Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2014
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Aprilie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

JAFUL DE LA POSTÃ, CITITI SI VÃ CRUCITI

Procurorii DIICOT Neamt au inculpat 12 persoane în cazul jafului de la Postã, din mai anul trecut, cînd au fost furati 2,234 milioane de lei noi, precum si în jaful de Schitul 12 Apostoli din Vatra Dornei si atacul asupra staretului de la Mãnãstirea Bisericani. În cauzã sînt acuze de constituire grup infractional organizat, violare de domiciliu, lipsire de libertate si tîlhãrie în formã calificatã. Sînt 12 inculpati, cei mai multi fiind arestati. Este vorba de Cristian Petrachi, de 27 de ani, din Piatra Neamt, fratii lui Petrachi, Rares, de 32 de ani si Florin de 30 de ani, Robert Gheorghe Enãsel, de 28 de ani, din Dumbrava Rosie, pietrenii Romulus Agafitei, de 29 de ani, Eduard Constantin Mãrgean de 31 de ani, si Florin Feraru, de 25 de ani, precum si douã persoane din Miroslãvesti, Iasi, Marian Rãzvan Petrachi, de 26 de ani, si Bogdan Voicu, de 32 de ani. Vor fi judecati în libertate Vasile Silviu Marin, de 20 de ani si Andrei Marin, de 25 de ani, ambii din Piatra Neamt si Dorin Fasolã, de 35 de ani, din Piatra Soimului. La finele anchetei s-a stabilit cã din banii furati de la Postã si cei de la staretul Mãnãstirii Bisericani nu a mai rãmas mare lucru, astfel cã Posta încearcã pe cale judecãtoreascã recuperarea a 2,234 milioane noi. Fata bisericeascã, Gheorghe Mihali, este parte civilã în procesul penal cu 39.500 de lei noi, 7.000 de euro si 3.000 de dolari. De mentionat este faptul cã parte din aceastã sumã, 24.000 de lei, este contravaloarea a 300 gr de aur pe care l-au luat tîlharii. Rãmîne de vãzut dacã pãrtile vãtãmate vor recupera ceva din bani. Conform anchetatorilor, anterior acestor atacuri, în special a celui de la Postã, care a avut loc pe 16 mai 2013, cei mai multi din inculpati avea o situatie modestã, îsi cumpãrau tigãri la bucatã, vindeau oale si comercializau fier, aveau case prãpãdite sau neterminate, precum si masini vechi de productie autohtonã. Ulterior ei au prosperat brusc, si-au ridicat case noi ori le-au finisat pe cele pe care le aveau, iar mai apoi le-au utilat si mobilat cu ultimele aparitii în domeniu. Au trecut de la ciururi de masini, la autoturisme gen Audi, Mercedes ori BMW. Florin Petrache si-a cumpãrat peste 1.000 de metri pãtrati în Piatra Neamt si si-a ridicat o constructie nouã. La acuzati au mai fost gãsite ceva sume de bani în bancnote de 1, 5, 10, sau 50 de lei. Numai la Cristian Petrachi s-au gãsit 1.169 de lei în bancnote de 1 leu, 405 lei de 5 lei, 181 de lei de 10 lei, peste 8.500 de euro si 316 dolari. Tot dupã 16 mai 2013, tatãl fratilor Petrachi a început sã bage masiv bani în jocurile de noroc. Numai o singurã datã a pierdut 3.000 de lei, pe care i-a achitat în bancnote de 1 leu. Tot el trimitea la piatã oameni de încredere care sã schimbe sacose de bani de 1 leu, în bancnote mai mari.

„Treã' sã stii frate sã vorbesti, sã deschizi usile, sã pîrlesti, sã chemi avocatuã'“

Dupã ce ancheta în cazul jafului de la Postã s-a extins si mai era un pas pînã la încarcerarea inculpatilor, acestia erau dispusi sã mituiasc tot ce miscã pentru a scãpa, dupã cum reise din interceptãri. „Treã' sã stii frate sã vorbesti, sã deschizi usile, sã pîrlesti, sã chemi avocatuã'. Vino încoace, ia de-aici, uite, asa îti fac, Vin-o încoaã' la mine, dã-l afarã, adã dreptu. Treã' sã faci ceva. Un avocat smecher, du-te la un procuror, îi dai douã mii si lui, ia si tu o mie, si dã-l frate afarã (elibereazã-l din inchisoare), dã-l în sloboz. Scoate-l. E primar“ spunea Rares Petrachi confratilor lui, convinsi fiind cã pot mitui avocati, politisti, dar si procurori. Ancheta a relevat faptul cã grupul infractional a fost organizat si condus de Cristian Petrachi, iar la grupare au aderat si ceilalti inculpati. Scopul era de a face rost de bani prin comiterea mai multor tîlhãrii în Suceava, Neamt si în strãinãtate. ÃŽn lipsa sefului, atributiile erau preluate de Enãsel. Au plãnuit amãnuntit fiecare faptã, inclusiv atacul asupra masinei Postei, cãreia îi stiau traseul, stationãrile, dar si faptul cã ducea banii de pensii. Atacul ar fi trebuit sã aibã loc cu cîteva zile înainte, dar a fost contramandat dupã ce pe drum s-au întîlnit cu o masinã de Politie. Pentru a nu fi depistati, la jafuri au purtat în permanetã cagule, mãnusi, chiar si în masinã. Foloseau autoturisme ieftine, înmatriculate de regulã în strãinãtate, pe care dupã atac le declarau furate, le abandonau sau le distrugeau. Pentru imobilizarea victimelor foloseau o anume bandã scotch, iar pentru intimidare aveau pistoale, care fãceau doar zgomot. Dupã fiecare atac îsi distrugeau hainele prin incendiere. Banderolele de la banii de la Postã au fost arse într-o pãdure, iar parte din bani au fost îngropati.
Reamintim cã fãptasii au la activ trei jafuri. ÃŽn august anul trecut au mers la Schitul 12 Apostoli, de lîngã Vatra Dornei, pentru a-i prãda pe cãlugãri. I-au atacat noaptea, numai cã nu s-au asteptat ca victimele sã riposteze si pentru a scãpa de ciomogealã au sãrit pe ferestrele de la etajul I al imobilului si au fugit prin pãdure. Mai apoi, în octombrie, l-au jefuit pe staretul Mãnãstirii Bisericani. S-au ales cu 100 de bancnote de 50 de lei, 300 de grame de aur, 3.000 de lei din pomelnice, 7.000 de euro, 3.000 de dolari, iar alti 2.500 de lei erau în haina staretului. Reamintim cã pe 16 mai 2013, în jurul orei 7.30, douã autoturisme au blocat masina Postei pe drumul spre Bîrgãuani. Cu cagule pe fatã si înarmati cu pistoale au somat soferul si însotitorul sã coboare. Acesta din urmã a început sã tipe si l-au doborît la pãmînt, uitînd sã-i ia mobilul. Au luat trei saci cu bani si i-au închis pe cei doi în dubã. Pentru a nu fi prinsi, nu au vorbit prin telefon, ci doar prin statii emisie-receptie. Parte din inculpati au fost testat la poligraf si au „picat“.

Articol afisat de 3183 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective