Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2015
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Ianuarie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Reguli noi în scoli si licee

• noul regulament dupã care îsi vor desfãsura activitatea unitãtile de învãtãmînt prescolar aduce noutãti atît pentru elevi, cît si pentru cadrele didactice • la ISJ Neamt, regulamentul este studiat în amãnunt •

Noul regulament în baza cãruia functioneazã unitãtile de învãtãmînt preuniversitar aduce noutãti pentru toti cei care au legãturã cu învãtãmîntul, fie elevi sau cadre didactice. O noutate absolutã îi vizeazã pe dascãlii pensionari, care pentru a rãmîne în sistem nu mai au nevoie de avizul Inspectoratului Scolar, toatã treaba tinînd de gospodãrirea localã. Chiar înainte de a fi schimbat, fostul ministru al Educatiei a semnat un ordin care vizeazã modificarea metodologiei - cadru privind mobilitatea personalului didactic din învãtãmîntul preuniversitar în anul scolar 2015 - 2016. Un aspect îi priveste si pe profesorii pensionari. Astfel, acestia pot rãmîne la catedrã doar dacã în unitatea de învãtãmînt unde activeazã nu existã restrîngeri de activitate sau dacã postul este viabil. În acest context, profesorii pensionari interesati trebuie sã depunã si sã înregistreze o cerere la secretariatele unitãtilor de învãtãmînt pînã cel tîrziu pe 26 ianuarie.
O noutate din regulament, care a stîrnit multe nemultumiri din partea cadrelor didactice vizeazã posibilitatea elevilor de a-si contesta notele.
Astfel, atît elevul cît si pãrintele au dreptul de a contesta rezultatele evaluãrilor de la clasã, solicitînd învãtãtorului/profesorului sã le justifice în termen de cinci zile de la comunicare, potrivit Regulamentului de organizare a unitãtilor din preuniversitar, publicat în Monitorul Oficial.
Elevii si pãrintii/tutorii sau sustinãtorii legali ai acestora au dreptul sã fie consultati si sã-si exprime optiunea pentru disciplinele aflate în oferta educationalã a unitãtii de învãtãmînt, în concordantã cu nevoile si interesele de învãtare ale elevilor, cu specificul scolii si cu nevoile comunitãtii locale/partenerilor economici. Elevul sau, dupã caz, pãrintele, tutorele sau sustinãtorul legal are dreptul de a contesta rezultatele evaluãrii, solicitînd cadrului didactic sã justifice rezultatele acesteia, în prezenta elevului si a pãrintelui, tutorelui sau sustinãtorului legal, în termen de cinci zile de la comunicare. În situatia în care argumentele prezentate de cadrul didactic nu sînt considerate satisfãcãtoare, elevul sau pãrintele poate solicita, în scris, directorului unitãtii de învãvãmînt, reevaluarea lucrãrii scrise. Nu se poate solicita reevaluarea probelor orale sau practice. Pentru solutionarea cererii de reevaluare, directorul va desemna douã cadre didactice de specialitate din unitatea de învãtãmînt, care nu predau la clasa respectivã si care vor reevalua lucrarea scrisã. Media notelor acordate separat de cele douã cadre didactice este nota rezultatã în urma reevaluãrii. În cazul învãtãmîntului primar, calificativul este stabilit, prin consens, de cãtre cele douã cadre didactice. În cazul în care diferenta dintre nota initialã, acordatã de cadrul didactic de la clasã si nota acordatã în urma reevaluãrii, este mai micã de un punct, contestatia este respinsã si nota acordatã initial rãmîne neschimbatã. În cazul în care diferenta dintre nota initialã si nota acordatã în urma reevaluãrii este de cel putin de un punct, contestatia este acceptatã. Calificativul sau notele obtinute în urma contestatiei, rãmîn definitive. Regulamentul prevede si o obligativitate - aceea ca toti elevii trebuie sã aibã un semn distinctiv dacã nu au uniforme impuse. Sînt ceva ani de cînd se tot încearcã în scoli si licee sã se introducã uniformele scolare, dar fãrã succes. Mai ales liceenii se opun categoric sã poarte haine la fel, pentru cã astfel ar rata sansa de a-si etala tinute care mai de care mai pompoase. Nici gimnazistii nu se împacã mai usor cu gîndul uniformei scolare, dar de acum vrînd nevrînd vor avea de purtat mãcar un semn distinctiv, gen esarfã, ecuson etc. La Inspectoratul Scolar, acest regulament a intrat sub lupa inspectorilor, pentru a se sti ce pasi trebuie urmati.

Articol afisat de 2553 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective