Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2014
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Mai 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

SI ULTIMUL DRUM ESTE CONDITIONAT

Nasterea, nunta si înmormîntarea sînt unele dintre etapele esentiale ale vietii. Moartea unui om implicã pe lîngã durerea si suferinta fireascã a familiei si o serie întreagã de activitãti pentru a-i face toate cele crestinesti necesare înmormîntãrii. Nici întoarcerea în tãrînã a cadavrelor nu se poate face oricum sau oriunde, ci doar dupã niste reguli stricte legiferate si publicate în Monitorul Oficial. Ministerul Sãnãtãtii este cel care face „ordine“ în acest domeniu iar recent a decis cã trebuie reînnoite unele prevederi. Astfel, de vreo douã luni, mai exact de pe data de 21 februarie 2014, a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin care reglementeazã o serie de activitãti referitoare la norme de igienã si de sãnãtate publicã. Actul normativ publicat îl abrogã pe altul mai vechi, din 1997 care a fost considerat de autoritãti depãsit. Unele dintre noile norme apãrute reglementeazã si felul în care se fac înhumãrile. Astfel, principala regulã stabilitã de mai marii din Sãnãtate spune cã aceste ceremonii pot avea loc doar în cimitire autorizate sanitar. Numai cã, în aceste conditii, cam totii mortii Neamtului îsi dorm somnul de veci ilegal, doar douã cimitire din tot judetul avînd astfel de autorizatii. Ministerul mai spune cã cimitirele trebuie împrejmuite cu gard si perdele de arbori, trebuind sã existe între morminte si gard o distantã de cel putin 3 metri. De asemenea, în cazul în care prin studiile de impact nu s-a stabilit o alta distantã, distanta minimã de protectie sanitarã între zonele protejate si cimitire este de 50 de metri. Obiceiurile populare de a expune mortul în sicriul deschis nu sînt pe placul celor de la Ministerul Sãnãtãtii, care precizeazã însã în ce conditii se poate face acest lucru. Astfel, este obligatorie îmbãlsãmarea prealabilã a cadavrului, altfel, expunera este interzisã. Interzisã este si expunerea celor rãposati din cauza unor boli contagioase dacã nu existã o autorizatie de la DSP. De asemenea, înhumarea trebuie fãcutã doar pe baza unui certificat de deces iar dacã sicriul este transportat dintr-o localitate în alta este necesarã pentru drum o autorizatie sanitarã.

UE a interzis bocitoarele si plimbatul mortilor pe sosele

Existã si exceptii de la aceastã regulã, fie pentru mutarea dintr-un cimitir în altul, fie din ordinul organelor de cercetare penalã. Cimitirele pot fi desfiintate si transformate în altceva doar dupã ce au trecut 30 de ani de la ultima înhumare, iar înainte de acest termen se poate face doar cu aviz sanitar. Din pãcate, în ciuda acestor reglementãri, mai vechi sau mai noi, înmormîntãrile se fac tot dupã obiceiurile religioase iar cimitirele functioneazã dupã cum vor ele, existînd situatii cînd astfel de locuri au rãsãrit în mijlocul satelor fãrã nici un fel de problemã. Din aceastã cauzã Directia de Sãnãtate Publicã Neamt se judecã cu mai multe primãrii ori parohii, în încercarea de a stabili niste reguli dar, pînã acum, fãrã prea mare succes. Intrarea României în UE a adus reguli noi în multe domenii, printre care si ceremoniile de înhumare. ÃŽn 2009, europenii au cerut alinierea la regulile tãrilor civilizate si sã ne îngropãm mortii dupã alte norme, dînd si un termen de trei ani în care sã se facã trecerea legislativã. Una dintre cele mai importante norme interzicea cortegiile funerare pe sosele. La noi era traditia ca mortul sã fie purtat pînã la cimitir pe sosea, sã se facã opriri, sã se dea pomeni si sã se citeascã Sfintele Evanghelii. UE a interzis acest lucru si a cerut ca mortul sã meargã „întins“ la groapã, plimbãrile prin buricul tîrgului ori prin centrul satului fiind interzise. Interzise au fost si bocitoarele, care stãteau la capul mortului si jeleau cu foc. O altã reglementare preciza cã hainele decedatului trebuie sã fie biodegradabile, pantofii din carton, iar salteaua din sicriu musai trebuie sã fie absorbantã pentru a retine eventualele lichide care altfel ar putea polua pînza freaticã. Transportul defunctului trebuie sã se facã în masini speciale, omologate. Priveghiul nu se va mai face în casã timp de trei zile, asa cum e traditia, ci mortul va fi depus la capelã. Unele dintre aceste reguli sînt respectate pe cînd altele nu dar cu sigurantã cã intrarea în Europa a schimbat pînã si drumul mortilor.

Articol afisat de 2428 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective