Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2014
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Iunie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pomenirea Pãrintelui Iustin -   smerenie, lacrimi si rugãciuni

Pomenirea Pãrintelui Iustin - smerenie, lacrimi si rugãciuni

• mii de credinciosi moldoveni, munteni, ardeleni si maramureseni au participat la slujba de pomenire a pãrintelui Iustin la un an de la urcarea la Ceruri • maramuresenii au creat o atmosferã emotionantã, fiind îmbrãcati în port national si purtînd steaguri tricolore pentru cinstirea celui care afost un mare iubitor de neam si tarã • „Pãrintele Iustin ne-a fost pildã tuturor de blîndete, de dragoste, de rugãciune, rãbdare si întelepciune. El a apartinut unei generatii de mãrturisitori. Si parcã Pãrintele Iustin a fost anume pregãtit de Dumnezeu sã se grijeascã pentru a nu se pierde credinta neamului nostru, care s-a curãtit în închisorile comuniste, în prigoniri, în robie si chinuri grele. Si-a iubit semenii, a iubit adevãrul si tara“, avea sã sune un crîmpei din predica sustinutã de un înalt prelat •

Pãrintele Iustin Pîrvu, plecat pentru la Ceruri în urmã cu un an, a adunat sîmbãtã, 14 iunie 2014, la Mãnãstirea Petru Vodã din Poiana Hasca, acolo unde trupul sãu îsi aflã linistea de veci, mii de credinciosi. Puhoiul de lume de pe întreg cuprinsul tãrii a descins între zidurile ctitoriei ridicate prin jertfã si trudã de însãsi Pãrintelui Iustin, pentru a îngenunchia încã o datã la picioarele celui ce le-a fost pînã nu demult îndrumãtor de tainã duhovniceascã si pentru a fi pãrtas la slujba religioasã. Se aflase cu mult timp înainte, cã înalte fete bisericesti, avîndu-i în frunte pe IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, monahi si monahii de la alte ctitorii ale ortodoxiei românesti vor bate cale lungã întru oficierea Sfîntei Liturghii si a slujbei de pomenire. Asa cã, încã de-cu-seara de vineri, întreaga poianã din care tinteste spre ceruri turla Bisericii Sfintii Mihail si Gavriil a fost umplutã de masinile cu care au descins în zonã, moldoveni, ardeleni, munteni si maramureseni. Acestia din urmã, în semn de recunostintã pentru Pãrintele ce a fost un mare iubitor de neam si tarã purtau frumosul strai popular. Nu întîmplãtor, sîmbãtã de cu zori, maramuresenii gãtiti de sãrbãtoare si purtînd în mînã steagul tricolor, s-au asezat pe douã rînduri în fatã paraclisului de oficiere a slujbei, pentru a face o înaltã primire prelatilor, creînd prin asta o solemnitate aparte evenimentului.

„Bunul nostru Pãrinte s-a simtit una cu natura din jur si creatia dumnezeiascã“

ÃŽntre timp, oamenii, de la mic la mare, îsi asteptau cuminti sã le vinã rîndul a se închina la mormîntul fostului duhovnic aflat în foisorul special ridicat si împodobit cu flori. Smerenie, lacrimi, rugãciuni si frumoase cîntãri bisericesti, asa ar putea fi consemnatã atmosfera de pe întregul parcurs al zilei din curtea Mãnãstirii Petru Vodã. La acestea mai trebuie adãugat faptul cã aproape n-a fost om sã nu aducã flori si ofrandã în semn de respect pentru Pãrintele Iustin. Si asta, pentru cã Pãrintele iubea Poiana Hasca cu pãsãrile, florile si brazii, toate fiind pãrtase la durerea pe care o purtãm mereu în sufletul nostru. „Bunul nostru Pãrinte s-a simtit una cu natura din jur si creatia dumnezeiascã“, a spus una dintre mãicutele prezente la mormîntul celui plecat în lumea sfintilor. Pînã sã înceapã slujba am privit la chipurile oamenilor si am putut observa lesne emotia fiecãruia. „Pãi cum sã n-avem emotii? Cã doar am venit la slujba de pomenire a unui sfînt“, ne-a spus Maria Vlad, o maramureseancã din Sãlistea de Sus, care nu era la prima vizitã la Petru Vodã. „Am fost de multe ori la Pãrintele pentru binecuvîntare si descãrcarea sufletului. Cîndva i-am spus: Pãrinte am adus o sticlã de horincã de-a noastrã. A ridicat privirea si m-a fixat. Nu Pãrinte, am vrut sã vã vãd fata. A rîs. Parcã vãd si-amu fata lui luminoasã si blîndã. La înmormîntare n-am fost, cã eram la Ierusalim...“, a poveastit femeia.

„Lumea vine aici ca si-nainte“


Si vorbele curgeau cam tot asa din gura fiecãrui crestin care bãtuse calea si se afla sîmbãtã la mormîntul Pãrintelui. Printre cei multi se aflau si cîteva din rudele Pãrintelui, mai cu seamã nepoti, dar si strãnepoti, ca sã nu mai spunem de fostii lui consãteni, oamenii din Poiana Largului si Petru Vodã. „Locurile unde trãim noi au fost binecuvîntate de Dumnezeu prin prezenta Pãrintelui“, ne-a spus Elena Tãnase, una din gospodinele satului. „Cît priveste chiliile, biserica, trapeza, scoala sînt daruri simple înaintea Marelui Judecãtor, pe lîngã duhovniceasca lucrare a cãlãuzirii sufletelor de cãtre cel ce s-a ridicat la Ceruri“, a zis una dintre cãlugãritele de la Mãnãstirea Paltin. Ar mai fi de spus cã sîmbãtã, la Petru Vodã, a fost mare durere si tristete. Miile de oameni, de la „vlãdicã pînã la opincã“, au simtit cã unul dintre stîlpii ortodoxiei românesti nu se mai aflã trupeste printre noi. Sfintia sa continuã însã lucrarea duhovniceascã de sus, din Ceruri. „Lumea vine aici ca si-nainte, Numai cã acum se roagã la mormîntul sãu“, ne-a explicat unul dintre cãlugãrii obstii monahale din Petru Vodã. De altfel, asa cum se petreceau lucrurile si-n ziua pomenirii. Oamenii treceau pe rînd pe la mormînt si fosta chilie a Pãrintelui si-abia pe urmã prin fata altarului. Un adevãrat pelerinaj, într-o mare de liniste. De bunã seamã, din acelasi respect fatã de Pãrintele. Si totul pe fondul oficierii Sfîntei Liturghii.

„Tãcerea este mormîntul pe care îl sãpãm neamului nostru“

„Iatã! Noi gîndim acum la cel pentru care ne-am adunat astãzi, la Pãrintele Iustin, care ne-a fost pildã tuturor de blîndete, de dragoste, de rugãciune, rãbdare si întelepciune. El a apartinut unei generatii de mãrturisitori. Acestia s-au constituit într-o ploaie aleasã, sfîntã si curatã a neamului nostru. Si parcã Pãrintele Iustin a fost anume pregãtit de Dumnezeu sã se grijeascã pentru a nu se pierde credinta neamului nostru, care s-a curãtit în închisorile comuniste, în acele prigoniri, în robie si acele chinuri grele. Dar iatã, acest slujitor al Domnului avea ceea ce altii nu aveau, credinta în Dumnezeul cel Adevãrat. Si asta pentru cã si-a iubit semenii, a iubit adevãrul si tara“. Asa avea sã sune un crîmpei din predica sustinutã de înaltii prelati. Si drept rãspuns, din multime au fost ridicate mai multe benere, unul fiind sustinut pe zidul incintei de doi bãrbati tineri. „Canonizati sfintii închisorilor!“, era chemarea adresatã clerului si multimii. Nu întîmplãtor, din sufletul fiecãruia dintre cei prezenti a fost slobozitã o lacrimã si o datã cu asta ruga cãtre Atotputernicul. Chipul Pãrintelui privea multimea cu blîndetea-i specificã de pe un alt bener pe care scria: „Tãcerea este mormîntul pe care îl sãpãm neamului nostru“. Acestea erau vorbele rostite cîndva de Pãrintele Iustin Pîrvu din preaplinul dragostei sale de neam si tarã si care erau reamintite prin intermediul marelui afis. Dupã oficierea slujbei de pomenire s-a adresat multimii Pãrintele Hariton Negru, actualul staret al mãnãstirii, care a multumit tuturor pentru prezenta la ruga de pomenire a Pãrintelui Iustin Pîrvu, ce s-a constituit pînã la urmã într-o adevãratã lectie de ortodoxie. Si de credintã în neam si tarã.

Pãrintele Iustin, ctitorul

Programul liturgic a început sîmbãtã dimineaþã, de la ora 9.00 cu oficierea Sfintei Liturghii de cãtre IPSTeofan, Mitropolitul Moldovei ºi Bucovinei, împreunã cu un sobor numeros de preoþi ºi diaconi, ºi a continuat cu parastasul. La slujbã a asitat ºi IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. La sfîrºitul Sfintei Liturghii, acesta a scos în evidenþã chipul de duhovnic al Pãrintelui Iustin, de om cu o viaþã deosebitã, care a pãtimit în puºcãriile comuniste ºi care a lãsat roade deosebite. Totodatã, IPS Teodosie a scos în evidenþã ºi faptul cã duhovnicul a fost ctitorul mai multor mãnãstiri din cuprinsul Patriarhiei Române cum ar fi mãnãstirea de la Aiud, de la Rîpa Robilor sau cea de la Poarta Albã, pentru comemorarea deþinuþilor de la Canalul Dunãre-Marea Neagrã, care ºi-au gãsit sfîrºitul acolo. Dupã terminarea ceremoniilor toatã mulþimea a fost invitatã la masã, în trapezele mãnãstirii, dar ºi la mesele de afarã. Pãrintele Iustin a trecut la cele veºnice pe 16 iunie 2013, în urma unui cancer generalizat, la vîrsta de 94 de ani. De-a lungul unei vieþi pline de încercãri grele, duhovnicul nemþean ºi-a pãstrat neºtirbitã credinþa iar harul ºi iubirea sa faþã de oameni au atras la uºa chiliei sale mii de credincioºi.

Articol afisat de 2036 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI, M. VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective