Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2014
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Aprilie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Consilierul Tomulet si biogazul care-l macinã

Mult, mult zgomot pentru nimic, în sedinta de Consiliu Judetean de ieri dupã-amiazã, care s-a întins ceva vreme. Desi se spera într-o sedintã linistitã, pentru cã în urmã cu circa o sãptãmînã seful CJ s-a întîlnit cu liderul PSD Neamt si au rãmas întelesi cã proiectul cu gestionarea depozitului de deseuri va trece la a patra încercare, socoteala din tîrg nu s-a potrivit cu cea de acasã. Ieri a fost momentul de „glorie“ al tãrãnistului Cristian Tomulet, care a cerut cu disperare sã se îngrijeascã legislativul judetean de biogazul de la viitorul depozit de gunoaie, de la Girov. „Biogazul rezultat din fermentarea gunoaielor trebuie sã fie în proprietatea Consiliului Judetean, sã stabileascã modul de utilizare a lui, de înmagazinare, distribuire! Biogazul se produce la trei luni de la depunerea gunoiului în depozit. Trebuie prevãzut cã acesta intrã în proprietatea CJ prin caietul de sarcini, care este valabil pînã în 2035. Dacã nu prindem asta în caiet, vom pierde! ÃŽn alte judete, ca de exemplu în Prahova, acest gaz se purificã si cred cã este o oportunitate a legislativului pe care nu trebuie sã o ratãm“, a spus Tomulet.
Mihaela Popa, managera proiectului, a încercat sã explice cã dacã ar fi sã existe o entitate care sã valorifice gazul, aceasta nu va fi CJ: „Depozitul va avea un operator si acesta nu poate fi CJ. Valorificarea deseurilor si a biogazului obtinut este treaba altora si mai trebuie precizat cã acest gaz nu se poate arde cîtã vreme nu are o anumitã concentratie. Nu existã în lume instalatii care sã lucreze cu biogaz a cãrui concentratie de metan sã fie mai micã de 18%. Un depozit de deseuri devine rentabil în acest sens doar cînd se închide. Atunci creste concentratia de biogaz, dar asta înseamnã sã treacã zeci de ani“. Penelistul Vasile Pruteanu, fost sef al CJ, a încercat sã-l „aducã“ pe colegul tãrãnist cu picioarele pe pãmînt, pentru cã a mai avut porniri pe biogaz si lunile trecute: „Tare ne mai complicãm! Dacã nu este CJ operatorul depozitului, ce ne trebuie nouã biogaz? Haideti sã ne gîndim ce investitie înseamnã o astfel de instalatie pentru înmagazinat, pentru distribuit biogazul! Oameni buni, haideti sã aprobãm o datã proiectul ãsta si sã dãm drumul la treabã, cã e a patra oarã cînd îl tot discutãm!“. ÃŽn zadar s-au pus cap la cap pãrerile, cãci Cristian Tomulet a tinut-o pe-a sa cu biogazul. Asa cã s-a ajuns la votarea amendamentului cu privire la introducerea în caietul de sarcini a prevederii în baza cãreia sã se înmagazineze gazul de cãtre CJ. Propunerea a fost sustinutã de cãtre majoritatea din legislativ - PSD, PDL si PPDD, dar, spre uimirea tuturor, membrii acestor formatiuni nu au mai sustinut si proiectul cu amendament, abtinîndu-se la vot, motiv pentru care iarãsi nu s-a aprobat caietul de sarcini privind delegarea operatorului Depozitului judetean de deseuri nepericuloase. De fatã la toate aceste faze care de acum devin obositoare pentru mai toti consilierii, cu exceptia celor care sperã într-o asezare a lucrurilor astfel încît sã le fie si lor bine, a fost si noul presedinte al PDL Neamt, Alexandru Drãgan. Acesta, cînd a intrat în salã, a declarat: „Unde-i rãu, hop si euã". La final n-a mai avut putere sã facã haz de necaz: „Consilierii PDL au ajuns sã voteze împotriva lor! O datã au votat un amendament si apoi nu l-au mai recunoscut! Veti asista cît de curînd la o surprizã, veti vedea!“. Ce-a vrut sã spunã, rãmîne de vãzut.

Articol afisat de 1281 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective