Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2014
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Februarie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Noul Cod penal, bucuria borfasilor

• multe din infractiuni sînt tratate mai blînd de noua legislatie în materie penalã • la înselãciune, maximul de pedeapsã s-a diminuat cu 12 ani • au scãzut pedepsele si la furt, mãrturie mincinoasã sau violare de domiciliu • de la 1 februarie noi infractiuni sînt hãrtuirea si violarea vietii private • au apãrut noi fapte contra patrimoniului cum ar fi abuzul de încredere prin frauda creditorilor, înselãciunea privind asigurãrile sau deturnarea licitatiilor publice •

Controversatul nou Cod penal, lãudat de unii si hulit de altii, aduce schimbãri majore în regimul sanctionator al unor fapte penale. Sînt infractiuni pe care noua legislatie le trateazã cu extrem de multã blîndete. În schimb, la altele pedepsele au fost majorate, însã destul de putin fatã de vechile reglementãri. De departe, cei mai avantajati de normele în vigoare de la 1 februarie 2014 sînt cei care comit infractiunea de înselãciune. Conform vechilor reglementãri faptele de acest gen erau sanctionate pînã la 1 februarie 2014 cu închisoare de pînã la 15 ani. Noul Cod penal este mai permisiv si pentru înselãciune pedeapsa este de maxim 3 ani. Din acest motiv s-a schimbat si competenta de solutionare a acestor cauze, care au trecut de la tribunal la judecãtorii. Mai blînd este tratatã si infractiunea de rele tratamente aplicate minorului unde pedeapsa a scãzut de la 15, la 7 ani de închisoare. Bucurie este si în rîndul hotilor, deoarece la furtul calificat limitele de pedeapsã au scãzut considerabil. Dacã pînã acum limita superioarã de pedeapsã era de 15 ani, acum fãptasii vor primi cel mult 10 ani. Desi mãrturia e probã în proces si depozitiile contrare adevãrului trebuie pedepsite pentru a descuraja acest fenomen si pentru mãrturia mincinoasã noua lege prevede pedepse mai mici, iar regimul sanctionator scade în noile prevederi la 3 fatã de 5 ani, cît era în vechea lege. La fel s-a întîmplat si cu hãrtuirea sexualã, care poate fi pedepsitã cu cel mult un an, fatã de 2 cît era pînã acum. În alte cazuri legiuitorul a apreciat cã este mai bine sã reducã atît din minimul cît si din maximul de pedeapsã. Un exemplu este lipsirea de libertate în mod ilegal care era sanctionatã pînã acum cu închisoarea între 3 si cel mult 10 ani. De acum înainte sanctiunea este între unu si 7 ani.

Clementã si pentru trafic si delapidare

La fel s-a întîmplat si în cazul infractiunii de trafic de persoane, unde limitele de pedeapsã au fost de la 5 la 15 ani, iar de acum pedeapsa este între 3 si cel mult 10 ani. Cei care comit fapte de violare de domiciliu pot primi pedepse între 3 luni si cel mult 2 ani, fatã de vechea legislatie unde pedepsele erau între 6 luni si 4 ani. Noul Cod penal este mai bun si în cazul celor care sînt gãsiti vinovati de delapidare. Aceste fapte sînt sanctionate cu închisoarea între 6 luni si 7 ani, dar în vechea reglementare pedeapsa era între un an si cel mult 15 ani de detentie. La alte fapte penale s-a majorat numai limita minimã de pedeapsã în schimb a rãmas neschimbat maximul. Este cazul determinãrii sau înlesnirii sinuciderii care era pedepsitã cu 2 pînã la 7 ani de detentie, iar acum pedeapsa minimã este de 3 ani. La fel s-a întîmplat si în cazul santajului unde minimul a crescut de la sase luni la un an. La alte fapte legiuitorul a decis sã creascã doar sanctiunea maximã. Este cazul infractiunilor de evadare sau divulgarea secretului profesional unde cei gãsiti vinovati pot primi cel putin 3 ani de detentie, fatã de 2 ani cît era pînã acum. Trebuie spus cã sînt si fapte la care s-au majorat ambele limite, si minimul si maximul de pedeapsã. Este cazul infractiunilor de încãierare care erau sanctionate cu o lunã la 6 luni, iar acum sanctiunile sînt de la 3 luni pînã la un an de detentie, precum si cercetarea abuzivã care era sanctionatã cu unu pînã la 5 ani de închisoare, iar de acum pedepsele sînt între 2 si 7 ani. Sînt însã si infractiuni unde s-a stabilit cresterea minimului si diminuarea maximului. Distrugerea era pedepsitã cu o lunã pînã la 3 ani de închisoare, iar acum pedeapsa este între 3 luni si cel mult 2 ani, în timp ce nedenuntarea unor infractiuni era pedepsitã cu 3 luni pînã la 3 ani, iar de acum va fi sanctionatã cu 6 luni, dar nu mai mult de 2 ani. În ce priveste fapte ca favorizarea infractorului si tãinuirea pedepsele sînt de unu pînã la 5 ani, fatã de 3 luni si maxim 7 ani în vechea legislatie.

Hãrtuirea devine infractiune

ÃŽn noua legislatie hãrtuirea devine infractiune. „Fapta celui care, în mod repetat, urmãreste, fãrã drept sau fãrã un interes legitim, o persoanã ori îi supravegheazã locuinta, locul de muncã sau alte locuri frecventate de cãtre aceasta, cauzîndu-i astfel o stare de temere, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendã. Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicãri prin mijloace de transmitere la distantã, care, prin frecventã sau continut, îi cauzeazã o temere unei persoane, se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 3 luni sau cu amendã, dacã fapta nu constituie o infractiune mai gravã“, conform noului Cod. Pentru punerea în miscare a actiunii penale este nevoie de plîngerea prealabilã a pãrtii vãtãmate. Violarea vietii private este infractiune si înseamnã fotografierea sau înregistrarea convorbirilor unei persoane în domiciliul ei si difuzarea acestora. Apare infractiunea de violarea sediului unei persoane juridice. Au apãrut noi fapte contra patrimoniului cum ar fi abuzul de încredere prin frauda creditorilor, care se pedepseste cu pînã la 3 ani de închisoare sau amendã, înselãciune privind asigurãrile care se pedepseste pînã la 5 ani, sau deturnarea licitatiilor publice, unde maximul este tot de 5 ani. Mai sînt noi infractiuni contra autoritãtii, dar si contra înfãptuirii justitiei.

Articol afisat de 1385 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective