Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2014
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Aprilie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Interceptãri si vorbe de duh ale tîlharilor

• cîtiva din autorii jafurilor de la Schitul 12 Apostoli, mãnãstirea Bisericani si masinii Postei au fost interceptati chiar si în arest • marea grijã era cum sã-i determine pe unii sã nu recunoascã, fãcîndu-se referire si la mutilãri • vorbeau cifrat - „Are multi, are multi pãduchi“, „Are, are, sînt bucsiti dracii“, prin biletele, prin strigãte transmise din celulã în celulã, sau cînd se întîlneau la toaletã • si-au reprosat cã au fãcut case si si-au luat masini în loc sã ascundã banii •

Arestatii care au fost trimisi în judecatã pentru jaful asupra masinii Postei, cel de la Schitul 12 Apostoli de lîngã Vatra Dornei si asupra staretului de la Mãnãstirea Bisericani, au fost interceptati în numeroase rînduri de anchetatori. ÃŽn timp ce plãnuiau lovitura de la Schitul 12 Apostoli erau ferm convinsi cã se vor alege cu o grãmadã de bani, valorile la care credeau cã le vor gãsi la cãlugãri numindu-le „pãduchi“. Asa s-a exprimat Robert Gheorghe Enãsel într-o convorbire cu alti inculpati. El lucrase acolo, stia cîti oameni sînt si care e topografia locului. Vorbea de 3-4 cãlugãri care nu au arme, dar au importante sume de bani. Enãsoaie: „Are multi, are multi pãduchi“, „Are, are, sînt bucsiti dracii“. Tot Enãsel i-a mai spus altui acuzat cã stie „un loc, la un schit, aproape de Vatra Dornei, unde este un cufãr cu bani si este nevoie de opt oameni si douã autoturisme pentru a-i sustrage“. Pentru a-i da în vileag, anchetatorii i-au interceptat pe inculpati dupã ce au fost încãtusati, în arest. „Inculpatii comunicau între ei prin biletele, prin strigãte din camerã în camerã, sau la întîlnirile în toaleta arestului, stabilind sã nu recunoascã faptele“, conform actului de inculpare. Rares Petrachi si Enãsel au discutat tot în arest despre ce sã facã pentru a-i determina si pe ceilalti inculpati sã nu declare nimic la anchetã. Relevantã este atitudinea lui Rares Petrachi, care a sustinut cã cei care vor vorbi vor fi desfigurati: „Nu vãd declaratiile frate, sã vãd ce declarã ãstia? Sã moarã copiii mei de nu-i tai beregata si gîtu, sã moarã la puscãrie în doi-trei ani. Daã' trimit oameni de afarã, sã moarã copiii mei, trimit sã-l mutileze sã-l lase fãrã mîini“. Rares Petrachi se referea la soferul care i-a dus noaptea la staretul Mãnãstirii Bisericani de la care au luat importante sume de bani. Apoi a mai adãugat: „De acum Bobi (Enãsel n.r) nu scãpãm 100%“. Si Florin Petrachi, alt inculpat, si-a exprimat îngrijorarea asupra viitorului nu tocmai roz: „La pedeapsã, numai cã-i naspa aici în arest, ne tine cam mult. Poate sã ne tinã si douã luni. Mai bine cã m-o prins, sã moarã bãiatul meu, mai stãteam patru ani fugar, dar tot ne lua. Dupã aia te bagã pe gang si eu în cinci ani eram afarã“.

„Mi-e fricã bãiete“

Dupã ce fãptasii au ajuns dupã gratii, parte din ei, au fost testati la detectorul deminciuni. Cînd a fost rîndul lui Rares Petrachi anchetatorii l-au dus anume printr-un birou unde era un dosar deschis, la vedere fiind un portret robot. Acest fapt nu a rãmas fãrã urmãri si inculpatul i-a povestit lui Enãsoaie ce s-a întîmplat.
Rares Petrachi: Am vãzut o pozã a lui Cristi cu ochelari la ochi.
Robert Gheorghe Enãsoaie: Aia...
R.P: Avea sau nu avea
R.G.E: Da
R.P: Ca sã vezi ce manevre fac. Bagã poze prin dosare, bagã cacaturi, ce bagã ei. Mi-e fricã bãiete, sã moarã fata mea, sã nu cãdem la puscãrie nevinovati. Cîte 15 ani de om.
R.G.E: Tot atît îti e fricã, crezi cã se dã asa? Îl deschid dosarul, sã moarã fata mea, îl deschid de 20.000 de ori, sã-l verificã bine.
Imediat dupã fapte Cristian Petrachi si Florin Petrachi au plecat cãtre Marea Britanie în încercarea de a-si crea alibiuri pentru timpul critic, stiind cã dacã vor fi prinsi riscã ani grei de închisoare. Cristian i-a explicat lui Florin cã pot sta dupã gratii si douã decenii. „Mi-au spus cã nu-i intereseazã de asta, ci de aia, mi-au spus care este încadrarea la asta, de la 5 la 20. Scrie la Codul penal cã dacã esti mascat, deghizat, de la 5 la 20. Cum dracu sã cadã pe noi asta, esti nebun la cap“. Dupã atacul de la Postã au ars banderolele de la bani, cu exceptia cîtorva de la bancnote de 1 leu, despre care Cristian Petrachi si Enãsoaie au discutat în arest.
C.P: Mi-au gãsit toti banii (la perchezitii - n.r.)
R.G.E: Cum? Ti-o gãsit banii tãi?
C.P: Ce mi-o fãcut...
R.G.E: Cum ce si-o fãcut...
C.P: Mi-o demolat toatã casa
R.G.E: Ti-o demolat toatã casa?
C.P: Mi-o demolat tot, tot, tot, pereti, tavanul, cînd aproape sã deie de ei.
Tot în arest Rares Petrachi a avut discutii interesante cu Enãsoaie.
R.P: Se aude cã dã un decret, mai mare
R.G.E: Da, da, se aude cã dã un decret mai mare.
R.P: Doamne, Dumnezeule mare, nu-mi mai trebuie Bobi, crede-mã frãtioare cã nu-mi mai trebuie bãiete, pentru un an, dai doi ani de puscãrie, cît o sã fac, nu moare si nu crapã nimeni. Eu zic bogdaproste si multumesc lui Dumnezeu si mã pun în genunchi frate ca sã scap de bomba (jaful de la Postã) asta care-i pe capul nostru. Apoi si-au reprosat cã au fãcut case si si-au luat masini în loc sã ascundã banii.
Cristian Petrachi: Da cea mai bunã si mai bunã variantã asta era, eu trebuia sã caut un sac de rafie, încã un sac de nailon, bãgati în pãmînt, luam fiecare cît luam fiecare, cîte 100 sau 200 de milioane ca sã ne cumpãrãm cîte o masinã, luam cîte douã microbuze din alea, 8 plus 1...
Enãsoaie: 300 dãdeai
C.P: Mai rãmînea 500 de milioane si bate frate România si banii sã rãmînã acolo, îngropati asta trebuia sã fac eu.
În cauzã sînt 12 inculpati care au la activ trei jafuri. În august anul trecut au mers la Schitul 12 Apostoli, de lîngã Vatra Dornei, pentru a-i prãda pe cãlugãri, dar au fost bãtuti serios. În octombrie, l-au jefuit pe staretul Mãnãstirii Bisericani. S-au ales cu aproape 15.500 de lei, 300 de grame de aur, 7.000 de euro, 3.000 de dolari. Profitabil a fost jaful de pe 16 mai 2013, cînd douã autoturisme au blocat masina Postei pe drumul spre Bîrgãuani. Au dat jos soferul si însotitorul, au luat din dubã 2,234 milioane de lei noi. Paguba nu a fost recuperatã.

Articol afisat de 1868 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective