Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2014
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 21 Mai 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Numai prin aplicarea politicilor liberale putem avea bunãstare“

• afirmatia apartine lui George Lazãr, vicepresedinte al PNL Neamt • fostul prefect spune cã liberalismul înseamnã progres, în timp ce social-democratia încurajeazã protectia socialã în mod excesiv •



George Lazãr, fost prefect de Neamt în perioada în care USL a guvernat tara, a revenit la „prima dragoste“, Partidul National
Liberal. Politicianul se considerã un liberal pur sînge si afirmã cã nu ar renunta la ideile sale politice convins fiind cã numai partidul din care face parte are solutii pentru iesirea României din crizã si bunãstarea românilor.

Reporter : Ati fost un prefect apreciat, inclusiv de adversarii partidului din care proveneati. Dupã ce nu ati mai fost prefect ati revenit în PNL, partidul dumnevoastrã de suflet...
George Lazãr: Nu aveam cum sã aleg un alt partid. În momentul în care am intrat în politicã am ales Partidul National Liberal si nu pentru cã mi-a impus cineva sã fac acest pas, ci pentru simplu fapt cã simt cã aici îmi este locul. Sã fii membru al unuia dintre cele mai vechi partide din România, o formatiune cu o istorie de peste 100 de ani în spate, nu poate decît sã te facã mîndru. Am fãcut aceastã alegere din convingere si fiti sigur cã au existat propuneri în ceea ce mã priveste si din partea altor formatiuni.
Rep.: De ce liberalii?
G.L.: Pentru cã acest partid este pe structura mea. Sînt convins, acum dupã atîtia ani de politicã, multi, putini cîti sînt, cã numai PNL are solutii pentru România. Prin aplicarea politicilor liberale putem avea bunãstare. Nu poti sã ai un stat puternic atît timp cît guvernarea este una de stînga. Din punctual meu de vedere, social democratii încurajeazã excesiv protectia socialã în detrimental celor care produc plusvaloare. Nu spune nimeni cã nu trebuie sã ai grijã de cei aflati în nevoie, însã atîta timp cît nu faci altceva decît sã-i sufoci cu taxe pe cei care contribuie din plin la bugetul de stat, înseamnã cã nu te intereseazã sã dezvolti economia si cã interesul tãu este acela de a rãmîne la putere sacrificîndu-i pe cei care muncesc cu adevãrat.
Rep.: PNL nu mai este la guvernare, iar marele proiect USL, care i-a cucerit pe români, nu mai existã...
G.L.: Partidul National Liberal a fost fortat sã iasã de la guvernare. Si, probabil, a fost o solutie bunã dacã ne gîndim cã politicile liberale nu si-au gãsi loc în aceastã guvernare. Sondajele aratã cã peste 70% dintre români sînt convinsi cã România se îndreaptã, din punct de vedere economic, spre o directie gresitã. Si au dreptate, pentru cã ne aflãm în continuare în crizã. Solutiile noastre nu au fost luate în considerare, iar promisiunile liberale fãcute românilor nu au fost puse în aplicare. Nu putem iesi din crizã fãrã o crestere economicã adevãratã.
Rep.: Ce înseamnã din punctul dumneavoastrã de vedere o crestere economicã adevãratã?
G.L.: Sînt douã aspecte deosebit de importante si anume stimularea investitiilor si reducerea fiscalitãtii. Fãrã stimularea investitiilor nu poti sã ai locuri de muncã si nici consum. Asta înseamnã cã motoarele economiei gîfîie, iar bani la buget sînt mai putini. Iar cînd vorbim de bani putini la buget, putem spune cã este o foarte mare problemã pentru un guvern social-democrat care pune accent pe protectie socialã. Nu degeaba liberalii au cerut neimpozitarea profitului reinvestit si scãderea CAS. Sîntem convinsi cã aceste mãsuri vor duce la crearea de noi locuri de muncã, dar si la cresterea nivelului de trai.

„Un popor sãrac poate fi manipulat mult mai usor“

Rep.: Sînt mãsuri pe care le-ati impus în programul de guvernare USL...
G.L.: Asa este. Noi, liberalii, încurajãm initiatia privatã si nu sîntem de acord sã aplicãm mãsuri excesive de protectie fiscalã, asa cum îsi doresc fostii parteneri de guvernare. Nu se poate sã meargã la infinit aceastã teoremã: sã-i sufocãm fiscal pe cei care produc. Asta urmãresc social-democratii, ca din banii adunati de la cei care fac plusvaloare în România sã facã protectie socialã excesivã, scopul fiind acela de a-i manipula electoral pe cei care beneficiazã de ajutoarele sociale. Liberalii nu vor un stat asistat social, ci o tarã unde initiativa privatã sã fie încurajatã. Asta înseamnã mai multi bani la buget, înseamnã dezvoltare, un stat dezvoltat, o Românie puternicã din punct de vedere economic. Trebuie sã renuntãm odatã la centralismul excesiv al sistemelor de protectie socialã. Trebuie sã urmãrim sã dezvoltãm locuri de muncã productive, aspect care duce automat la pensii demne, securitate si coeziune socialã. Din pãcate, iar statistica confirmã acest lucru, în România statul este principalul angajator. Este de neînchipuit cã în acest moment pentru fiecare persoanã care cîstigã salarii în sectorul privat, mai mult de douã persoane încaseazã pensii si salarii din bugetele publice. Acest lucru numai dezvoltare nu înseamnã. Cum sã evoluezi economic dacã dintr-o populatie de 22 de milioane de persoane, aproape 10 milioane sînt asistate, sub diferite forme, de stat? Cu alte cuvinte, cele 10 milioane de persoane sînt dependente de stat. Ce înseamnã acest lucru? Pot fi manipulate electoral usor. Lucrurile trebuie sã se schimbe. Prioritatea PNL este protejarea locurilor de muncã viabile si încurajarea initiativei private, care creazã noi slujbe pentru români. Liberalii vor sã transforme România dintr-un stat de asistati sociali într-unul în care cetãteanii sã nu se mai simtã umiliti, sã trãiascã din munca lor si sã nu mai stea cu mîna întinsã cãtre bugetul la care contribuie toti cei care produc ceva în aceastã tarã.
Rep.: ÃŽn concluzie...
G.L.: PNL nu a fost lãsat sã-si punã în aplicare punctele din programul de guvernare. De ce nu a fost lãsat? Rãspunsul este simplu: social democratii nu ar mai fi putut sã manevreze bugetul în interes electoral, adicã sã manipuleze populatia sãracã a acestei tãri. Un popor sãrac poate fi manipulat mult mai usor, iar social democratii stiu foarte bine acest lucru. De aceea au fãcut tot ce au putut pentru a-i îndepãrta pe liberali de la guvernare.

Articol afisat de 1339 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Daniel MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective