Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2014
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Martie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

CUM S-A TURNAT SEFUL POLITIEI

Cazul comisarului sef Cezar Filip, fostul sef al Politiei Piatra Neamt, surprins de camerele de supraveghere montate în sediul institutiei în timp ce lovea o minorã, a isterizat o tarã întreagã. Unii condamnã gestul ofiterului, în timp ce altii îi acordã circumstante atenuante, plecînd de la ideea cã fata lovitã este un infractor înrãit. Un pietrean a lansat pe o retea de socializare o invitatie pentru a participa, vineri dupã amiazã, la Turnul lui Stefan, la o actiune de sustinere a comisarului sef Cezar Filip. Demisia, normalã de altfel, a ofiterului, în locul cãruia a fost numit fostul sãu adjunct, comisarul sef Mircea Bejenaru, nu rezolvã însã o problemã gravã, si anume situatia minorilor sub 14 ani care comit infractiuni. Si asta, pentru cã legislatia actualã, destul de stufoasã de altfel, nu oferã posibilitatea rezolvãrii unor astfel de cazuri. În ceea ce-l priveste pe Cezar Filip, care si-a dat demisia miercuri searã, în jurul orei 19, dupã ce ministrul Afacerilor de Interne a cerut în mod expres acest lucru, viitorul nu sunã deloc bine. Ofiterul este cercetat discplinar, dar si penal pentru comportament abuziv. În plus, reprezentantii DGASPC Neamt au fãcut si ei o sesizare penalã pentru rele tratamente aplicate minorului. Nu este exclus sã aparã surprize în urma anchetei pe care o fac la Piatra Neamt doi ofiteri veniti de la Bucuresti. De asemenea, ofiterii de la Biroul Control Intern Neamt încearcã sã dea de urma celor care se fac responsabili de aparitia în presã a materialului video, acesta fiind unul cu regim special. Ca o parantezã, trebuie spus cã sistemul video a fost montat la insistentele comisarului sef Cezar Filip, care a reusit sã obtinã o sponsorizare de la o firmã privatã. Prin aceastã mãsurã, ofiterul a dorit sã elimine orice suspiciune cu privire la persoanele care ajungeau la politie si se plîngeau ulterior cã ar fi fost agresate.
Victima sefului politiei Piatra Neamt, comisarul Cezar Filip, este o fatã de 14 ani. Gestul omului legii nu are nici o scuzã, însã copila în cauzã este un infractor periculos, avînd la activ zeci de tîlhãrii si furturi, dar si douã complicitãti la omoruri. Ana Maria T. este evident scãpatã din mînã de familie, iar autoritãtile spun cã au mîinile legate, legislatia în domeniu neavînd solutii pentru astfel de copii problemã. De fiecare datã cînd politistii prind infractori cu vîrste sub 14 ani anuntã Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectie a Copilului (DGASPC), institutie obligatã sã ia mãsuri. „Copiii mai mici de 14 ani, care comit infractiuni sau care au un comportament deviant, nu rãspund penal. De asemenea, ei nu pot fi internati în centre de reeducare, acestea adresîndu-se celor care au depãsit aceastã vîrstã. ÃŽn plus, internarea în astfel de centre se poate face doar printr-o decizie a instantei, iar supravegherea tinerilor este realizatã de serviciul de probatiune. Pentru copiii sub 14 ani, acuzati de comiterea unor fapte grave nu existã mãsuri coercitive. ÃŽn acest moment, existã centre rezidentiale unde pot fi dusi copiii, dar nu cei problemã. Aceste centre sînt destinate copiilor abuzati sau cu probleme familiale si care nu au unde sta. ÃŽn astfel de structuri evitãm internarea celor cu probleme pentru cã le-ar dãuna si lor, dar si copiilor de acolo. ÃŽn trecut am mai internat minori pentru a încerca sã-i îndreptãm. Din pãcate, mãsura nu a fost un succes deoarece copiii fugeau de acolo, furau ori îi influentau în rãu pe ceilalti fãrã probleme. Astfel, între aceste centre rezidentiale si centrele de reeducare destinate celor de peste 14 ani ar trebui sã existe niste centre intermediare, unde sã poatã fi dusi cei cu probleme si care au mai putin de 14 ani“, a declarat Cristina Pãvãlutã, directorul DGASPC Neamt. Ana Maria T. este în plasament familial, în grija bunicii si ambele au fost chemate la consiliere psihologicã, dar asta nu înseamnã cã cele douã sînt obligate sã se prezinte. Situatiei Anei Maria T. a fãcut obiectul unor discutii recente la care a participat reprezentanti ai Politiei Piatra Neamt, DGASPC si Parchet. Din pãcate nu au fost identificate solutii. Doar comisarul Cezar Filip plãteste cu cariera.

Articol afisat de 3718 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, M. VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective