Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2014
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Martie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

La Prefecturã, mandatul 13 a fost cu ghinion

• Vlad Anghelutã asteaptã numirea în functia de prefect printr-un document oficial • schimbatul George Lazãr a fost titularul mandatului cu numãrul 13 • subprefect va fi Gelu Moldoveanu, care a detinut o vreme sefia Protectiei Consumatorului • noul prefect n-a dat declaratii, dar posibilul adjunct a fost extrem de volubil: „Rãu, bun, ãsta sînt, nu mã pot ascunde sau schimba. Drept sã spun, sînt un om cãruia i-a plãcut cartea“ •

ÃŽn 24 de ani de democratie, judetul Neamt a fost condus de treisprezece prefecti, al patrusprezecelea fiind pe drum. „Pe drum“ e un fel a spune, pentru cã noul reprezentant al Guvernului în Neamt este de vreo zece luni în Prefecturã, fiind vorba despre Vlad Anghelutã, cel care l-a secondat pe George Lazãr. Ieri, prefectul care tocmai a pierdut mandatul pentru cã PNL a iesit de la Guvernare, a cerut ajutorul colegilor din cabinet pentru a elibera biroul si a început cu tablourile si icoanele - cele mai multe dintre ele amintiri de la colegii de serviciu din Palatul Administrativ si de la prieteni. Vlad Anghelutã (foto) a rãmas în biroul de subprefect, precizînd cã atîta vreme cît nu existã un document oficial prin care sã fie numit nu face declaratii si nici alte miscãri. A tinut însã sã precizeze cã nu are legãturi cu politicul.

Prefecti din toate partidele

Cît despre prefectiii de pînã acum, cel mai lung mandat l-a detinut tîrgnemteanul Toader Mocanu, care s-a bucurat de sustinerea PNL de la acea vreme. A fost numit în ianuarie 2005, fãrã a avea vreo experientã administrativã si a rezistat pe post trei ani si nouã luni, dupã care a demisionat. La polul opus este pesedistul Dan Vasile Constantin, care a stat în functia de prefect vreo jumãtate de sãptãmînã. A fost o gafã monumentalã, el apãrînd si pe listele de la alegerile locale cu candidatura pentru CJ. Drumul cãtre Prefectura Neamt a fost bãtãtorit la început de cãtre pedeseristul Alexandru Tibulcã, în 1990, dupã care a urmat colegul de partid, Alexandru Casapu, înlocuit la un moment dat cu cel al cãrui loc îl luase, Tibulcã. Din 1996, Partidul Democrat si-a pus om în Prefecturã, în persoana lui Dan Marian Lospa. Pentru cã nu a corespuns functiei, PD si-a pus dupã putinã vreme un alt reprezentant, pe juristul Vasile Sendrea. Urmãtorul prefect a fost Vlad Marcoci, la PNL pe atunci. Lista a continuat cu Vasile Pruteanu, între 2001 si 2003, cînd a fost schimbat cu Ioan Munteanu. Începutul lui 2005 a adus un nou prefect, liberalul Toader Mocanu, cel care avea sã se dovedeascã a fi cel mai longeviv. Acelasi partid a adus în locul lui Toader Mocanu o penelistã din Bacãu, Mioara Manea, care a rezistat pînã în februarie 2009, cînd i-a luat locul Mihai Archip, sustinut de PDL, chiar dacã prefectii nu mai aveau voie sã facã politicã. Timpul a arãtat cã politicieni sau nu, toti prefectii au avut si au sustinerea formatiunii sau uniunii aflate la guvernare, chiar si în lipsa carnetului de partid. În 2012, înainte de alegerile locale, Guvernul Ponta a preluat frîiele tãrii si l-a pus la Neamt pe Dan Vasile Constantin. Nici nu a apucat sã se dumireascã ce e cu Prefectura cã a fost nevoit sã demisioneze din functie, fãcîndu-i loc unui alt prefect de import, lui Dimitrie Haralambie Mitea, de la Sibiu. Anul trecut, pe 27 februarie, a fost pus sef peste Prefectura Neamt romascanul George Lazãr, iar de miercuri, 12 martie, desi nu s-a tipãrit în Monitorul Oficial, a fost pus în fruntea Prefecturii tîrgnemteanul Vlad Anghelutã. Prefectii din alte judete au fost cazati la hoteluri sau pensiuni din judet. Unii dintre cei care au ocupat functia au fãcut naveta. Asa cum e cazul si acum, Vlad Anghelutã fiind de loc din orasul de sub Cetatea Neamtului.

Anghelutã, secondat de
Moldovanu la Prefecturã

Dacã în functia de prefect e cert Vlad Anghelutã, din ce se zvoneste postul de subprefect va fi detinut de romascanul Gelu Moldoveanu. Pînã ieri la închiderea editiei, numele celor doi nu fuseserã publicate în Monitorul Oficial. „Cîtã vreme nu existã un document în baza cãruia sã preiau functia de prefect, nu pot declara nimic. Cert este cã urmez cursurile de înalt functionar public, pe care le voi finaliza în intervalul 9 - 11 iunie printr-o evaluare. Cu aceastã pregãtire, pot ocupa functia de prefect si pot participa la un concurs pentru acest post, atunci cînd se va organiza. Am intrat în administratia judeteanã în mai 2013, fãrã a avea o activitate politicã în spate“, a declarat viitorul prefect de Neamt. Gelu Moldoveanu a fost sef al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului si ar avea simpatii uneperiste. Pentru cã despre venirea lui la Prefecturã nu existã si o semnãturã a primului ministru, asa cum e în cazul lui Vlad Anghelutã, Gelu Moldoveanu a spus cã dacã va fi numit, va veni cu dragã inimã la Piatra Neamt, iar dacã nu, el nu duce lipsã de activitate. Extrem de deschis colaborãrii cu presa, inginerul Moldoveanu a spus cã are suficiente atuuri care sã îl recomande pe functia de care se vorbeste cã va veni: „Stiti cum e cu numirile acestea - depinde de ce vrea guvernarea! Dacã as sti sigur cã voi fi numit, n-as face un secret din asta! Rãu, bun, ãsta sînt, nu mã pot ascunde sau schimba. Dar cred cã cei care iau decizia de a numi un om pe functie, se intereseazã de el, de calitãti si probabil au ceva de apreciat la mine. La vîrsta si experienta pe care le detin, am ce arãta! Sînt inginer, am terminat facultatea în ã'86 si am început munca la Petrotub, de la sef de birou. Am master în managementul mediului, în sãnãtate si securitate în muncã, sînt expert international în managementul riscurilor, am destule! Drept sã spun, sînt un om cãruia i-a plãcut cartea. Provin dintr-o familie sãnãtoasã, de la tarã, nu sînt un fandosit. Trãiesc pe picioarele mele si nu mã zbat pentru functii. Dumnezeu are pentru fiecare un destin si încap si eu sub soare, fie cã voi fi subprefect sau nu“, a declarat Gelu Moldoveanu.

Articol afisat de 1872 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective