Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2014
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Februarie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„TERORISTII!“  RÃSCOALA   RÃZESILOR

„TERORISTII!“ RÃSCOALA RÃZESILOR

• lipsa de comunicare a celor de la Prospectiuni SA a fãcut ca oamenii din comunele în care ar trebui sã se facã foraje sã fie intrigati de faptul cã se „cautã“ gaz • primarii se vãd între ciocan si nicovalã si au venit la discutii cu prefectul • ieri, autoritãtile s-au întîlnit la Rãzboieni cu vreo 250 de oameni nemultumiti • n-au lipsit înjurãturile si acuzele •

Cîteva mii de nemteni dau în clocot, pentru cã firma Prospectiuni SA a început forãrile pe proprietãtile lor sau urmeazã sã facã asta si ei nu si-au dat acordut. Toatã tevatura se pare cã a pornit de la greseala celor de la firma amintitã, care au considerat cã dacã îsi pregãtesc documentele pentru a-si face treaba în legalitate, nu prea mai conteazã avizul proprietarilor terenurilor unde se fac foraje. Ei cautã gaze naturale în baza unui contract cu Romgaz si nu este vorba despre gaze de sist, asa cum eronat spun unii (interesati, sau nu). De circa douã sãptãmîni, oamenii din Rãzboieni se rãzboiesc cu echipele de muncitori care au ajuns în zonã, au forat, au pus exploziv în acele gãuri de adîncime, în unele locuri s-au produs exploziile controlate, iar în altele nu. Pentru cã au fost identificate 22 de foraje în care existã material exploziv, dar proprietarii nu le permit celor de la Prospectiuni sã termine treaba, ieri, prefectul a convocat la discutii pe primarii din Rãzboieni, Tupilati, Bîrgãoani, Ruginoasa, Dragomiresti, Stefan cel Mare si sefii de la Mediu, Politie, Inspectoratul de Muncã, Inspectia pentru Calitatea Lucrãrilor în Constructii, ISU, Prospectiuni si Romgaz.

Rãzboiul de la Rãzboieni

Cel mai activ primar la sedinta de la Prefecturã a fost Bogdan Tarãlungã, de la Rãzboieni. El a precizat cã oamenii sînt nemultumiti de faptul cã s-au trezit cu prospectiunile în „curte“. Si fiind prima comunã în care au apãrut forajele, acolo au apãrut si primele scandaluri. Lucru certificat si de ceea ce avea sã se întîmple dupã-amiazã, în comuna sa, în fata a circa 250 de protestatari, care n-au dat înapoi de la a huidui si a-si arãta dispretul fatã de autoritãti si de echipa de conducere de la Prospectiuni. Primarul de Tupilati a spus cã în comunã n-ar fi fost probleme dacã nu apãreau „instigatorii“ sau „agitatorii“. „La noi, la Tupilati, treaba a început cu liniste, pentru cã oamenii au fost contactati si s-a discutat cu ei. Dar au venit unii din Rãzboieni care i-au bulversat, dupã care muncitorii de la Prospectiuni au fugit cînd au venit cetãtenii sã se lãmureascã despre ce fac si de aici a apãrut suspiciunea cã ar fi ceva în reregulã. Acum zece ani s-a fãcut aceeasi treabã si nu a fost scandal. Acum s-au infiltrat unii care vorbesc vrute si nevrute“, a spus primarul Petru Gherghel. Prefectul George Lazãr a declarat cã gura lumii e slobodã si oamenii nu pot fi împiedicati sã se exprime. Primarul de la Bîrgãoani a spus cã toatã opozitia care se întîmpinã pleacã de la bani, pentru cã unii dintre proprietari vor primi o sumã negociatã, altii deloc, altii mai putin. Nicu Chirilã, alesul de la Ruginoasa, a fost cel care s-a dovedit a fi foarte pregãtit în domeniu, venind la sedintã cu un dosar „beton“ din care nu lipseau nici copii ale documentelor în baza cãrora fiecare localnic va primi despãgubiri. „Dupã ce a fost pace, au apãrut «cîntãtorii» care vor sã se îmbogãteascã peste noapte si am auzit cã un consilier local de la noi vrea 20.000 de euro ca sã dea avizul. ÃŽn felul acesta, niciodatã nu vom face nimic! Ca primar nu vreau sã mã trezesc cã mã dã în judecatã o firmã care a cîstigat licitatia, pentru cã eu am împiedicat desfãsurarea lucrãrii“, a sustinut Chirilã. Primarii s-au plîns de faptul cã nu stiu ce sã le spunã oamenilor, dacã treaba cu prospectiunile este legalã sau nu. Si de aici s-a deschis o cutie a Pandorei, pentru cã toti cei prezenti la sedintã si-au exprimat punctul de vedere vizavi de legalitate.

22 de bombite a 500 de grame fiecare

Situatia din judet este pe cît de haioasã, pe atît de gravã. La Rãzboieni, dupã cum spun cei de la Serviciul Arme si Munitii al politiei Neamt, a rãmas material neexplodat în 22 de gãuri, pentru cã oamenii nu le-au mai permis celor de la Prospectiuni sã termine treaba. Asa cã, la propunerea prefectului, s-a insistat ca primarul sã intervinã la cetãteni pentru a le permite muncitorilor sã detoneze explozibilul. Seful de la Arme si Munitii a precizat cã s-a înregistrat un dosar cu privire la existenta explozibilului. Marin Musat, de la Calitatea Lucrãrilor în Constructii, a declarat cã potrivit legii, lucrãrile respective nu au nevoie de autorizatii. Cu toate acestea, la Politia Neamt existã un dosar de cercetare, care vizeazã lipsa autorizatiei. De la aceste discutii s-a ajuns la o amplã dezbatere care ar fi trebuit sã lãmureascã dacã firma Prospectiuni face foraje - care au nevoie de autorizatie, sau fac gãuri, lucru ce nu afecteazã mediu. Sefii de la Prospectiuni au sustinut sã se fac doar gãuri nevinovate. „Aici e ca atunci cînd vine omul la primãrie si zice cã face o constructie de lemn, care nu necesitã autorizatie, dar se duce acasã si o face din BCA. Nu sînt chiar simple gãuri!“, a spus Petricã Schiopu. Paul Tablan, seful Politiei Neamt, a spus cã trebuie rezolvatã problema cu materialul neexplodat din subsol, si asta cît mai repede, pentru a nu fi un pericol pentru populatie: „Noi trebuie sã asigurãm siguranta cetãteanului si vom face asta fie cã e vorba despre localnici, fie despre anjagatii de la Prospectiuni“. Seful ITM, Ioan Popescu, a spus cã reprezentantii de la Prospectiuni se fac vinovati pentru cã se pot produce accidente si în cazul unei explozii vor avea de suportat pagubele. „Si cineva care umblã cu bunã stiintã la o gaurã cu explozibil, nu e la fel de vinovat? Noi nu am fost lãsati sã terminãm lucrarea. Vrem sã ni se permitã sã o ducem la capãt. Au venit în zonã «ecoteroristii», care vorbesc de gaze de sist, de Rosia Montanã, dar lucrurile nu stau deloc asa!“, a replicat directorul adjunct de la Prospectiuni. Discutiile s-au purtat ieri dupã-amiazã ore în sir în curtea Scolii Rãzboieni. Unii au tipat, altii au încercat sã înteleagã mesajul autoritãtilor de bunã pace. Mesaj greu de atins. Iar sãtenii nu s-au dat în lãturi sã strige „Teroristii!“.

Articol afisat de 2501 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective