Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2014
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Octombrie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

DOSARUL ELODIA, 22 DE ANI DE ÃŽNCHISOARE

• Narcis Costel Tutuianu a fost gãsit vinovat de uciderea fostei sotii, Ramona Pruteanu • victima a dispãrut fãrã urmã din ianuarie 2012, cînd se afla la doar cîteva sute de metri de casã • cadavrul nu a fost gãsit de anchetatori • inculpatul trebuie sã achite daune enorme cãtre familia victimei •

Narcis Costel Tutuianu, fostul sot al „Elodiei“ de Neamt, Ramona Pruteanu, din Tasca, care a dispãrut fãrã urmã în ianuarie 2012, a fost gãsit vinovat de uciderea acesteia. Chiar în lipsa cadavrului, dar pe baza unor probe si a unei hotãrîri judecãtoresti care atestã moartea tinerei, magistratii Tribunalului Neamt l-au condamnat pe tînãrul de 28 de ani, la 22 de ani de detentie, fiind una din cele mai aspre pedepse din ultima perioadã de timp. ÃŽn sedinta de ieri, judecãtorii l-au mai obligat la plata unor daune de 20.000 de euro cãtre mama victimei, 20.000 de euro cãtre tatãl acesteia si cîte 2.500 de euro cãtre cele patru surori ale dispãrutei. ÃŽn plus, mama Ramoanei Pruteanu, care este si tutorele fiului minor al victimei va primi pentru copil o prestatie perioadicã lunarã de 170 de lei noi pînã ce bãiatul va deveni major, adicã pînã pe 25 martie 2023. Banii trebuie achitati de la data disparitiei mamei, ianuarie 2012. Astfel, este vorba de daune de 50.000 de euro si circa 24.000 de lei, în total circa 240.000 ron (2,4 miliarde de lei vechi). Tot acuzatul va achita si cheltuielile judiciare de 75.000 de lei.

Filmul disparitiei

ÃŽncã de la data cînd Ramona Pruteanu nu a mai fost de gãsit inculpatul a fost suspect, dar dupã o încercare esuatã de arestare la Tribunalul Neamt, cauza a fost preluatã de Parchetul General, iar pe 10 iunie 2013 a fost încarcerat. Conform actelor de urmãrire penalã victima, care avea 24 de ani, a dispãrut fãrã urmã pe 22 ianuarie 2012. De atunci nimeni nu a mai vãzut-o, nici vie, nici moartã, iar cadavrul încã nu a fost gãsit. ÃŽn acea zi tînãra a mers la muncã si a fost dusã acasã de patronul la care lucra. A coborît din masinã la scurtã distantã de domiciliu, dar nu a mai ajuns acasã. Mama sa a anuntat disparitia douã zile mai tîrziu, fapt ce a îngreunat cercetãrile oamenilor legii, deoarece vremea se înrãutãtise si ninsese. La scurt timp dupã demararea cercetãrilor oamenii legii au luat în calcul faptul cã femeia a fost ucisã, iar criminalul a scãpat de cadavru aruncîndu-l în Lacul Bicaz. Suspiciunile asupra fostului sot au fãcut ca bãrbatul sã fie dus la detectorul de minciuni, test pe care l-a picat. Chiar si asa nu erau destule probe pentru arestare, iar în lipsa cadavrului, anchetatorii si-au lãsat o portitã si au cerut Tribunalului Neamt arestarea lui Tutuianu pentru tîlhãrie, fals în declaratii si dare de mitã, toate faptele avînd legãturã cu disparitia Ramonei Pruteanu. Fostul sot a fost acuzat cã a folosit telefonul Ramonei la circa patru luni de la disparitia acesteia si cã ar fi amanetat o brãtarã pe care o purta tot timpul si pe care o avusese si în ziua disparitiei. Telefonul nu mai avusese semnal din ziua în care victima dispãruse. Procurorii l-au mai acuzat pe învinuit de faptul cã ar fi înstrãinat casa pe care o avea împreunã cu femeia, pe vremea cînd încã erau o familie. A declarat în fals, în fata notarului cã nu este cãsãtorit, iar imobilul a ajuns la mama bãrbatului. Acuzatia de dare de mitã a apãrut în momentul în care suspectul ar fi încercat sã-l „cumpere“ pe expertul care a realizat testul poligraf. ÃŽn motivarea sentintei se arãta: „Contrar sustinerilor inculpatului, autoutilitara sa a fost surprinsã într-o înregistrare a unei camere de supraveghere de pe raza orasului Bicaz, analizatã de Institutul pentru Tehnologii Avansate din cadrul SRI, trecînd pe strada Barajului în directia lacului de acumulare la ora 01,16 si revenind la orele 03,46 din dimineata zilei de 23.01.2012, aspect ce se coroboreazã si cu declaratiile martorului M.V. care în acelasi interval orar a observat autoutilitara inculpatului pe drumul ce ocoleste lacul, spre localitatea Izvorul Alb“.

S-a cerut si sprijinul FBI

ÃŽn rezolvarea cazului procurorii au cerut sprijinul Biroului Federal de Investigatii. „Pentru prelucrarea imaginilor surprinse de camera de luat vederi, s-a solicitat sprijinul prin Ambasada SUA la Bucuresti - FBI, la 29.04.2013, însã pînã la momentul redactãrii rechizitoriului nu a sosit rãspunsul solicitat“, se aratã în actul de inculpare. S-a exclus plecarea voluntarã de la domiciliu, dar anchetatorii au stabilit cã dupã data disparitiei nu a efectuat nici un fel de operatiune la bãnci, prin ANAF, sau Western Union. S-au fãcut verificãri în bazele de date de la politie privind accidentele, au fost verificate amprentele, persoanele sau cadavrele cu identitate necunoscutã. „Din baza de date CDN (cadavre - dispãruti - necunoscuti) rezultã cã semnalmentele victimei nu au fost identificate cu ocazia înregistrãrii cadavrelor cu identitate necunoscutã sau a vreunei persoane cu identitate necunoscutã, situatie care poate sã aparã, de exemplu, în ipoteza internãrii într-o institutie de asistentã socialã sau de psihiatrie, fãrã ca persoana sã aibã actele de identitate asupra sa“, conform actului de inculpare. La finele anchetei s-a stabilit cã pe fondul unor dispute anterioare si a faptului cã femeia avea pretentii la casa pe care o ridicaserã în timpul cãsniciei, Tutuianu ar fi ucis-o pe Ramona Pruteanu în noaptea disparitiei si s-ar fi debarasat de cadavru în zona tunelului de aductiune al barajului. ÃŽn timpul procesului amanta minorã a acuzatului a dat alte declaratii decît la urmrirea penalã în încercarea de a crea un alibi pentru prietenul ei. A sustinut cã în acea noapte bãrbatul a stat la ea, au iesit din casã înainte de miezul noptii, au mers la apartamentul bunicii ei, în Bicaz, si s-au întors acasã dupã ora 4 dimineata. Pentru cã a jurat strîmb, procurorii au acuzat-o de mãrturie mincinoasã.

Articol afisat de 1571 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective