Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2014
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Octombrie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

E OFICIAL! PIATA A ARS DE LA UN SCURTCIRCUIT

Ancheta privind incendiul care a dus la distrugerea Pietei Centrale din Piatra Neamt intrã pe ultima sutã de metri. Astãzi sau cel tîrziu mîine, politistii care au în lucru dosarul vor intra în posesia raportului de expertizã al specialistilor din Petrosani. Cei din urmã au informat anchetatorii cã au trimis documentele prin posta specialã. Oamenii legii au tinut legãtura cu cei care au fãcut expertiza, asa cã au aflat care a fost cauza. Desi au fost voci care au invocat cã la mijloc a fost vorba de o mînã criminalã, varianta a picat, probele identificiate de cãtre experti indicînd cã la mijloc a fost vorba de un scurt circuit. De altfel, este cauza pe care s-a mers încã de la început, singura diferentã fiind aceea cã incendiul nu a izbucnit de la parter, asa cum s-a crezut initial, ci de la etaj. Avînd aceste date la dispozitie, politistii vor continua cercetãrile în dosar, expertiza urmînd sã clarifice foarte multe aspecte, inclusiv identificarea persoanelor care se fac vinovate de cele întîmplate. Pentru cei care investigheazã acest caz, rezultatul expertizei nu a constituit nici o surprizã. Si asta pentru cã discutiile despre gravele probleme la instalatia electricã a halei au apãrut imediat dupã incendiu. Mai grav este, dupã cum spun persoane avizate, situatia era cunoscutã. Aceastã ipotezã s-a conturat, dupã ce politistii si expertii au stat de vorbã cu zeci de persoane, multe dintre acestea afaceristi care aveau spatii închiriate în halã, dar si simpli vînzãtori care au lucrat la standuri. Cu sigurantã, ancheta penalã va elucida mai multe aspecte, inclusiv cele legate de autrorizarea PSI, aspect ce intrã în atributiile Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Neamt. Se pare cã identificarea cauzei scurtcircuitului va produce multe frisoane unora. Si asta pentru cã, asa cum este firesc, cineva va trebui sã rãspundã pentru autorizatiile date si dacã acestea existã.
Cît priveste expertiza se poate spune cã lucrarea stiintificã a fost realizatã de cei mai buni specialisti în domeniu pe care îi are România la ora actualã. Este vorba de cei care activeazã în cadrul Institututului National de Cercetare Dezvoltare pentru Securitatea Minierã si Protectie Antiexplozivã INSEMEX Petrosani, entitate care a realizat si expertiza în cazul incendiului de la Maternitatea Giulesti. Specialistii au fãcut inclusiv o simulare computerizatã a incendiului.

Demolarea ar trebui sã fie gata joi

Joi, 2 octombrie este termenul pînã la care conducerea societãtii
Urban se angajeazã sã se finalizeze lucrãrile de demolare la piatã. Ieri, mai erau de demolat bucãti din zona în care a fost hala de fructe si
legume si se îndepãrtau resturile de la etajul unu. Cîteva containere asteptau sã fie încãrcate cu fierul vechi care se „procura“ în urma demolãrii, iar un container de 20 de tone astepta sã fie tranportat la depozitul de deseuri, pentru a treia oarã de cînd a început demolarea. Pe unde s-a terminat demolarea, rãmîn dovezile a ceea ce a fost cîndva o minunãtie de imobil: plãci de gresie pentru trafic intens, capete de la retelele prin care au trecut cîndva apa ori curentul electric. Parte din gresie a rezistat fierbintelii din timpul incendiului, dar multe plãci s-au crãpat sau chiar au sãrit de la locul lor, cel mai sigur în timpul lucrãrilor de demolare, cînd s-a intrat cu buldozerele si tractoarele în zonã. Mirosul încã e greu de suportat si nu sînt deloc de invidiat muncitorii care presteazã pentru îndepãrtarea resturilor incendiului. „Pînã joi, 2 octombrie, terminãm treaba cu curãtenia si degajãm zona. Asteptãm sã vinã mai multi specialisti la fata locului - expertul în structuri de rezistentã - sã vedem dacã se mai poate folosi ceva din structura de la etaj, cel de la asigurãri, cu avocatii lui - sã stabileascã ce daune se vor asigura - si apoi asteptãm sã se semneze finantarea, de cãtre vicepremierul Liviu Dragnea. Desigur, în functie de constatãrile de la fata locului, noi trebuie sã actionãm în baza unui proiect si sã demarãm procedura pentru noua constructie“, a declarat Ioan Fiterãu, directorul firmei Urban. Cea mai mare temere a autoritãtilor locale este cã structura de rezistentã de la etaj nu mai prezintã sigurantã în exploatare, unele dintre grinzile metalice fiind curbate din cauza temperaturilor mari la care au fost expuse în timpul incendiului. Pentru data de 12 octombrie, reprezentantii Urban si-au propus sã monteze primul cort încãlzit, în care sã fie primiti circa 80 de comercianti. „Cortul va fi prevãzut cu niste suflante, pentru încãlzire, si va avea instalatie de iluminat. ÃŽncercãm sã asigurãm conditii cît de cît decente pentru comert si sper sã încapã toti cei interesati de aceastã prestatie, la cele 80 de tonete din cort. Dacã nu vom reusi sã satisfacem toate cererile, atunci vom mai ridica si un alt cort, în zona intrãrii în piatã, dinspre Mall“, a mai spus directorul Fiterãu. Piata Centralã a ars în totalitate, în noaptea de 19/20 iulie. Pierderile au fost evaluate la zeci de miliarde de lei vechi, printre cei care au avut de suferit fiind si comerciantii care aveau standuri închiriate. Cei din urmã au rãmas fãrã mãrfuri, dar si fãrã afacere. Hala era asiguratã la o firmã de profil, iar ratele erau achitate la zi.

Articol afisat de 1841 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective