Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2014
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Octombrie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Pinalti a cãzut ca prostul“

„Pinalti a cãzut ca prostul“

• decizia a fost luatã de magistratii Curtii Supreme • alãturi de Gheorghe Stefan au ajuns dupã gratii fostul ministru Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Dorin Cocos si Dumitru Nicolae • toti au au contestat arestarea • interceptãrile anchetatorilor relevã cã Dorin Cocos se astepta sã fie închis pînã la alegeri • „Pinalti a cãzut ca prostul. Este ageamiu total, nu avea el ce sã discute despre licente de software. Se considerã nevinovat“, declara ieri avocatul lui Gheorghe Stefan, Cãtãlin Dancu •

Primarul de Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de magistratii ÃŽnaltei Curti de Casatie si Justitie. Mãsura a fost luatã în noaptea de 28/29 octombrie 2014, alãturi de acesta ajungînd dupã gratii fostul ministru al Comunicatiilor, Gabriel Sandu, si afaceristii Dorin Cocos si Dumitru Nicolae. Pînã la deliberãrile care au avut loc la cîteva ore dupã miezul noptii a expirat retinerea a trei din cei patru suspecti, care au plecat acasã, în sala de sedinte mai rãmînînd doar Gheorghe Stefan. La finele sedintei judecãtorii au stabilit: „Admite propunerea de arestare preventivã formulatã de Parchetul de pe lîngã ÃŽnalta Curte de Casatie si Justitie-Directia Nationalã Anticoruptie – Sectia de Combatere a Infractiunilor Conexe Infractiunilor de Coruptie, cu privire la inculpatii Sandu Gabriel, Cocos Dorin, Dumitru Nicolae si Stefan Gheorghe. Dispune arestarea preventivã a inculpatilor Sandu Gabriel si Dumitru Nicolae pe o perioadã de 30 de zile, începînd cu data punerii efective în executare a mandatului de arestare preventivã. Dispune arestarea preventiva a inculpatului Cocos Dorin pe o perioadã de 30 de zile începînd cu data punerii efective în executare a mandatului de arestare preventivã. Dispune arestarea preventivã a inculpatului Stefan Gheorghe pe o perioada de 30 de zile, de la data de 29 octombrie 2014 la 27 noiembrie 2014 inclusiv. Dispune emiterea de îndatã a mandatelor de arestare preventivã pentru inculpatii Sandu Gabriel, Cocos Dorin, Dumitru Nicolae si Stefan Gheorghe. Cu drept de contestatie în termen de 48 de ore. Pronuntatã în sedinta din camera de consiliu azi, 29 octombrie 2014, ora 02,10“, conform încheierii de sedintã de la instanta supremã.

Cocos, 9 milioane de euro, Gheorghe Stefan, 4 milioane de euro, Sandu 4,5 milioane de euro

Primarul Stefan a fost ridicat de fortele de ordine direct din sala de judecatã, în timp ce restul acuzatilor au fost adusi ulterior în arest.
Pinalti dar si ceilalti trei au contestat privarea de libertate, care se va judecat tot la instanta supremã. Toti sînt acuzati de fapte de coruptie în dosarul Microsoft. Pentru Pinalti si afaceristii Cocos si Dumitru sînt acuze de trafic de influentã si spãlare de bani, iar ministrul Sandu este acuzat de luare de mitã în formã continuatã si spãlare de bani. În cauzã este implicat si fostul tenismen Dumitru Pescariu, cãruia Cocos i-a destãinuit convingerea cã pînã la alegerile prezidentiale va fi arestat. Cel putin asa rezultã din interceptãrile oamenilor legii din 28 aprilie 2014.

Dorin Cocos: Pot sã fac asta. Da, mãi, cap sec! Eu n-am nici o problemã. Eu am vorbit si cu Marian Nazat. Am vorbit si cu mai multi avocati. Dar ãla nu recunostea.
Dinu Pescariu: Ti-am zis ca am vorbit cu el. Dar Rares?
D.C: Are si el (...). Nu poate sã spunã chiar tot.
D.P: Ce sã zica?
D.C: Pãi, cum ce sã zicã? Ãsta mi-a zis cu teamã, Marian. Si zic: Mãi, dacã ti-a dat din conturile unui om care (...).
D.P: Nu conteazã. Dar de ce? Sã zicã el (...).
D.C: Mã duc pînã la prezidentiale, în p... mea.
D.P: Zice... Asta e chiar pe fatã.
D.C: Si zic: Stai, domnule, asa, cã ti le dau tie. Si el mi-a zis: Nu. Dacã mi le dau altii? (...) Nu, te cred, dar din contul tãu. Tu mi-i dai mie din cont si-i spun care e problema. Pãi, hai sã ne vedem într-o zi. Ia-ti un avocat care ai încredere în el. Zii, cînd sã vin?
D.P: Luni.

ÃŽn esentã este vorba de contractul de închiriere de licente Microsoft care pe 15 aprilie 2004 a fost încheiat în conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurîndu-se posibilitatea deturnãrii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft. La licitatie au fost conditii restrictive si nu a participat decît cine trebuie astfel cã cei care au intervenit si-au primit partea. Gheorghe Stefan ar fi primit 4 milioane de euro, Cocos s-a ales cu 9 milioane de euro, iar partea ministrului Sandu a fost de 2,7 si 1,8 milioane de euro. De remarcat este cã avocatul lui Gheorghe Stefan, Cãtãlin Dancu, declara ieri: „Pinalti a cãzut ca prostul. Este ageamiu total, nu avea el ce sã discute despre licente de software. Se considerã nevinovat“.

Cu primarul legat, primãria functioneazã normal

Viceprimarii de Piatra Neamt - Aurelia Simionicã si Dragos Chitic si secretarul primãriei - Florin Fecic, au sustinut ieri o conferintã de presã, în cadrul cãreia au vorbit despre normalitatea din institutie, chiar dacã municipiul trece print-o situatie specialã, datã de arestarea primarului Gheorghe Stefan. Primul care si-a prezentat sustinerea fatã de primarul Stefan s-a dovedit a fi vicele Dragos Chitic, fost coleg de partid cu Stefan si acum ambii independenti. „Din punctul meu de vedere, consider cã primarul ales al municipiului Piatra Neamt este Gheorghe Stefan si el trebuie sã rãmînã pînã în 2016, chiar dacã existã în aceste momente unele suspiciuni în ceea ce priveste încãlcãri ale legii. Consider cã meritã sã îsi ducã mandatul la final. Consider cã speta pentru care este anchetat nu are nici o legãturã cu Primãria Piatra Neamt si cu personalul din institutie si nu vreau sã existe o asociere între spetã si primãrie. ÃŽn institutie existã oameni capabili ca sã ducã mai departe activitatea si sã ia decizii pentru normalitatea ei si pentru desfãsurarea activitãtii specifice perioadei care urmeazã, cînd ne vom confrunta cu problemele iernii“, a declarat vicele Dragos Chitic. Celãlalt vice, Aurelia Simionicã, a precizat cã nu existã sincope în activitatea institutiei: „Noi, viceprimarii, acoperim toatã activitatea Primãriei si nu existã sincope. Toatã lumea din primãrie este la datorie si se lucreazã normal. Sîntem la dispozitia cetãteanului si lucrurile sînt sub control“. Florin Fecic, secretar al Primãriei Piatra Neamt, a spus cã institutia nu e prima în care sã se înregistreze o astfel de situatie, în care sã fie arestat primarul. „Dupã decizia arestului preventiv pentru 30 de zile, sînt de urmat pasii legali. Adicã instanta va informa prefectul despre decizie, iar prefectul va emite un ordin pentru suspendarea de drept a mandatului primarului, decizie valabilã pînã la revocarea mãsurii de arest preventiv. Dupã ce vom primi ordinul prefectului, vom convoca membrii consiliului local si cu votul a jumãtate plus unu din numãrul consilierilor în functie, se va alege, prin vot secret, care dintre viceprimari va prelua atributiile primarului. Depinde însã ce se va întîmpla la recursul primarului, dacã nu i se va schimba încadrarea în control judiciar si atunci va reveni la serviciu“, a declarat secretarul primãriei. Dreptul la semnãturã pentru partea financiarã îi apartine city-managerului Bogdan Puscasu, delegatie în locul primarului are vicele Aurelia Simionicã, iar departamentele din institutie se aflã în subordinea adjunctilor primarului.

Articol afisat de 2564 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective