Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2015
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Ianuarie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Raresul, premiu colosal   primit în Emiratele Arabe

Raresul, premiu colosal primit în Emiratele Arabe

• un grup format din opt liceeni, îndrumat de cãtre profesorul Alexandru Iacob, a obtinut un premiu în valoare de 100.000 de dolari • proiectul lor vizeazã reducerea consumului de energie si a resurselor naturale • banii obtinuti vor fi folositi în realizarea unor obiective prinse în proiect, în cadrul Colegiului Rares • „Nu sînt mîndrã, sînt foarte mîndrã de acest succes. Raresul a obtinut foarte multe premii în lume, dar n-a fost niciodatã unic în Europa! Acum este!“, a declarat directorul Luminita Vîrlan • „ÃŽntreaga echipã, profesori si elevi, este foarte mîndrã cã am realizat un asa minunat proiect“, a afirmat, la Abu Dhaby, profesorul Alexandru Iacob, coordonatorul proiectului •

Un întreg continent, bãtrîna Europã, a stat în mintea a opt elevi si a unui dascãl iscusit de la Colegiul National Petru Rares, care au primit un premiu mondial, în Emiratele Arabe Unite. Succesul este unul nebãnuit, avînd în vedere cã pe podium, alãturi de elevii nemteni au mai urcat patru echipe - cîte una din America, din Africa, Asia si Oceania, toate formate din iubitori ai unui mediu înconjurãtor protejat, grijulii cu rezervele naturale si convinsi de necesitatea economisirii resurselor. Munca elevilor pietreni si a profesorilor care i-au coordonat mai mult sau mai putin, a durat peste un an, dar s-a meritat efortul, avînd în vedere cã au fost premiati de cãtre ocupantul celei mai înalte functii administrative din Egipt, de printi si emiri, care se implicã încã de la primul concurs dedicat liceelor de pe toate continentele, întrecere ajunsã la a VIII-a editie.

Raresul, cadorisit de cãtre elevii sãi cu 100.000 de dolari

Munca echipei de la colegiul pietrean a fost rãsplãtitã cu 100.000 de dolari, bani care se vor investi în realizarea obiectivelor pe care elevii si profesorul Alexandru Iacob le-au prins în proiectul cîstigãtor. Sase dintre elevi sînt în clasa a XII-a si mai au cîteva luni de petrecut în scoala lor, dupã care vor lua calea universitãtilor, dar asta nu îi încurcã sã spere cã planurile lor vor prinde contur. Conducerea colegiului este multumitã nu neapãrat pentru banii obtinuti, cît pentru sansa ca Raresul sã fie numele sub care s-a regãsit tot continentul european.
„Luni, 19 ianuarie, la ora localã 10 în Abu Dhaby - Emiratele Arabe Unite, a fost festivitatea de premiere a celor mai bune proiecte din lume în domeniul reducerii consumului de energie electricã si a resurselor naturale, în general. Colegiul Petru Rares a fost singura institutie din Europa prezentã la Abu Dhaby si a cîstigat un proiect de 100.000 de dolari. Succesul se datoreazã celor opt elevi din echipa de proiect si profesorului coordonator, domnul Alexandru Iacob. Prin acest proiect, ei au propus foarte multe lucruri extrem de importante pentru colegiu, care vor fi implementate cu banii cîstigati. Prin toate obiectivele enumerate de ei se urmãreste minimalizarea folosirii resurselor naturale, ca de exemplu utilizarea panourilor solare pe sala de sport, izolarea corpului nou al colegiului cu aerogel, captarea apei de ploaie si filtrarea ei pentru a putea fi folositã la toalete, temporizatoare la toate sursele de apã din Rares, plantarea de arbori de paulownia în preajma colegiului, montarea de pavele în interiorul si exteriorul clãdirii care sã producã energie prin cãlcarea lor etc. Acestea toate sînt obiective care se vor realiza în colegiu si toate au fost argumentate stiintific, cu calcule exacte. Elevii nostri au fost coordonati de cãtre profesorul Alexandru Iacob, care predã geografie, si au fost ajutati cînd a fost cazul de profesoarele Claudia Jora - pentru traduceri în englezã, si Aloma Weiss, care predã biologie. Munca pentru realizarea proiectului a fost de peste un an si s-a fãcut în afara orelor de curs, ceea ce înseamnã foarte mult ca perioadã de timp si intensitate. Este o mare onoare pentru noi sã fim în rîndul a cinci unitãti de învãtãmînt din lume. Doresc sã îi felicit public pe elevi si pe colegii profesori pentru acest proiect, pentru cã în toatã munca desfãsuratã au dat dovadã de dedicatie, de atasament fatã de unitatea de învãtãmînt. Gratie colegilor mei, care au profesionalismul necesar nu doar cînd predau disciplinele la orele de curs, ci si în toatã activitatea pe care o desfãsoarã, Raresul a ajuns departe! Nu sînt mîndrã, sînt foarte mîndrã de acest succes. Raresul a obtinut foarte multe premii în lume, dar n-a fost niciodatã unic în Europa! Acum este!“, a declarat profesor Luminita Georgeta Vîrlan, directorul Colegiului Rares. Cei opt elevi care au lucrat la proiecul premiat în Emiratele Arabe sînt Ana Rotaru, Georgeana Suculeanu, Cristian Berbece, Cezar Vasiliu, Vlad Gheorghiu si Titus Dascãlu (toti de la clasa a XII-a B), Mara Perta de la a XI-a D si Laura Iacob, de la a X-a D. „Acest premiu este cea mai mare distinctie din istoria liceului nostru si întreaga echipã, profesori si elevi, este foarte mîndrã cã am realizat un asa minunat proiect. Odatã cu acest premiu vom avea ocazia sã plasãm Colegiul National Petru Rares drept o unitate de frunte în domeniul dezvoltãrii durabile si conservarea mediului“, a declarat profesorul Alexandru Iacob la festivitatea de la Abu Dhaby.

Articol afisat de 2166 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective