesti directori“, a mai sustinut profesorul Stan. Acesta a mai precizat cã rezolvarea acestor probleme se aflã la îndemîna directorilor: „De exemplu, acea normare nu îti asigurã si banii, iar tu ai o bugetare. Atunci trebuie sã te uiti sã vezi unde mai poti umbla. Cadrul legal este Legea bugetului care spune cã este obligatorui sã asiguri salariul, apoi sporuri, indemnizatii etc. M-au impresionat colegii din judet, din cîteva comune care au spus cã vor sã renunte la sporul de rural ca sã aibã bani de Crãciun. Totul tine de modul cum directorii gestioneazã sumele. Un alt exemplu: are douã clase, una de 15 elevi, alta de 16 elevi. Comasînd cele douã clase poate reduce o normã. Este logic cã faci economie în acel moment“.

Articol afisat de 2625 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(R. AANEI, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective