Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2014
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Mai 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sefa Judecãtoriei, inculpatã de DNA (II)

Dosarul prin care presedintele Judecãtoriei Piatra Neamt, Iulia Paisa, a fost inculpatã pentru fapte de coruptie, detaliazã pe larg cum magistratul, cu ajutorul grefierului sef Mirela Renghes, a încãlcat numeroase norme de drept. Totul pentru a-l împroprietãri pe nedrept pe afaceristul Aurel Lazãr, cu 248.890 de mp de teren. Douã cereri de chemare în judecatã a pîrîtilor care detineau terenurile au fost disjunse în mai multe cauze care nu au mai fost repartizate aleatoriu, tocmai pentru a fi solutionate de Paisa. „Singura legãturã între aceste dosare era persoana inculpatului Lazãr Aurel, însã dosarele aveau obiecte diferite, pîrîti diferiti, iar drepturile pretinse de reclamant îsi aveau izvorul în acte juridice distincte. ÃŽn ceea ce priveste fondul cauzelor analizate, se constatã cã în majoritatea covîrsitoare a acestora, lipseste titlul de proprietate al pîrîtilor. Din acest motiv, actiunile promovate de inculpatul Lazãr Aurel ar fi trebuit respinse ca neîntemeiate pentru cã vînzãtorii nu aveau calitatea de proprietari ai bunurilor“, au arãtat procurorii DNA, care au mai adãugat cã „ÃŽn solutionarea cererilor formulate de inculpatul Lazãr Aurel, inculpata Paisa Iulia a încãlcat si numeroase norme procesual civile“. ÃŽn parte din cauze, procedura de citare a pîrîtilor nu fusese legal îndeplinitã, dar judecãtorul a administrat probe, a dispus unele mãsuri si a solutionat cauzele pe fond. S-a ajuns astfel la limitarea dreptului la apãrare de care ar fi trebuit sã beneficieze pîrîtii. „ÃŽn unele dintre cauze, pîrîtilor nu le-a fost comunicatã copia sentintei pronuntate, astfel încît sã poatã lua cunostintã despre solutiile pronuntate si eventual sã exercite cãi de atac împotriva lor“, se mai aratã în rechizitoriu. ÃŽn unele dosare nu existau decît copii ale antecontractelor de vînzare-cumpãrare care erau ilizibile, iar pîrîtii nu stiau de ele, originalele lipsind. „ÃŽn situatiile în care pîrîtii s-au prezentat în instantã, inculpata Paisa Iulia i-a audiat în calitate de martori, desi calitatea de pîrît este incompatibilã cu cea de martor, avînd în vedere cã pîrîtul este parte în dosar“, au mai apreciat anchetatorii.

Semnãturi în fals

Printr-o constatare tehnico-stiintificã anchetatorii au stabilit cã semnãtura unui pîrît de pe una din declaratii nu a fost executatã de acesta. S-a mai apreciat cã scopul cu care Paisa si-a îndeplinit obligatiile de serviciu cu rea credintã a constat în favorizarea intereselor patronului Lazãr. Intentia magistratului a rezultat si din intervalele de timp în care a solutionat cauzele. Este vorba de cauzele în care exista un antecontract între Lazãr si pîrîti, care au primit solutii dupã primul termen. „Dimpotrivã, solutionarea dosarelor în care reclamantul a invocat existenta unor antecontracte, fãrã însã a le prezenta instantei, a fost tergiversatã constant de cãtre inculpatã. Suspendînd în mod repetat judecata cauzei, inculpata a prelungit în mod nejustificat durata proceselor, cunoscînd cã terenurile în litigiu erau folosite de cãtre inculpatul Lazãr Aurel care obtinea venituri din exploatarea lor“, mai spun procurorii. Patronul Lazãr mai încercase tot la Judecãtoria Piatra Neamt sã obtinã respectivele terenuri, dar alti magistrati din cadrul aceleiasi instante îi respinseserã actiunile definitiv si irevocabil. Dupã ce toate dosarele au intrat pe mîna Iuliei Paisa, Lazãr a primit solutii favorabile. El a beneficiat din partea magistratului si de reducerea taxelor judiciare de timbru pe care ar fi trebuit sã le achite. Procurorii au calculat cã acesta ar mai fi trebuit sã scoatã din buzunar 12.627 de lei noi (peste 126 milioane delei vechi), sumã care constituie prejudiciu în dauna bugetului local al Primãriei Piatra Neamt. Pentru recuperarea banilor s-a instituit sechestru asigurator pe mai multe terenuri ale lui Lazãr, dar si pe circa 3.500 de mp teren arabil pe care judecãtorul Paisa îl detine în Alexandru cel Bun. Marti, 13 mai, Iulia Paisa a fost inculpatã pentru 41 de fapte de abuz în serviciu cu primirea pentru sine sau altul de foloase necuvenite, alte 40 de fapte similare în formã continuatã si sase infractiuni de fals material. ÃŽn acelasi dosar este inculpat si grefierul sef al instantei, Mirela Renghes, acuzatã de patru fapte de complicitate la abuz în serviciu si fals intelectual. Cel de-al treilea inculpat, patronul Aurel Lazãr, este acuzat de 41 de fapte de abuz în serviciu cu primirea pentru sine sau altul de foloase necuvenite. Faptele au avut loc în perioada 5 iunie 2006 - 3 iunie 2009.

Articol afisat de 2150 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective