Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2015
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 Ianuarie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
MURIM PE CAPETE!  CÃŽTE 16 ÃŽN FIECARE ZI

MURIM PE CAPETE! CÃŽTE 16 ÃŽN FIECARE ZI

• anul trecut, în medie s-au nãscut în Neamt cîte 11 copii pe zi • din pãcate, tot zilnic s-au înregistrat si cîte 16,4 decese • sistemul medical românesc este la coada Europei • stãm foarte prost în domeniul prevenirii • nu sîntem în stare sã reducem rata mortalitãtii infantile, a deceselor cardiovasculare, rata avorturilor, ori depresia •

Judetul Neamt este tot mai sãrac din punct de vedere al numãrului de locuitori, statisticile demonstrînd cã ritmul de scãdere al populatiei este accelerat. Datele demografice centralizate de Directia de Sãnãtate Publicã pe baza cifrelor furnizate de medicii de familie si de spitale aratã cã pe parcursul anului 2014 numãrul deceselor a fost cu aproape 2.000 mai mare decît cel al nasterilor. Concret, anul trecut au venit pe lume 4.259 de copii, cu peste 100 mai putini decît în 2013. Cele mai semnificative scãderi au fost în zona Roman, Roznov si la Tîrgu Neamt. La Bicaz situatia a fost stationarã, fiind înregistrat acelasi numãr de nasteri si în 2013 si în 2014, mai exact cîte 325. În schimb, în zona Piatra Neamt a crescut numãrul copiilor veniti pe lume, ceea ce reprezintã totusi un semnal pozitiv, chiar dacã este vorba despre o diferentã de doar vreo 20 de nasteri. Astfel, în medie s-au nãscut în Neamt cîte 11 copilasi pe zi, dar, din pãcate, tot zilnic s-au înregistrat si cîte 16,4 decese, ceea ce face ca deficitul populational sã treacã de 5 persoane pe zi. În 2014 au fost înregistrate în total 5.988 de decese, în scãdere comparativ cu anul anterior, cînd fuseserã înregistrati peste 6.100 de morti. Pe parcursul anului trecut au existat si zone ale judetului unde rata deceselor a crescut, pe primul loc din acest punct de vedere fiind zona Tîrgu Neamt. Urmeazã Roznov, cu mai multi morti iar la Bicaz situatia rãmîne de asemenea în echilibru, fiind consemnate 559 de decese si anul trecut, dar si în 2013. Singurele zone unde rata mortalitãtii s-a diminuat au fost Piatra Neamt si Roman, diferentele fiind de ordinul zecilor. Din pãcate, toti acesti indicatori nu fac decît sã scoatã în evidentã faptul cã populatia judetului este în continuã scãdere iar locuitorii rãmasi sînt tot mai îmbãtrîni, rata natalitãtii fiind de peste 15 ani în continuã scãdere. Numãrul tot mai mic de nasteri precum si cresterea sperantei de viatã a populatiei (an de an numãrul de decese este mai redus), fac ca numãrul vîrstinicilor sã predomine. Toate aceste date referitoare la reducerea populatiei au si evidente consecinte econonime.

Vai de Sãnãtatea româneascã!

Sistemul medical românesc este pe penultimul loc în Uniunea Europeanã, dupã cum aratã cel mai recent studiu fãcut de experti în domeniu. Autorii acestor cercetãri aratã cã România are o multime de indicatori de performantã slabi, dar cel mai prost cotati sînt în special cei referitori la preventie. Practic, sistemul medical nu este capabil sã facã prea multe pentru reducerea mortalitãtii infantile, pentru reducerea deceselor cardiovasculare sau a deceselor prin accident vascular cerebral. De asemenea, nu se face mai nimic pentru a creste rata de supravietuire a bolnavilor de cancer, pentru a preveni infectiile cu MRSA (stafilococ auriu meticilino-rezistent), nu se reduce suficient rata avorturilor si nici depresia. Mortalitatea infantilã, „cel mai relevant indicator“ din studiu, este la noi de 10 la 1.000 de nasteri, ceea ce ne situeazã pe ultimul loc în aceastã privintã. Media europeanã a mortalitãtii infantile este de 6 la 1.000 de nasteri, cel mai bine situatã fiind Islanda, cu 2 decese la 1.000 de nasteri. Nici la bolile cardiace nu stãm deloc bine si nici la rezultatele tratamentelor pe care le primesc bolnavii. Autorii studiului cred cã s-a ajuns în aceastã situatie deoarece s-au redus serviciile si asa insuficiente la care au acces pacientii, iar calitatea este în general foarte slabã, anumite grupuri etnice beneficiind de îngrijiri si mai proaste. Se mai atrage atentia cã România trebuie sã reducã proportia asistentei spitalicesti, mutînd accentul pe îngrijirile ambulatorii. „De ce s-a ajuns aici? Rãspunsul este simplu: am avut peste 25 de ministri ai Sãnãtãtii. Trebuie sã fie foarte clar: în orice tarã strategiile sanitare se fac si se aplicã de cãtre Ministerul Sãnãtãtii. Strategiile sînt pe termen lung, de cel putin cinci ani si implicã de la programe de preventie pînã la modalitãti de abordare a bolii. La noi existã astfel de strategii numai cã nu s-au pus în practicã. La fiecare schimbare de ministru venea altul care rãdea totul si o lua de la capãt. Astfel, am ajuns sã nu avem aproape nici un program prevenitiv functional. Schimbãrile politice n-ar fi trebuit sã afecteze sistemul. Parcã sîntem propriii nostri dusmani. O altã cauzã pentru care s-a ajuns aici este faptul cã statul a încurajat medicii sã plece din tarã. Salarizarea de mizerie, lipsa locurilor de muncã, impunerea unui statut aberant de functionar public medicului a fãcut ca multi sã plece iar generatiile care urmeazã au aceleasi gînduri. Curînd vom avea spitale frumoase, dotate dar vor fi adevãrate muzee, cã nu vom mai avea doctori. Si atunci, cum putem sã fim altfel decît la coada Europei?“, a declarat Ioan Lazãr, managerul Spitalului Judetean si bun cunoscãtor al sistemului medical din Franta.

Statistici

Si în Neamt, sistemul sanitar stã la fel de prost precum cel national. Avem mai bine de 100.000 de bolnavi de inimã, circa 10.000 de persoane cu afectiuni psihice, 14.000 de bolnavi de cancer si mai bine de 20.000 de suferinzi de diabet. Singurul indicator care este mai bun decît cel national este mortalitatea infantilã, la noi media fiind de 9,5 decese la 1.000 de nasteri, fatã de 10 cîte sînt în tarã. Doctorii spun cã problema nu constã în numãrul mare de pacienti, ci în lipsa unor programe care sã descopere bolile din timp, în stadii incipiente, pentru a reduce costurile tratamentelor si a creste rata de supravietuire.

Articol afisat de 1636 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective