Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2014
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Iulie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Clipe de cosmar la   2,8 metri sub pãmînt

Clipe de cosmar la 2,8 metri sub pãmînt

• doi muncitori au vãzut moartea cu ochii dupã ce un mal de pãmînt s-a surpat peste ei • unul dintre ei a fost scos relativ repede, dar pentru celãlalt interventia a durat cam 2 ore si jumãtate • omul a petrecut tot acest timp îngropat de la brîu în jos si stînd în apa provenitã de la o teavã spartã • existat pericolul ca alt mal de pãmînt sã se surpe •

La Bicaz, doi muncitori ai firmei General Construct Piatra Neamt au vãzut, în dupã-amiaza de vineri, moartea cu ochii. În timp ce lucrau într-un sant de la reteaua de canalizare a orasului peste ei a cãzut un mal de pãmînt. Accidentul s-a produs în jurul orei 16,00, la cîteva zeci de metri de Statia Petrom. Dacã pentru salvarea unuia dintre muncitori actiunea n-a presupus un timp prea mare, pentru scoaterea la suprafatã a celui de-al doilea au fost necesare peste douã ore de muncã contra cronometru. Au actionat cadrele de la ISU Neamt, care au deplasat la locul nenorocirii autospeciala pentru descarcerare, Ambulanta, salariati de la Apa Serv Bicaz, colegi de muncã ai celor doi, politisti etc. Pentru a nu se instala hipotermia, oamenii locului au asigurat celui în necaz ceai cald pe tot parcursul actiunii. Scos la suprafatã, omul a refuzat spitalizarea, fiind dus pe picioarele sale într-o gospodãrie din vecinãtate, pentru a-si schimba hainele îmbibate cu apã. A fost prezent si directorul unei firme care a încercat si el sã ajute, dar... În urma unei verificãri sumare s-a constatat cã muncitorul avea doar cîteva escoriatii la picioarele ce-i fuseserã prinse între maldãrul de pãmînt si teava de canalizare. Dar sã urmãrim filmul actiunii.

Apã, noroi, ploaie, trepidatii si gurã-cascã

În timp ce un buldoexcavator ce lucra la santul cu pricina, adînc de 2,8 metri, a plecat sã aducã o cupã cu nisip, datoritã trepidatiei terenului, lucrarea fiind situatã pe trotuarul din vecinãtatea DN 15, undeva între liceu si Petrom, malul de pãmînt dinspre sosea s-a dislocat. În cãdere a rupt si douã tevi de apã, iar cei doi muncitori din sant au rãmas captivi, existînd pericolul ca altã cantitate de pãmînt sã-i acopere. Treziti cu pãmîntul peste ei si cu apa tîsnind, au intrat în panicã si au început sã strige dupã ajutor. Primul care le-a întins mîna a fost colegul Ovidiu Obreja, din Bicaz, ce avea sã le fie alãturi pînã la finalul actiunii de salvare. Între timp a fost alertat 112 si au fost anuntati lucrãtorii de la Apa Serv Bicaz pentru a închide apa, care ameninta sã-i înece pe cei doi. În acelasi timp s-a pornit si o ploaie mocãneascã, care a fãcut ca spaima sã se amplifice. Norocul a fost cã nefiind total acoperiti cu pãmînt se putea comunica cu cei doi. De altfel, unul dintre salariati, cu destul efort aproape cã s-a deblocat singur, fiind tras la suprafatã nu dupã mult timp. Problema era cu cel de-al doilea, care avea picioarele prinse ca într-o menghinã între o teavã si pãmîntul surpat. Au sosit la locul nenorocirii pompierii, care în timp record au trecut la treabã. Calvarul a fost cã trebuia scoasã apa ce inundase santul si care parcã nu se mai termina. Mai cu gãleti, mai cu motopompa, numai cã timpul trecea prea repede, iar omul era amenintat sã între în hipotermie. I-au sãrit în ajutor gospodarii casei din vecinãtate, care i-au asigurat tot timpul ceai cald. Traficul greu din zonã a fost una din marile probleme. Trepidatiile acestuia amenintau cu noi dislocãri, cu toate cã malurile fuseserã întãrite prin postarea a douã cupe de excavator si a mai multor dulapi. Politistul de la rutierã avea de lucru, nu glumã, îndemînd prin semne la încetinirea vitezei.
Numai cã, pe lîngã cei cu treabã, în zonã au apãrut si multi gurã-cascã. Fiecare si toti la un loc îsi dãdeau cu pãrerea spre iritarea cadrelor ISU, care-i rugau în zadar sã se îndepãrteze de acel loc. Dupã vreo orã si-a fãcut aparitia o persoanã ceva mai vîrsnicã, care si-a fãcut cu greu loc pînã la buza prãpastiei.

„Bravo! Dumnezeu a fost cu noi! Victorie!“

Spun prãpastie, pentru cã încercînd sã sarã un sant lateral avea sã cadã în el si doar o teavã situatã la vreo jumãtate de metru adîncime a fãcut sã nu se mãreascã numãrul accidentatilor. A fost cu greu îndepãrtat de un cadru militar, strigîndu-i-se sã plece. Si timpul presa. Stropii de ploaie îsi fãcuserã din nou prezenta. Salvatorii schimbau vorbe cu omul si-l asigurau cã nu va mai dura mult pînã-l vor scoate, dar si între ei pentru a lua, în functie de starea lucrurilor, decizii corecte. Toatã suflarea astepta cu sufletul la gurã un strigãt de bucurie, care sã anunte încheierea cu succes a actiunii. Ceea ce s-a si întîmplat prin jur de 18,30, cînd în urale de bucurie omul a fost extras de sub pãmîntul ce-i putea fi propriul mormînt. „Bravo! Dumnezeu a fost cu noi! Victorie!“, aveau sã spunã cei ce i-au fost alãturi peste douã ceasuri lui Petrea Dancã de 44 de ani, cãci despre el a fost vorba. Ud leoarcã si plin de noroi, sustinut usor de brate, omul a fost dus la gospodãria lui Grigore Ungureanu, cel cu ceaiul, pentru a se spãla si schimba în straie uscate. Desi putea fi usor cititã pe chipul lui groaza prin care trecuse, el a refuzat sã fie transportat la spital. Verificarea fãcutã de cadrele de la Ambulantã a stabilit cã accidentatul avea la picioare doar cîteva excoriatii, mai mult datoritã interventiilor cu unele aparate de deblocare. „Totul e bine, cînd se terminã cu bine“, avea sã spunã directorul care i-a tras omului o pupãturã zdravãnã, prin aceasta fiind iertat de cãtre cei de la ISU. „O fi tinînd loc de primã, ori ba, Dumnezeu stie!“, a spus unul dintre colegii de muncã al ghinionistului, rîzînd pe sub mustatã. Cert este, cã cei doi oameni despre care aveam sã aflãm mai apoi cã sînt din zona Roman, au vãzut moartea cu ochii. A cui o fi fost vina pentru accidentul ce putea genera o tragedie urmeazã a se stabili. Cît despre actiunea celor de la ISU Neamt nu puteam pleca acasã înainte de a le lua pãrerea, cã doar puseserã suflet în toatã treaba. „Actiunea a fost destul de dificilã, dat fiind cã omul avea ambele picioare blocate. Norocul a fost cã malul de pãmînt nu s-a deblocat în totalitate. Ne-am fãcut doar datoria“, a afirmat unul dintre salvatori. Din plin si cu devotament, spunem noi.

Articol afisat de 1899 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective