Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2014
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Martie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Femei la putere

• în sistemul sanitar, peste 85% dintre angajati sînt femei • la SJU Neamt, din cei 1.377 de salariati doar 170 sînt bãrbati • învãtãmîntul si administratia sînt alte domenii în care forta e în mîinile femeilor, desi sefiile sînt detinute de bãrbati • si la Fisc si în Justitie doamnele dominã ca numãr si functii •

Reprezentantele „sexului slab“, asa cum au fost si încã mai sînt numite în continuare de bãrbati, dovedesc zi de zi cã sînt mai puternice decît se credea. Mai rezistente la boli, mai longevive, si cu o zestre geneticã bogatã, femeile sînt sortite sã îi depãseascã pe bãrbati în multe privinte. Secolul XX a adus emanciparea femeii, astfel cã, treptat-treptat, doamnele au început sã ia locul bãrbatilor într-o sumedenie de profesii. Medicina este unul dintre domeniile în care în mai putin de un veac raportul de forte s-a inversat, proportia fiind acum covîrsitoare în favoarea sexului frumos. Dacã acum 50-60 de ani doctoritele erau rare, bãrbatii par sã fie acum pe cale de disparitie din breaslã. Au existat în timp specializãri considerate masculine, precum chirurgia, neurochirurgia ori medicina legalã, presupunîndu-se cã sensibilitatea nu ar face casã bunã cu astfel de domenii „dure“. Realitãtile Spitalului Judetean aratã cã nici o regulã nu se mai respectã. ÃŽn aceastã unitate sînt 1.377 de angajati, dintre care 1.207 femei, iar restul de 170 bãrbati, cei mai multi fiind însã personal auxiliar. ÃŽn privinta medicilor, lucrurile sînt si mai clare. La spitalul din Piatra Neamt existã 181 de doctori, dintre care doar 46 sînt bãrbati. Sînt femei chirurg, neurochirurg sau medici legisti. Culmea este cã si sectia de Medicinã Legalã este condusã tot de o doctoritã. Elena Ciuchilan este prima femeie sef al acestei sectii din istoria spitalului. Cît despre femeile chirurg, bãrbatii spun cu sinceritate cã sînt la fel de bune ca si ei, dacã nu chiar mai bune. „Colegele noastre chirurg sînt la fel de bune ca si bãrbatii, poate uneori chiar mai bune. Pe lîngã mîna sigurã, mintea brici si dedicatia profesionalã, doamnele sînt mai sensibile, mai empatice, si uneori mai calde“, declarã chirurgul Alexandru Juncu, directorul medical al SJU. Singura sectie unde nu existã nici un medic femeie este Ortopedia. Sefii spitalului cred cã asa s-a nimerit, nefiind nici o doamnã interesatã de un astfel de post, pentru cã altfel ar face fatã cu brio. Mai multe spitale din judet sînt manageriate tot de femei. Spitalul Roman are ca manager pe doctorita Cãtãlina Pãlãncianu, iar director medical este Oana Onu. Directoare au si spitalele Bisericani, cel de Psihiatrie Roman, dar si spitalul Tîrgu Neamt care are o doamnã director medical. Nu doar în spitale medicina e în mîinile doamnelor. Aproape toti doctorii de familie sînt femei, farmaciile sînt pline de reprezentante ale sexului frumos, iar la Casa de Asigurãri, sau la DSP, numai sefii sînt bãrbati.

Învãtãmîntul si administratia, la genul feminin

Alte domenii în care se simte parfumul de femeie sînt învãtãmîntul si administratia. Din circa 7.000 de angajati din scolile nemtene, cam 5.000 sînt femei. „Ne dominã, si ne dominã bine, dar meseria de dascãl este de obicei îmbrãtisatã de femei. Cred cã un elev e mai atras de scoalã cînd are în fata ochilor un dascãl elegant, sensibil, o doamnã finã, în locul unui bãrbat care, oricît s-ar stãrdui, nu poate fi la fel de agreabil“, a spus generalul Viorel Stan, seful ISJ Neamt. Desi institutia e micã din punct de vedere al organigramei, în Prefecturã predominã doamnele si domnisoarele. Sînt 26, dintr-un total de 48 de angajati. La Consiliul Judetean, scorul este zdrobitor în favoarea reprezentantului sexului frumos. Sînt circa 100 de angajate, în conditiile în care numãrul domnilor e în jur de 40. Cam pe acelasi calapod e si organigrama Primãriei Piatra Neamt, unde îsi desfãsoarã activitatea 144 de doamne si domnisoare, alãturi de vreo 50 de bãrbati. ÃŽn Neamt, si în administratie si în învãtãmînt, conducerea supremã apartine bãrbatilor, dar acestia au recunoscut cã „mîna de fier“ apartine adjunctelor: la ISJ - Gabriela Banu si Elena Laiu, la primãria pietreanã - Aurelia Simionicã, iar la CJ, Emilia Arcan. Exceptie de la regulã face Prefectura si partial CJ, care au ca adjuncti tot bãrbati.

74% din lucrãtorii Fiscului sînt femei

ÃŽn Neamt, greul este dus de femei si în alte domenii. Chiar dacã Fiscul are ca lider un bãrbat, marea majoritate a salariatilor este formatã din femei. Din totalul de 393 de lucrãtori cît numãrã Fiscul, numai 100 sînt bãrbati, în timp ce restul de 293 sînt femei, adicã 74% din total. Aproape la fel stau lucrurile si în Justitie. Defalcat, la unitãtile de Parchet muncesc preponderent femei. Parchetul Judetean este condus tot femei, prim procuror este Daniela Bîlha, aceasta fiind secondatã de procurorul adjunct Georgeta Ciupic. ÃŽn total, la toate unitãtile de Parchet din Neamt muncesc 78 de salariati, magistrati si personal auxiliar, iar mai bine de jumãtate, 45 sînt femei. Aceeasi situatie este si la instante. Tribunalul este condus tot de douã femei, Silvia Aciobãnitei si Laura Filioreanu. Cei mai multi dintre judecãtori si grefieri sînt femei, iar numãrul colegilor bãrbati este cu mult mai redus. Dacã înainte de 1989, numãrul femeilor ce activau în cadrul Inspectoratului de Militie Neamt era mai mult decît redus, lucrurile s-au schimbat radical dupã Revolutie. La sfîrsitul anului 2013, în cadrul IPJ Neamt activau 960 de politisti, din care 15,43% sînt femei. Procentul este cel mai ridicat din ultimii ani, iar numãrul politistelor creste de la an la an. Dacã punem la socotealã si femeile încadrate ca „personal contractual“, rezultã cã la Politia Neamt muncesc aproximativ 150 de doamne si domnisoare. Mai greu este cu accederea în functii de conducere, din cele 14 servicii ale IPJ doar unul fiind condus de o femeie. Este vorba de comisarul sef Mãdãlina Berejan, cea care conduce, de ceva ani, Serviciul Cabinet al Politiei Neamt.

Articol la care au contribuit M.VASILACHE, S. TÃRNÃ, G. MUNTEANU si D. MURARU

Articol afisat de 1548 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(MN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective