Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2014
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Iulie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
DEZASTRU!  Piata s-a fãcut scrum

DEZASTRU! Piata s-a fãcut scrum

• flãcãrile au mistuit tot ce era în halã, în noaptea de sîmbãtã spre duminicã • în cîteva zile, comerciantii de produse perisabile vor fi mutati în Mall-ul primãriei, la parter • restul ar putea ajunge, în circa o lunã, în viitorul Bazar, pe strada Muncii • hala mistuitã este în administrarea Urban si era asiguratã contra sumei de 10,6 milioane de lei • circa 3 milioane de euro a investit primãria pentru a inaugura, în 2007, piata • deocamdatã nu se cunosc cauzele incendiului, dar se vorbesc vrute si nevrute, inclusiv ipoteza unei incendieri intentionate • vreo 300 de comercianti si-au vãzut ruinatã mica afacere •

Municipiul Piatra Neamt a înregistrat în noaptea de sîmbãtã spre duminicã unul dintre cele mai aprige incendii din istoria sa, întreaga halã care înseamnã „piata centralã“ devenind scrum. A ars tot ce era acolo, astfel cã acum se mai pot vedea stuctura metalicã, niste cutii care au fost tarabele comerciantilor si rame ale geamurilor care au pocnit din cauza temperaturii. Ieri dimineatã, de s-a luminat de ziuã, lumea s-a adunat în zonã ca la urs. Unii voiau sã îsi facã aprovizionarea curentã, altii au venit sã vadã ce a lãsat în urmã prãpãdul si multi erau comerciantii care s-au trezit cu mica afacere ruinatã. Vãzînd dimensiunile nenorocirii, fiecare aprecia în sinea sa cît a avut de pierdut. „Aveam marfã de vreo 300 de milioane, dar pierderea mare e la casa de marcat, la cîntar si la acte, care erau încuiate în spatiu. Sînt necãjitã pentru cã nimeni nu ne spune nimic! Iatã, stãm aici, lîngã zona încercuitã de cãtre politist si ne mirãm de ceea ce vedem. Asta facem de trei ceasuri... am vrut sã intru sã vãd cum e, dar nu ni se permite accesul“, a povestit o comerciantã. Cum micii afaceristi se cunosc între ei, pe ici, pe colo se adunaserã în grupuri si vorbeau despre pagube mari. Vizati erau patronul unui stand în care se vindeau icoane cu rame argintate si un altul care avea închiriate mai multe standuri, în care erau extrem de multe si variate produse. „Socrii aveau toatã marfa în stand. Ei nu au depozit. Tot ce aduceau din altã parte, duceau în stand. Acum au pierdut absolut tot, nu le-a rãmas un capãt de atã. Duminicã dimineatã, pe la 1.30, i-a sunat niste vecini apropiati standului lor, sã îi anunte despre incendiu si au venit si ei, sã vadã nenorocirea. Pãcat pentru munca lor si a tuturor celor care trãiau de pe urma afacerii pe care o derulau în piatã“, a spus nora unor comercianti. Pentru a împidica accesul, întreaga halã care trecuse prin flãcãrile apocaliptice cu cîteva ore înainte, era ieri dimineatã încercuitã de o folie galbenã, inscriptionatã cu „Nu treceti!“. Asa cã oamenii se tot plimbau dupã un unghi cît mai bun ca sã vadã rezultatul dezastrului. Mirosul greu de fum se simtea de la distantã si va mai dãinui o vreme în zonã. La cîtiva zeci de metri, în spatiile comerciale asezate în apropierea variantei, o femeie la vreo 50 de ani îsi cãuta un costum de baie „piesã întregã“. Probabil era singura fiintã din zonã care avea alte preocupãri, ceilalti fiind îngrijorati de incendiul tocmai potolit. „Fiecare cu treaba lui! Eu plec în concediu si am nevoie de costum de baie! Toatã lumea are grija incendiului... Ce-a ars, a ars, s-o construi altã piata la loc si mergem mai departe! Lucrurile oricum nu se mai pot schimba!“, a spus, rãstitã, femeia.

Prima confruntare cu incediul s-a dat cu stingãtoarele

Noaptea de sîmbãtã spre duminicã a fost loc de pelerinaj pentru autoritãtile locale si judetene, la locul dezastrului. Au ajuns acolo reprezentanti ai primãriei, Prefecturii, ai firmei Urban în administrarea cãreia era piata, ca sã nu mai punem în discutie sefii ISUã, Politiei si Jandarmeriei. Pînã ieri la prînz, autoritãtile s-au adunat, confruntat, stabilit un punct de vedere pe care sã îl facã public în cadrul unei conferinte de presã. Per ansamblu, pãrerea autoritãtilor e unanimã: pompierii au intervenit rapid, ajutati fiind si de masini si echipe de la Roman, Tîrgu Neamt, Roznov si Sãvinesti. Cît despre cauza incendiului, ea va fi stabilitã zilele viitoare dupã încheierea anchetelor. „Extinderea incendiului a fost extrem de rapidã. Trebuie sã aflãm cum de s-a putut propaga atît de repede“, a spus subprefctul Gheorghe Neculae. Colonelul Ionel Pârvu, adjunct al ISU Neamt, a declarat cã anuntul a fost primit prin numãrul 112 la ora 23.40ã\'32ã\'ã\', de la o persoanã care vinde în piatã oale de lut si obiecte de artizanat. Bãrbatul l-a auzit pe paznic strigînd si au încercat ei doi sã intervinã cu douã stingãtoare, asupra tarabei care ardea, în zona centralã a halei. Cum n-au reusit cu cele douã stingãtoare, au cãutat sã întindã furtunurile de la hidrantii interiori, dar din cauza fumului au abandonat si au cerut ajutorul pompierilor, precizînd cã «arde o tonetã». Prima masinã care a ajuns la fata locului a oprit curentul electric si cînd s-a vãzut cã ia amploare, au fost chemate si alte forte. Au participat 6 ofiteri, 22 de suborfiteri, 7 autospeciale si o autospecialã pentru interventii la înãltime. Au venit si douã masini dela Roman si Tîrgu Neamt si un echipaj de la Ambulantã a fost la fata locului, dar nu a avut motiv sã facã ceva. La ora 3.50 s-a terminat interventia. Au fost ore bune de luptã cu focul si am urmãrit sã limitãm propagarea la vecinãtãti“, a spus colonelui Ionel Pârvu. Comandantul Politiei, comisar sef Paul Tablan, a precizat cã se urmãreste asigurarea pazei pietei, astfel încît sã nu pãtrundã în zona hoti ori cineva peste care ar putea sã se prãbuseascã bucãti din scheletele metalice, existînd riscul prãbusirii acoperisului.

Mall-ul primãriei, salvarea comerciatilor

Dupã ce s-a vãzut la lumina zilei cã în piatã nu se mai poate face comert, autoritãtile s-au vãzut nevoite sã gãseascã solutii pentru micii afaceristi. „Este vitalã pentru aceste societãti care îsi desfãsuratu activitatea în piatã, si pentru populatie care se aproviziona de acolo, sã reorganizãma activitatea. Am discutat cu comerciantii, cu cei care utilizeazã aparaturã de rãcire si refrigerare, ca pe baza solicitãrilor directe, de luni dimineatã sã începem sã amenajãm parterul de la Mall. E aproximativ în aceeasi zonã în care si-au desfãsurat ei activitatea pînã acum si vor avea posibilitatea sã se mute acolo, avînd de plãtit o chirie cel mult egalã cu cea pe care o achitau pînã acum. Pentru mãrfurile industriale, sper sã putem asigura mutarea în viitorul bazar, pe strada Muncii, care în jurul datei de 15 august va fi dat în functiune. Va fi complicat sã refacem pînã la venirea iernii, partea de halã care s-a prãbusit, cea dinspre partea cu florile. Cel mai sigur ne va prinde 2015 cu lucrarea care trebuie fãcutã si mã gîndesc la o solutie poate mai convenabilã, mai avantajoasã din toate punctele de vedere cînd va fi sã punem la punct aceastã parte de pietei. Asteptãm sã cunoastem cauzele evenimentului si sã vedem dacã ni se permite sã refacem partea de halã care a rãmas în picioare. Am contactat firma Astra, unde era fãcutã asigurarea pietei. Din pãcate, din cîte stim pînã în acest moment, cei mai multi dintre comercianti nu aveau asiguratã marfa, desi prin contractul de închiriere încheiat cu Urban, aceasta era o clauzã obligatorie. (...) Refuz sã cred cã incendiul a fost provocat de o mînã criminalã si sper ca anchetele sã indice clar cauza. De obicei, un incendiu apare dintr-o neglijentã, dintr-un cumul de factori, nu intentionat“, a spus viceprimarul Aurelia Simionicã. Ioan Fiterãu, director al societãtii Urban, a declarat cã hala era asiguratã contra sumei de 10,6 milioane de lei si cã sperã ca întreaga investitie sã fie recuperatã de la Astra. Ultima ratã la politei de asigurare a fost achitatã pe 10 iunie, cu cash, din casieria Urban, si a fost în valoare de 7.227 de lei. De asemenea, Urban mai are o politã de asigurare civilã, în valoare de 100.000 de ei, pentru despãgubiri în caz de necesitate, din care e posibul sã se acorde unele despãgubiri celor mai perdanti comercianti. Ultimul control al ISU Neamt pe linia apãrãrii împotriva incendiilor în piatã a avut loc în octombrie 2013, cînd nu s-a constat nimic iesit din comun. ÃŽn incediul de sîmbãtã spre duminicã, suprafata desfãsuratã mistuitã de flãcãri este de 3.947 de metri pãtrati. Unele voci sustin cã erau în jur de 350 de comercianti care îsi desfãsurau activitatea în piatã, altele spun cã numãrul ar fi mai mic.
Piata centralã a fost inauguratã de cãtre primarul Gheorghe Stefan în noiembrie 2007, investitia fiind de 3 milioane de euro.

Articol afisat de 3811 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective