Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2015
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Ianuarie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Director vs.   profesor   la o scoalã

Director vs. profesor la o scoalã

• un conflict este în plinã desfãsurare la Scoala Ceahlãu • profesoara Mihaela Melinte Iftimescu reclamã faptul cã nu se poate titulariza din cauza directoarei Liliana Ciucanu • aceasta sustine cã nici vorbã de asa ceva, postul nefiind titularizabil • litigiul a ajuns si la instantele de judecatã • inspectorul general Viorel Stan spune cã nu se poate implica, rolul sãu fiind altul • celor douã cadre le recomandã sã se împace •

Scoala Gimnazialã Grigore Ungureanu din comuna Ceahlãu este scena unui conflict între o profesoarã si directoare. El dãinuie din 2011, cînd profesoara Mihaela Melinte Iftimescu a solicitat sã se titularizeze pe catedra de limba românã, în baza notei 7,30, obtinute la examenul national din 2009. „Pe 25 februarie 2011 am depus la secretariatul scolii o cerere de titularizare conform Legii Educatiei nr.1/2011, pentru cã îndeplineam conditiile prevãzute. (...) Doamna director nu era la scoalã în momentul în care am înregistrat cererea, dar cînd a venit m-a cãutat la clasã si mi-a spus: «Nu se poate!», pe un ton ridicat si pusã pe ceartã, pentru cã am avut îndrãzneala sã nu-i respect dorinta si anume de a nu-mi cere un drept, care, pînã la urmã, nu o afecta cu nimic. (...) ÃŽn sãptãmîna 28 februarie - 4 martie 2011 a organizat sedintã de CA si dupã mi s-a transmis în scris cã mi se refuzã titularizarea, pe motiv cã nu sînt suficiente ore. Am depus contestatie la ISJ si un memoriu la minister, fapt care a atras asupra mea alte sicane. Pe 11 martie s-a mai organizat o sedintã de CA în care s-a reluat discutia referitoare la cererea de titularizare, dar de data aceasta refuzul nu mai avea ca motiv numãrul insuficient de ore, lipsa viabilitãtii si alte motive fabricate, ci se discuta persoana mea, cum cã as fi un cadru didactic incompetent, fãrã studii si lista calomniilor poate continua“, spune profesoara Mihaela Iftimescu. Aceasta s-a adresat si instantei, a cîstigat si detine o hotãrîre definitivã si irevocabilã emisã de Curtea de Apel Bacãu în aprilie 2014. „Am depus cerere de punere în aplicare a sentintei la ISJ si în scoalã, începînd cu 1 septembrie 2014, eu fiind în concediu de crestere a copilului pînã în decembrie. Am primit un nou refuz din partea scolii, spunîndu-mi-se cã hotãrîrea judecãtoreascã nu este legalã. Procesul a avut drept scop anularea hotãrîrii CA din 2011 prin care îmi era respinsã cererea de titularizare iar legal, conform procedurilor, nu aveau voie sã emitã o decizie asemãnãtoare. Am un copil de crescut, sotul nu are loc de muncã si nu îmi voi sustine familia din somaj! Tocmai de aceea am actionat din nou în instantã si cred cã în ianuarie va avea loc unicul termen din proces, sper sã cîstig din nou si sã primesc ce mi se cuvine“, a mai adãugat profesoara.

Directoarea are altã opinie

Directorul Liliana Ciucanu sustine cã oricîte reclamatii ar face colega sa, cîstig de cauzã nu poate avea: „Hotãrîrea judecãtoreascã nu se substituie hotãrîrii CA. Instanta a anuat decizia CA din 28 februarie, dar nu spune cã trebuie sã se titularizeze la Scoala Ceahlãu. Mai mult, postul cerut de ea nici nu e titularizabil, e nevoie de o comasare, pentru cã sînt disponibile doar 17 ore în loc de 18, cîte trebuie pentru o normã întreagã. Noi tinem cont de solicitarea ei - a cerut catedra de românã, dar nu e catedrã întreagã si nu poate veni un titular pe ea. Acum, chiar de-ar fi sã vinã cu completãri la cerere, e tardiv. Instanta a dispus sã revenim la situatia din 2011, dar nu mai poate depune cererea. ÃŽn plus, chiar de ar fi sã reaparã prevederile articolului 253 din 2011 ca sã se poatã titulariza pe o notã peste 7 obtinutã la examenul national, ea ar fi primit catedra dacã pleca de pe acel post, ori ea a predat la Borca înainte de a intra în concediu de crestere a copilului, deci n-a ocupat ultima datã catedra de românã de la Ceahlãu. A avut niste ani la dispozitie în care putea participa la un nou concurs de titularizare, dacã urmãrea acel post. La momentul actual, profesoara nu e titular al sistemului si existã foarte multe persoane în cazul ei. Nefiind titular, îti asumi riscul de a nu prinde post. Ea a mizat pe faptul cã justitia ne va obliga sã o titularizãm, dar justitia i-a dat dreptate pe altceva si nu putem lua dreptul altei persoane care are acum orele de românã“.

Grija generalul Stan: sã-i asigure un post profesoarei

Situatia de la Scoala Ceahlãu este cunoscutã si de inspectorul general Viorel Stan, care spune cã în cazul profesoarei Melinte Ifimescu e fortat de legislatie sã îi gãseascã un post în sistem. „Acolo treburile sînt încurcate si nu e treaba Inspectoratului sã punã profesorii sã se împace între ei. Profesoara respectivã are o sentintã prin care se revine la situatia din 2011, dar dacã decizia CA e cã postul e netitularizabil, hotãrîrea instantei nu schimbã nimic. De cîtiva ani ISJ are rãspunderi limitate si profesorii nu au contract cu Inspectoratul, ci cu scoala, iar încadrarea o face CA. Eu nu am nici o fortã în acest caz. Eu pot doar schimba directorii, dacã sînt motive pentru asta, dar directorul pleacã, iar membrii CA rãmîn, pentru cã ei sînt alesi de Consiliul Profesoral. Oricum ar sta treaba, eu trebuie sã gãsesc o solutie pentru profesoarã, pentru cã se întoarce din concediu luna viitoare si trebuie sã aibã un loc de muncã. Abia asta e problema mea! Conflictele interne sã se rezolve pe plan local, nu la ISJ. Ce pot face eu cînd se ceartã ele? Le-as recomanda sã se împace... “, a spus generalul Stan.

Articol afisat de 3243 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective