Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2014
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Noiembrie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Alegerile vãzute de   un cãlugãr sihastru

Alegerile vãzute de un cãlugãr sihastru

• în zi de alegeri prezidentiale am poposit la Bisericani, vorbind despre scrutin cu un cãlugãr si cu suferinzii de la sanatoriu • pãrintele Iov ne-a spus cã prea s-au scãpat hãturile tãrii, ca sã se mai poatã regãsi drumul bun al natiei: „Eu trãiesc în pãdure, unde n-am internet, n-am televizor, n-am nici curent electric. Dar si din întunecimea muntilor vãd cum tara se duce de rîpã. De la revolutie, nimic nu a mai mers bine. • la spital, mai toti pacientii au solicitat urna mobilã, pentru a-si exprima optiunea electoralã •

Ziua alegerilor are conotatii nebãnuite, pentru cã fiecare dintre electori vede în felul sãu scrutinul si miza acestuia. Printre cei mai speciali votanti sînt slujitorii Domnului - cãlugãri sau preoti, sihastri sau mireni, care vin parcã dintr-o altã lume, sã se exprime în favoarea alteia, în care se folosesc alte unitãti de mãsurã, sînt alte scopuri, nãravuri, alt mod de viatã. Ziua de 2 noiembrie ne-a prins prin tinutul Bisericaniului, un colt de lume în care se împletesc suferinta trupeascã si linistea sufeteascã, acolo fiind si sanatoriul de pneumoftiziologie, dar si lãcasul de cult cu obstea de cãlugãri. Drumul pînã la cele douã obiective este absolut superb, cu multe serpentine, avînd Valea Bistritei pe dreapta, dupã care urmeazã lantul muntilor acoperiti de codri. Asezãmîntul de la Bisericani este construit în zona Muntelui Pietrosu si a fost modificatã de domnitorul Petru Rares, în 1535. De atunci si pînã azi, lumea se îngrijeste sã vinã la sfînta slujbã, mai ales în zi de duminicã, asa cum a fost ieri. Bisericuta nu este mare, dar e suficientã pentru mîna de credinciosi care se roagã acolo si bolnavii care vor sã aprindã o lumînare, în speranta însãnãtosirii. Printre cei care se roagã pentru binele semenilor sînt cãlugãrii, printre ei aflîndu-se si pãrintele Iov. El a ales viata în sihãstrie, avînd un loc de rugãciune si odihnã ascuns în pãdure.

„Societatea suferã, suferã si Biserica, si atunci totul devine o boalã generalã“

Tocmai de aceea, ce se întîmplã în viata lumeascã, i se pare mai putin interesant, desi putine din cele ce se întîmplã în afara bisericii îi sînt strãine. ÃŽntrebat ce înseamnã ziua votãrii pentru el, pãrintele Iov a precizat: „Nimic. Absolut nimic, pentru cã eu nu mã duc la vot. Nu am ascultat promisiunile electorale si nici nu mã intereseazã cine vine presedinte. Dar stiu cã sînt paisprezece candidati si sigur iese Ponta presedinte, cã îl împing ai lui de mai bine de un an. S-a dus în America, si-a fãcut imagine. Asta nu e un semn cã va ajunge presedinte?“, ne-a destãinuit pãrintele. Desi initial ne-a dat impresia cã e greu de legat un dialog cu el, mai ales pe teme de politicã, am constatat de fapt lucrurile nu stau deloc asa, comentarii pe aceastã temã putîndu-se face mai ales de unt trãitor în sihãstrie. „Eu trãiesc în pãdure, unde n-am internet, n-am televizor, n-am nici curent electric ori apã. Dar si din întunecimea muntilor vãd cum tara se duce de rîpã. De la revolutie, nimic nu a mai mers bine. Si cum a trecut atîta vreme, e greu de crezut cã mai poate fi ceva salvat. Omul se duce sã voteze, pentru cã a auzit una, alta, i-a mai transmit un candidat un plan de-al sãu care îi dã sperantã, dar degeaba... Din pãcate, societatea suferã, suferã si Biserica, si atunci totul devine o boalã generalã“, a mai spus pãrintele Iov. Apoi, scuturînd o geantã pe care o purta pe umãr, ne-a spus cã omul nu vine si nu pleacã de pe lumea asta cu nimic. Tot ceea ce va avea de fãcut va fi sã dea socotealã pentru faptele sale. Important este ca fiecare sã caute sã se salveze pe sine, pentru cã astfel de situatii vor reprezenta iertarea pãcatelor - lupta împotriva diavolului. Discutia ar fi si mai captivantã, dar decît sã întrebãm monahul despre pãcatele alesilor, preferãm sã îl lãsãm cu pãrerile sale despre lume si sã îi dorim putere sã se roage pentru cei care gresesc în fata lui Dumnezeu.

Alte abordãri, parcã mai aproape de realul zilelor noastre, am gãsit la pacientii Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani. Primarul Ion Rotaru a precizat cã 94 de pacienti, adicã foarte multi dintre cei cãrora starea de sãnãtate le permite, au solicitat urna mobilã în salon, pentru a-si exprima optiunea de vot. Chiar dacã cei aflati acolo sînt în suferintã, mãcinati de boalã, asta nu înseamnã cã sînt rupti de lume si nu stiau ce eveniment major a avut loc ieri, 2 noiembrie 2014. Am aflat de la ei cã vor da votul lor pentru ca lucrurile în tarã sã meargã mai bine, adãugînd cã de 25 de ani voteazã cu aceeasi sperantã, dar din pãcate dorintele încã nu s-au împlinit. Primii pe care i-am abordat au fost doi pacienti, foarte tineri, în jur de 25 de ani, ambii de loc din Ceahlãu. Stiau de alegeri, de faptul cã sînt nu mai putin de 14 candidati si stiau exact cu cine ar fi vrut sã voteze. Nu si-au exprimat însã optiunea pentru cã ziua alegerilor prezidentiale i-a gãsit fãrã actul de identitate, în lipsa cãruia nu puteau sã-si exercite dreptul la vot. „Sigur cã astãzi, 2 noiembrie este o zi importantã pentru tarã, o zi în care credem cã fiecare va vota pentru ca nouã, tuturor, sã ne fie mai bine. Chiar dacã nu sîntem acasã si sîntem în spital de cinci sãptãmîni, sîntem la curent cu toate noutãtile si urmãrim stirile, dar mai ales sondajele de opinie, sã stim cine va fi viitorul presedinte al României. Nu votez astãzi pentru cã nu am cartea de identitate la mine. Este acasã, la familie, pentru cã altfel pãrintii nu-mi pot lua pensia, dar dacã as fi avut buletinul cu sigurantã as fi votat. Aici sîntem într-o situatie specialã, dar sînt sigur cã cei care sînt acasã, fiind sãnãtosi, vor merge la vot, pentru cã toti sîntem mînati de un singur gînd, sã ne fie mai bine. Asta vrem toti si asta ar trebui sã se întîmple, pentru cã e prea multã suferintã si sãrãcie în tara asta“, a spus unul din cei doi tineri din Ceahlãu. Un alt pacient, de aceastã datã mai copt ca vîrstã, din Oniceni, a avut aceleasi impresii despre prezidentiale: „Merg la vot. ÃŽncã nu am fost, dar merg cu sigurantã. Ce, eu nu sînt cetãtean al României? De la Revolutie încoace nu am lipsit niciodatã de la alegeri, indiferent de care au fost. Fiecare dintre noi trebuie sã facem acest lucru, unii spun cã este un drept, eu spun cã este o obligatie. Trebuie sã facem ceva sã iesim din sãrãcie si asta este ocazia cea mai bunã“. De mentionat este faptul cã aceeasi stare de spirit era si printre cei care veniserã în vizitã la rudele suferinde. Mai toti cei cu care am stat de vorbã au spus cã si-au alocat dimineata pentru a merge sã-i vadã pe cei dragi si sã le aducã mîncare, urmînd ca atunci cînd vor ajunge acasã sã voteze.

Articol afisat de 2365 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective